Dzūkų žinios

Lenkijos rinkėjai išspyrė iš valdžios įkyrėjusią „Tvarką ir teisingumą“

Dalintis:
Algimantas Mikelionis.

Prisipažinsiu, kad atidžiai seku visus rinkimus Lenkijoje, nes nuo mažens žiūrėjau kaimynų televiziją ir klausiau jų radijo programas. Visi rinkimai būna be galo įdomūs, bet didžiausio ažiotažo sulaukia Lenkijos Seimo rinkimai. Šiemetiniai rinkimai buvo svarbiausi nuo komunizmo žlugimo Lenkijoje – tai parodė rekordinis rinkėjų aktyvumas – net 74,38 procento!!! Aštuonerius metus valdžioje buvo partija „Tvarka ir teisingumas“ (PIS), kuriai vadovavo skandalingai pagarsėjęs šios partijos pirmininkas Jaroslawas Kaczynskis. Ši partija buvo itin nemėgstama jaunesnio amžiaus pažangaus jaunimo ir vidutinio amžiaus žmonių, nes buvo itin konservatyvi: norėjo Lenkijoje suvaržyti daugybę pilietinių ir institucinių laisvių ir grąžinti Lenkiją vos ne į viduramžius ir padaryti ją panašią į Vengriją.

Ir nors „Tvarka ir teisingumas“ surinko šiuose rinkimuose daugiausia balsų – 35,4 procento arba 194 mandatus, prie jų dar reikia pridėti ultradešiniosios „Konfederacijos“ surinktus 7,1 procento arba 18 balsų, bet opozicinės partijos – „Piliečių koalicija“ (KO) – 30,7 procentai arba 157 mandatai, centristinis „Trečiasis kelias“ – 14,4 procento arba 65 mandatai ir kairieji – 8,6 procento arba 26 mandatai, kurios tvirtai pareiškė, kad sudarys valdančiąją koaliciją, nes bendroje sumoje turi 248 mandatus, kai „Tvarka ir teisingumas“ kartu su „Konfederacija“ tesukrapšto tik 212 mandatų.

Adomo Žilinsko piešinys.

Per Lenkijos internetinį portalą onet.pl stebėtą rinkiminį vakarą vyko ne tik politikos apžvalgininkų ir ekspertų komentarai, bet ir transliacijos iš politinių partijų štabų. Pirmiausia vyko transliacija iš „Tvarkos ir teisingumo“ štabo. Pirmas kalbėjęs partijos pirmininkas Jaroslawas Kaczynskis stengėsi atrodyti gerai nusiteikęs ir žvaliai kalbėti kaip šalia jo stovėję kiti šios paskutinius aštuonerius metus Lenkiją valdančios partijos funkcionieriai. Bet buvo akivaizdžiai matyti, kad jie puikiai suvokia, jog prapylė Seimo rinkimus ir jau niekas jų nebeišgelbės nuo visiško kracho. Ši arogantiška, nacionalistinė ir klerikalinė partija šaipėsi iš lenkų ir jų visuomeninių teisių norėdama grąžinti Lenkiją į XIX ar net XVIII amžius.

Visai kitokios nuotaikos vyravo Piliečių koalicijos (KO) rinkiminiame štabe. Jau seniai mačiau tokį laimingą ir linksmą Donaldą Tuską. Jis kalbėdamas džiaugėsi ir sakė, kad šiandien Lenkijai nuostabi diena, kai ji vėl tampa laisva. Ponas D. Tuskas pabrėžė, kad tai yra puiki pergalė ir jau niekas jos nebeatims. Kaip skyrėsi politikų veidai „Tvarkos ir teisingumo“ ir „Piliečių koalicijos“ štabuose. Jeigu D. Tusko štabe vyravo jauni ir vidutinio amžiaus giedri, šviesūs ir inteligentiški veidai, tai pono J. Kaczynskio štabe į kameras žvelgė liūdni, bet vis dar arogantiški ir pasipūtę veidai.

Centristinės „Trečio kelio“ partijos gretose vyravo milžiniškas džiaugsmas ir entuziazmas. Šios partijos lyderiai spaudė vienas kitam rankas ir neapsakomai džiaugėsi itin geru savo partijos rezultatu pabrėždami, kad laimėjo ne tik visa opozicija, o Lenkija. Nebloga nuotaika vyravo ir kairiųjų štabe. Nors jie tepelnė tik kiek daugiau nei 8 procentus rinkėjų balsų, bet be jų niekaip negalėtų susidaryti nauja pažangi valdančioji koalicija.

Po praeitą sekmadienį vykusių Seimo rinkimų lengviau galime atsikvėpti ir mes, ir visa Europa. Pagaliau baigsis Lenkijos problemos su ES, kaimynais, įsivyraus tikra laisvė ir demokratija.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: