Dzūkų žinios

Kaip kuo greičiau sustiprinti ir pagerinti imunitetą?

Dalintis:

Stipri imuninė sistema svarbi visais metų laikais, tačiau žiemą – ypatingai.

Kai aplink visi šniurkščioja, čiaudi ir kosėja, stiprus imunitetas gali apsaugoti organizmą nuo nemalonių ligų ir prastos savijautos.

Tačiau kaip greitai ir efektyviai jį sustiprinti? Šiandien kalbame būtent apie tai.  

Kas yra imuninė sistema? 

Prieš pradedant gilintis į jos stiprinimo būdus, būtina suprasti, kas yra imuninė sistema.

Kalbant trumpai – tai sudėtingas ląstelių, audinių ir organų tinklas, veikiantis išvien, kad apsaugotų organizmą nuo įsibrovėlių, pavyzdžiui, virusų, bakterijų ir svetimkūnių. 

Taigi, raktas į greitą imuniteto stiprinimą slypi tinkamame šių sistemų ir jų funkcijų palaikyme.

Mityba: maistas imunitetui

Posakis „esi tai, ką valgai“ ypač tinka kalbant apie imuninę sveikatą. Tam tikri maisto produktai gali greitai ją sustiprinti ir padėti apsisaugoti nuo įvairių susirgimų. Tad nepamirškite įtraukti jų į savo kasdieninį meniu. 

Citrusiniai vaisiai. Citrinose, apelsinuose, greipfrutuose ir kituose citrusiniuose vaisiuose yra gausu vitamino C, kuris gali padidinti kovai su infekcijomis svarbių baltųjų kraujo kūnelių gamybą. 

Česnakai. Ši kukli daržovė turi didelę sieros turinčių junginių koncentraciją ir puikiai kovoja su infekcijomis ir virusais.

Imbieras. Imbiebras yra dar vienas populiarus produktas, kurio susirgę griebiasi daugelis. Ir ne be reikalos, nes jis gali sumažinti uždegimą, gerklės skausmą ir uždegimines ligas.

Špinatai. Žaliuose špinatų lapuose yra gausu ne tik vitamino C, bet ir antioksidantų ir beta karotino, galinčių padidinti imuninės sistemos gebėjimą kovoti su infekcijomis.

Sveikas žarnynas

Ar žinojote, kad didelė imuninės sistemos dalis yra virškinimo trakte? Taip, todėl labai svarbu vartoti maisto produktus, kuriuose gausu probiotikų, pavyzdžiui, jogurtą, raugintus kopūstus, kimči ir kefyrą, kurie padidins sveikų bakterijų kiekį žarnyne ir sustiprins imuninį atsaką. Sveika žarnyno mikroflora padės užkirsti kelią patogenams.

Miego svarba 

Miegas ne tik pailsi mūsų kūną ir protą, bet ir stiprina imuninę sistemą. 

Miego metu jūsų organizmas išskiria citokinus – tam tikros rūšies baltymus, padedančius imuninei sistemai kovoti su infekcijomis ir uždegimais. Suaugusieji turėtų miegoti apie 7-8 valandas per naktį.

Kasdieninė mankšta

Net ir paprasti fiziniai pratimai, atliekami kasdien, gali sustiprinti imuninę sistemą. Sportas padeda imuninėms ląstelėms reguliariai atsinaujinti, todėl organizmas veiksmingiau kovoja su ligomis. Be to, fiziniai pratimai tarsi išplauna bakterijas iš plaučių ir kvėpavimo takų, todėl sumažėja tikimybė susirgti peršalimu, gripu ar kitomis ligomis.

Skysčių vartojimas

Dehidratacijos prevencija yra svarbi mūsų bendrai sveikatai. Dehidratacija gali sukelti galvos skausmus, apsunkinti dėmesio sutelkimą, pabloginti nuotaiką, virškinimą ir širdies bei inkstų veiklą. Šios komplikacijos gali padidinti jūsų jautrumą ligoms.

Gerkite pakankamai vandens, žolelių arbatų, o jei jaučiate, kad to nepakanka, nuo dehidratacijos apsisaugoti padės intraveninė terapija

Streso mažinimas

Lėtinis stresas išskiria hormoną kortizolį ir taip slopina organizmo imuninį atsaką. Meditacija, joga ir gilus kvėpavimas gali padėti sumažinti stresą ir sustiprinti imuninę sistemą.

Maisto papildų vartojimas

Nors organizmas didžiąją dalį jam reikalingų medžiagų gali pasisavinti iš suvalgyto maisto, kartais jam reikia šiek tiek papildomos pagalbos. Tokie papildai kaip vitaminas C, vitaminas D, cinkas ir kiti gali sustiprinti imunitetą. 

Visgi, prieš pradedant vartoti bet kokius maisto papildus, labai svarbu pasitarti su gydytoju. 

Tinkama higiena

Tinkama higiena yra geros sveikatos ir stiprios imuninės sistemos palaikymo pagrindas. Reguliariai plaukite rankas, naudokite dezinfekcines priemones, užsidenkite burną kosint ar čiaudint, nelieskite veido neplautomis rankomis – visa tai padės išvengti virusų ir bakterijų plitimo.

Socialinių ryšių stiprinimas

Socialiniai ryšiai ir emocinė sveikata taip pat gali turėti įtakos jūsų imuninei sistemai. Sveiki santykiai ir bendravimas su žmonėmis yra moksliškai siejami su geresne sveikata ir stipresniu imuniniu atsaku. 

Taigi, nepamirškite draugų, dalyvaukite susibūrimuose ir atminkite, kad net virtualus bendravimas gali turėti teigiamą poveikį imunitetui. 

Reguliari sveikatos patikra

Reguliarus sveikatos patikrinimas padės laiku pastebėti galimas sveikatos problemas ir imtis priemonių dar prieš joms suaktyvėjant. 

Taigi, imuninės sistemos stiprinimas apmima beveik visas gyvenimo sritis nuo mitybos iki bendravimo. Atminkite, kad tai ne vienkartinės pastangos, o nuolatinis procesas, todėl visada būkite budrūs. 

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: