Dzūkų žinios

Protestuojantys lenkų ūkininkai grasina Lietuvos–Lenkijos sienos blokada

Dalintis:
Lenkijos ūkininkai protestuoja dėl ukrainietiškų grūdų importo. Dabar jie ruošiasi dviem naujoms blokadoms: Lenkijos ir Vokietijos pasienio punkto Šviecko mieste ir kelio, kuris seniau buvo Lenkijos ir Lietuvos Kalvarijos–Budzinsko sienos perėjimo punktas. (Stanislaw Bielski / REPORTER nuotr.)

Jei diplomatinėmis priemonėmis nepavyks išspręsti susidariusios situacijos, jau rytoj Lietuvos–Lenkijos sieną ties Kalvarija kertančioms transporto priemonėms gali kilti nemažai problemų.

Protestuojantys Lenkijos ūkininkai ketina nuo penktadienio visai savaitei užblokuoti sieną ties Kalvarija ir kontroliuoti krovininio transporto judėjimą šioje zonoje.

Tiesa, paskutiniais duomenimis, blokada neturėtų būti pilna, jos organizatoriai teigė, jog tikrins įvažiuojančių ir išvažiuojančių sunkvežimių krovinius, ar jie nesusiję su žemės ūkio produkcija.

Blokuos du pasienio punktus

Lenkijos ūkininkai protestuoja dėl ukrainietiškų grūdų importo. Dabar jie ruošiasi dviem naujoms blokadoms: Lenkijos ir Vokietijos pasienio punkto Šviecko mieste ir kelio, kuris seniau buvo Lenkijos ir Lietuvos Kalvarijos-Budzinsko sienos perėjimo punktas.

Kaip skelbia Lenkijos žiniasklaida, Kalvarijos–Budzinsko sienos perėjimo punktą savaitei planuojama blokuoti nuo kovo 1 d. 10 val.

Kaip lenkų žiniasklaidai teigė blokados organizatorius Karolis Pieczynskis, gali būti, kad prie lenkų ūkininkų protesto akcijos prisijungs ir ūkininkai iš Lietuvos, kurie blokuos eismą iš savo pusės. Protesto akcijos organizatorius teigia, kad ukrainietiški grūdai į Lietuvą įvežami tranzitu, per Lenkijos–Lietuvos sieną. Esą tada sunkvežimis su ukrainietiškais grūdais, kurių importui Lenkija nuo pernai metų rugsėjo 15 d. taiko embargą, grįžta prie sienos ir yra įvežami į Lenkiją. Lenkijos ūkininkai reikalauja, kad Lietuva prisijungtų prie tranzito ribojimų.

Pagrindinis iniciatorių reikalavimas: ukrainietiški grūdai turi keliauti į Klaipėdos uostą, o vėliau laivais išplaukti į ES nepriklausančias rinkas.

Lenkijos ir Ukrainos pasienyje ūkininkų protestai kilo dar praėjusių metų lapkritį. Dėl to transporto judėjimas pasienyje yra labai apsunkintas. Protestuojantys ūkininkai reiškia nepasitenkinimą dėl Europos Komisijos sprendimo pratęsti be muitų vykdomą prekybą su Ukraina iki 2025 m. Lenkijos vežėjai reikalauja, kad Ukraina įvestų atskirą transporto priemonių, grįžtančių į Lenkiją be prekių, eilę. Tarp kitų vežėjų reikalavimų – įvesti komercinius leidimus Ukrainos bendrovėms vežti prekes, išskyrus humanitarinę pagalbą ir atsargas Ukrainos kariuomenei, ir sustabdyti licencijų galiojimą bendrovėms, kurios buvo įsteigtos po Rusijos invazijos į Ukrainą, ir jų patikrinimą.

Lenkijos ūkininkai. (AFP / SCANPIX nuotr.)

Laukia ministro derybų

Mūsų kolega, naujienų portalo punskas.pl redaktorius Sigitas Birgelis teigė žinąs apie planuojamą sienos blokadą.

„Įvykiai kasdien keičiasi. Šiomis dienomis čia planuoja atvykti Lenkijos žemės ūkio ministras ir turi kalbėtis su protestuojančiais ūkininkais. Yra žinia, kad ketinama užblokuoti sieną, visą savaitę neįleisti ir neišleisti krovininio transporto. Jie blokuoja sieną, nes nori atkreipti dėmesį į tam tikrus procesus: į tai, kad važiuoja maistas, grūdai tranzitu per Lenkiją, pervažiuoja Lietuvos sieną, apsisuka, pakeičia dokumentus ir vėl įvažiuoja į Lenkiją kaip Europos Sąjungos krovinys. Įvažiuoja atgal su pakeistais dokumentais, to transporto niekas nekontroliuoja, nes tai jau yra Europos Sąjungos prekės“, – pasakojo punskietis.

Jo teigimu, šioje protesto akcijoje dalyvauja Varmijos Mozūrų ir Palenkės vaivadijų ūkininkai, planuojama labai didelė akcija.

„Reikia manyti, kad ūkininkai atvažiuos iš daug kur, tai nebus tik vietos ūkininkų akcija. Tiesa, dar yra galimybė ją sustabdyti, jei ministrui pavyks su ūkininkais susitarti“, – sakė S. Birgelis.

Kolega iš Punsko teigė, jog sienos blokados atveju sunkiasvoris transportas gali bandyti važiuoti per Kreivėnus, kur blokada nenumatyta, bet ten labai blogas kelias, bus sunku išvažiuoti.

Kokią teisę turi lenkų ūkininkai tikrinti mūsų krovinius, ar lenkams leis tai daryti Europos Sąjungos institucijos?

Komentuoja Europos Parlamento narys Petras Auštrevičius: 

„Melodija nelabai maloni ir, tiesą sakant, pasekmės gali būti blogesnės nei mes galvojame. Aš matau tai, kaip besivystančią, bet dar neaišku, kaip pasibaigsiančią situaciją. Atvirai tariant, politiškai yra labai nenaudinga situacija, padėtis yra ganėtinai rimta. Įtampa tarp kaimynų, kažkas ją bando sukelti, nežinia, kuo baigiasi. Atsiranda pašaliniai procesai, kažkas virsta kažkuo ir taip toliau. Kitaip tariant, ši Lenkijos ūkininkų iniciatyva, kuri, aš net neabejoju, paskatinta konfederacijos, prorusiškos antivakarietiškos politinės jėgos Lenkijoje, yra nukreipta prieš Vakarus, prieš mūsų solidarumą. Aš tai laikau, kaip provokatyvią akciją, kurios tikrai nereikėjo, nereikia ir galbūt ji dar neįvyks.“

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: