Dzūkų žinios

Alytaus neįgaliųjų bendruomenė sulaukė garsiojo šefo Gan Lucos Demarko pagalbos

Dalintis:

Kai visuomenėje vis dar vyrauja grožio ir svorio kultas, dažnai nesusimąstome, kokia svarbi yra sveika mityba negalią turintiems asmenims. Netinkama mityba jiems daro tiesioginę įtaką sveikatai, todėl neįgaliųjų ir jų tėvų bei globėjų asociacija „Mirabilia“ ėmėsi aktyvių veiksmų.

Per mažai rūpinasi mityba

2020 metais asociacijos „Mirabilia“ užsakymu buvo atliktas reprezentatyvus šalies gyventojų elgsenos tyrimas dėl neįgalių asmenų sveikos gyvensenos. Tyrimo metu paaiškėjo, kad tik tik trečdalis (30 proc.) respondentų nurodė gaunantys informaciją iš specialistų – sveikatos priežiūros specialistai tam teikia mažai rekomendacijų.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad mažiau nei pusė (41 proc.) respondentų kreipia dėmesį į savo ar jo negalią turinčio vaiko fizinį aktyvumą. Net 71 proc. respondentų nurodė, kad dažniausios nepakankamo dėmesio neįgalaus vaiko fizinio aktyvumo priežastys yra aukštos tokių paslaugų kainos ir nepakankamas prieinamumas. Fiziniai pratimai, jų deriniai atitinkantys sveikatos būklę yra labiausiai trūkstama informacija žmonių su negalia fizinio aktyvumo tema.

Dauguma neįgaliųjų, šeimos auginančios negalią turinčius vaikus, patenka į skurdžiai gyvenančių žmonių grupę, todėl tiesiog nekreipia dėmesio į sveikos mitybos įgūdžius, jiems trūksta informacijos ir įgūdžių.

Reikalingas individualus dėmesys

Dar viena problema – negalios sukeliamos organizmo disfunkcijos apie kurias taip pat niekas nekalba. Pavyzdžiui, žmonės, turintys fizinę negalią ir mažai judantys, dažnai susiduria su vidurių užkietėjimu. Intelekto sutrikimų turinys žmonės yra linkę persivalgyti, nes neturi sotumo jausmo, todėl dažniausiai turi viršsvorio. Vaikams su cerebriniu paralyžiumi ir didele spastika, reikalingas ypatingas dėmesys mitybai, nes įtempti raumenys sunaudoja daug energijos, nesvarbu, kad vaikas mažai juda. Taip pat kyla mitybos iššūkių, jeigu vyresnis vaikas ar suaugęs valgo tik trintą maistą.

„Kaip toks maistas turi būti paruoštas, iš kokių produktų informacijos nedaug. Kreiptis į dietologą, dėl individualaus mitybos plano sudarymo ne visi turi galimybių, todėl inicijavome projektą, kuriuo norime atkreipti žmonių susijusių su negalia dėmesį ir paskatinti rūpintis sveika gyvensena“, – teigia „Mirabilia“ vadovė Gitana Pinkevičienė.

Projektas „Sveikos gyvensenos įgūdžių formavimas Alytaus neįgaliųjų bendruomenėje“ buvo vykdomas nuo gegužės mėnesio ir jį finansavo Alytaus miesto savivaldybė.

Išmoko gaminti sveikiau

Pirmiausiai, projekto dalyviai – Alytaus neįgalieji ir vienas iš jų tėvų ar globėjų, individualiai susitiko su dietologe-psichoterapeute Kristina Jasmontiene.

Konsultacijų metu buvo stengiamasi išsiaiškinti, kokias sveikatos problemas sukelia negalia ir kaip sveika mityba galėtų jas palengvinti.

„Kartu su negalią turinčiu asmeniu buvo konsultuojamas ir vienas šeimos narys, dažniausiai mama, kuri daugiausia rūpinasi, prižiūri ir ruošia maistą negalią turinčiam asmeniui“, – pasakoja Gitana.

Alytiškė dietologė K. Jasmontienė kiekvienam konsultacijų dalyviui parengė individualias rekomendacijas ir keletą mitybos planų.

Dar vienas iš projekto tikslų buvo įkvėpti negalią turinčius jaunus žmones patiems rūpintis savo mityba ir pramokti ruošti maistą. Rudens pabaigoje buvo surengta maisto gaminimo pamoka su žinomu kulinaru, televizijos laidų vedėju charizmatiškuoju Gan Luca Demarko.

Jo kulinarijos studijoje susirinkę projekto dalyviai atidžiai klausėsi ir mokėsi kaip taisyklingai laikyti peilį ar paruošti nesudėtingą patiekalą patiems. Užsimimo metu alytiškiai išmoko pasigaminti užkandėlę su saulėje džiovintais ir šviežiais pomidorais, sužinojo, kaip greitai paruošti sveikus pagrindinius patiekalus – garintą kalakutieną ir troškintą vištieną bei prie šių patiekalų derančias bulves su paprika. Viską vainikavo visų kartu pasigamintas rikotos sūrio pyragas su citrinomis.. Dauguma negalią turinčių jaunų žmonių pirmą kartą gyvenime gamino maistą, todėl vienas svarbiausių ingredientų buvo gera nuotaika ir emocijos.

„Labai džiaugiuosi sėkmingai įgyvendintu projektu – visos gautos žinios yra ypatingai naudingos mūsų asociacijos žmonėms. Galėdami patys pasirūpinti savo sveikesne mityba, suprasdami, koks svarbus kiekvienas į burną dedamas kąsnis, jie reguliariai prižiūrės ir savo sveikatą, kuri kiekvienam mūsų yra pats brangiausias turtas. Tikiu, kad šis projektas tik pradžia ugdant žmonių su negalia sveikos gyvensenos įgūdžius ir galėsime tai tęsti toliau“, – teigia G. Pinkevičienė.

Neįgaliųjų ir jų tėvų bei globėjų asociacija „Mirabilia“ įsikūrė prieš 11 metų siekiant palengvinti būtį ne tik neįgaliesiems, bet ir jų šeimų nariams. Vykdomi projektai išsiskiria tuo, kad įtraukiami ne tik negalią turintys asmenys, bet ir visa šeima. Šiuo metu asociacija vienija 15 šeimų, kuriose auga ir gyvena negalią turintys vaikai nuo 12 iki 35 metų amžiaus. Daugumos jų negalios yra sunkios ir be artimųjų pagalbos jie neapsiena nei vienos dienos.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: