Dzūkų žinios

Kapų tvarkymas kapinėse nesibaigia: sutvarkę išrūšiuokite atliekas

Dalintis:

Sutvarkyti kapai parodo mūsų požiūrį į mirusius, vaizdas už kapinių tvoros – į gyvuosius, kuriems tenka ne tik matyti, bet ir sutvarkyti iš kapinių išneštas bei išmestas atliekas.

Artėjant lapkričiui, Visų šventųjų ir mirusiųjų atminimo dienoms, kapų atliekų kiekiai milžiniškai išauga. Smarkiai padaugėja darbo ir atliekų tvarkytojams, skubantiems ne tik ištuštinti greitai prisipildančius konteinerius, bet ir sutvarkyti į atliekų tvarkymo įrenginius atvežtas kapų atliekas.

Jas visas tenka išrūšiuoti taip, kad kuo mažiau atsidurtų sąvartyne – ten patenkančios atliekos labai brangiai kainuoja! Rūšiuotos atliekos į sąvartyną nepatenka.

Didžiausią kapų atliekų dalį sudaro žaliosios atliekos. Joms prie didžiųjų regiono kapinių yra pastatyti papildomi konteineriai, į kuriuos reikia mesti žolę, spyglius, lapus, nuvytusias gyvas gėles.

Stiklinius žvakių gaubtus meskite į stiklo konteinerį, metalinius dangtelius, plastikinius įdėklus, plastiko vazonus – į plastiko. Jeigu prie kapinių, kurias lankote, nėra rūšiavimo konteinerių, stiklo plastiko atliekas sudėkite į maišelį ir parsivežę sumeskite į konteinerius prie savo namų.

Dirbtinės gėlės, puokštėms naudojamos kempinės, plastikiniai krepšelių karkasai perdirbimui netinka – juos meskite į mišrioms kapų atliekoms skirtus konteinerius, o geriausia – visai nenaudokite.

Geriausias pasirinkimas mirusiųjų atminimui pagerbti – gyvos gėlės ar jų kompozicijos ir viena-dvi žvakės su daugkartinio naudojimo stikliniais gaubtais.

Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro darbuotojai pastebi, kad pastaruoju metu kapinių atliekos yra jau daug švaresnės, geriau išrūšiuotos. Džiugina ir tai, kad bendruomenėse populiarėja žaliųjų atliekų kompostavimas, prie kapinių įrengiant tam skirtas vietas.

Rūšiavimo kultūra pamažu ateina ir į kapines.

Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro inf.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: