Dzūkų žinios

Auga streiką planuojančios mokytojų profsąjungos gretos: prisijungė per 30 naujų mokyklų

Dalintis:
(Žygimanto Gedvilos / ELTA nuotr.)

Ruošiantis kitą savaitę atnaujinti mokytojų streiką, auga jį organizuojančios Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) gretos. Streikuosiančių pedagogų lyderio Andriaus Navicko teigimu, prie profesinės sąjungos prisijungė per 30 ugdymo įstaigų. Tai, pasak A. Navicko, leidžia manyti, kad prie Seimo organizuojamas mokytojų mitingas bus dar gausesnis.

„Man atrodo, tas skaičius jau perkopė 30 mokyklų – kasdien tai po vieną, tai po kitą mokyklą gauname ir džiaugiamės. Ir dar ne pabaiga“, – Eltai pirmadienį sakė LŠDPS pirmininkas.  

„Labai daug ir didelių, ir stiprių mokyklų, ir Vilniuje, ir kituose miestuose matome, kad tikrai prisijungs“, – pridūrė A. Navickas.

Anot jo, be naujų ugdymo įstaigų registravimo, šiuo metu vyksta ir pasiruošimas mokytojų streikui bei mitingui. A. Navickas tikisi, kad kitą trečiadienį įvyksiantis mokytojų mitingas prie Seimo bus žymiai gausesnis nei tie, kurie vyko spalio pradžioje, pirmojo streiko metu.

„Antroji streiko banga tikrai bus didesnė ir manome, kad dalyvaujančių mokytojų skaičius bus gausesnis ir daugiau jų ateis ir prie Seimo. Nors ir taip mitingai, manau, pakankamai gausūs buvo ir spalio 5 dieną, ir spalio 12 dieną. Bet prie Seimo turbūt ir dar gausiau susirinksime“, – sakė vėl streikuoti besiruošiančių mokytojų lyderis, pridurdamas, kad pasiruošimas vyksta „pakankamai sėkmingai“.

Ministras: nevykdyti pamokų yra nelabai atsakinga

Švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas nemano, kad planuojamas mitingas padės mokytojams išsireikalauti didesnių atlyginimų. Jis kartoja, kad kitų metų biudžeto projekte numatytas pedagogų darbo užmokesčio didinimas yra didžiausias, kokį gali pasiūlyti valstybė. Todėl ministras sako, kad vėl streikuoti – neatsakinga.

„Man atrodo, aukoti mokinių išsilavinimą, vėl nevykdyti pamokų yra nelabai atsakinga, nes tai niekur neveda“, – Eltai pirmadienį sakė G. Jakštas.

„Aš kviečiu profesinę sąjungą tiesiog pradėti kartu dirbti gerinant mokytojams darbo sąlygas, o ne mitinguoti, nes mitingas tų sąlygų niekaip nepagerins. Mes esame atviri diskusijoms ir matome, kad galima dėl visko rasti sutarimą, išskyrus dėl atlyginimų, nes norima daugiau nei 21 proc. didinti atlyginimus, o 21 proc. yra maksimumas, ką gali valstybė šiuo metu“, – kalbėjo ministras, pridurdamas, kad riboti valstybės ištekliai neleidžia dar labiau didinti ne tik pedagogų, bet ir kitų sričių darbuotojų atlyginimų.

„Tikrai norėtųsi, kad mes galėtume dvigubai ar trigubai kelti atlyginimus visose srityse – ne tik švietimo, bet ir sveikatos apsaugos, socialinės apsaugos. Bet mes turime ribotus išteklius, tai čia tokia ekonomikos pirma pamoka, kad visi norai neriboti, o ištekliai – riboti“, – pažymėjo G. Jakštas.

ELTA primena, kad rugsėjo 29–spalio 12 d. vyko aktyvus pedagogų streikas, organizuotas švietimo darbuotojų profesinės sąjungos. Spalio 12 dieną streikui perėjus į pasyviąją fazę, mokytojai grįžo darbuotis į klases. Vis dėlto, grįžti į aktyvųjį streiką planuojama lapkričio 22 dieną.

Grįžimas prie streiko lapkričio pabaigoje yra grindžiamas tuo, jog tuo metu Seime bus pradėtas svarstyti kitų metų valstybės biudžetas. Tikimasi, kad parlamentarai išgirs profesinės sąjungos prašymą kitais metais didinti mokytojų atlyginimus ne 21 proc., kaip numatė Švietimo ministerija, o 32 procentais.

Seimo opozicija ne pirmą mėnesį reiškia palaikymą streikuojantiems mokytojams. Šiuo metu trys opozicinės frakcijos yra registravusios pasiūlymus didinti mokytojų atlyginimus labiau nei valstybės biudžeto projekte yra numačiusi Vyriausybė.

Irtautė Gutauskaitė (ELTA)

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: