Dzūkų žinios

Tarptautinio mainų projekto „Lietuva – Lenkija: istorijos ir kultūrų pynė“ atgarsiai

Dalintis:

Tarptautinis mainų projektas „Lietuva–Lenkija: istorijos ir kultūrų pynė“ jau antrą kartą parodė, kad tautų draugystė ir ateitis – jaunimo rankose.

Dzūkijoje dar kartą susipina Lietuvos ir Lenkijos istorija bei kultūra. Kiekviena tauta turi savo istoriją, praeitį kuri išugdo žmoguje dvasines vertybes, kultūrą, tradicijas, papročius, pilietiškumą bei tautiškumą. Kartais jaunoji karta praranda susidomėjimą praeitimi ir dažnai nebepaiso nusistovėjusių tradicijų bei vertybių, šeimose yra pamirštama priminti, kas yra valstybė, laisvė, tautos vienybė. Būtent šias vertybes buvo galima prisiminti ir pasikartoti tarptautiniame mainų projekte „Lietuva – Lenkija: istorijos ir kultūrų pynė“. Lazdijų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Jaunimo centro inicijuoto mainų projekto „Lietuva – Lenkija: istorijos ir kultūrų pynė“ vienas iš tikslų buvo supažindinti su praeities palikimais, istoriniais liudijimais, bendromis istorinėmis asmenybėmis. Išmokyti abiejų šalių jaunimą tautinių šokių, dainų, senųjų amatų, papročių. Sustiprinti pilietiškumą, tautiškumą, bendrą istoriją, kultūrą, dialogą, bendradarbiavimą, toleranciją, atvirumą. Viena iš projekto ašių buvo skatinti gerosios patirties pasidalijimą, nes tai yra pamatiniai tarpkultūriniai dviejų šalių draugiški santykiai. Šių dienų aktualijos rodo, kad įtampa tarp dviejų kaimyninių valstybių yra grėsmė pasauliui, todėl norint užkirsti kelią ateities nesutarimams, labai svarbus draugiškas tarpusavio ryšys, kurį jaunimas galėjo puoselėti ir stiprinti stovyklos metu.

Jau antrą kartą į Lazdijų rajoną atvyksta ir mainų projekto partneriais tampa Biblioteka „Publiczna w Krasnem“. Ši organizacija projekto metu pasidalino gerąja patirtimi kaip burti jaunimo grupes, skatinti bendruomeniškumą ir tautiškumą. Organizacijos dalyviai taip pat pristatė savo kulinarinį paveldą, liaudies dainas, šokius bei tautinius raštus. Lenkijos jaunimo sukurtas video filmas papasakojo apie jų gimtąjį Krasnem miestelį. Nufilmuotoje medžiagoje jaunuoliai pasidalino miestelio atsiradimo istorija, supažindino su istorinėmis vietovėmis, didžiavosi gilias tradicijas puoselėjančiu žirgynu bei miestelį įkūrusia Krasinskių gimine, kuri turi daug sąsajų su Lietuva.

Projektas, kurio pagrindinė ašis yra Lietuvos ir Lenkijos jaunimo skatinimas domėtis bendra istorija ir kultūra, jaunimo tarpkultūriniu, istoriniu dialogu, bendradarbiavimu, tolerancija ir atvirumu bendraujant, yra skirtas glaudesniems ryšiams ir bendrystei megzti tarp dviejų kaimyninių šalių. Projekto metu jaunuoliai turėjo galimybę susipažinti su senaisiais Lietuvos amatais: šiaudinių sodų rišimu, knygrišyste, tautiniais raštais, vaškinių žvakių liejimo technologijomis. Jaunimas dalyvavo parodomojoje edukacijoje, mokėsi pasigaminti ir išsikepti grikinę „babką“, sužinojo apie grikių auginimą, jų panaudojimą buityje bei kulinarijoje. Jaunuoliai aplankė Lazdijų rajone esančias istorines vietas: lietuviškąją Žana d‘Ark tituluojamos sukilimo dalyvės, nacionalinės didvyrės E. Pliaterytės kapą ir dvarvietę kurioje mirė, vietą, kur gyveno iš Balstogės kilęs ir Esperanto kalbos tėvu laikomas Liudvikas Zamenhofas, taip pat Merkinę, Valdovų rūmus Vilniuje bei lenkų kalba rašiusio poeto Adomo Mickevičiaus paminklą, taip pat pastatytą Lietuvos sostinėje.

Projekto dalyviai: tai jauni, bendruomeniški žmonės besidomintys istorija, kultūra, politika. Todėl svarbu akcentuoti, kad projekto metu vykdytos veiklos buvo neformalusis ugdymas, skatinantis pilietiškumą ir asmenybės tobulėjimą. Susitikimo metu jaunuoliai turėjo galimybes pažinti kitos šalies politiką, kultūrą, tradicijas, paveldą, pagerino savo anglų kalbos žinias bei ugdė komandinio darbo kompetencijas.

Projekto dalyviams didžiausią susidomėjimą sukėlė senieji amatai, tokie kaip knygrišystė bei šiaudinių sodų rišimas. Odinės pačių sumeistrautos knygos bei šiaudinis sodas, kurį surišo Elvinas Černiauskas bei Morta Žaliauskaitė, o visi projekto dalyviai jį papildė sodo elementais, partneriams iš Lenkijos tapo pačiomis vertingiausios dovanos.

Tarptautinio mainų projekto stovykla „Lietuva – Lenkija: istorijos ir kultūrų pynė“, tai laikas kuris buvo kupinas liaudies dainų melodijų, tautinių šokių bei raštų, pažinties su kultūrinio paveldo valgiais, kelionių, šypsenų, emocijų ir daug kitų gražių akimirkų, bet visų pirma, tai – bendrų santykių stiprinimo laikas.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: