Dzūkų žinios

Kaip sumažinti užsikrėtimo virusinėmis infekcijomis riziką?

Dalintis:
(nuotr. Pexels, Ketut Subiyanto)

Su virusinėmis infekcijomis susiduriame nuolat. Puikiai žinome, kad tokios ligos kaip gripas, peršalimas ir COVID-19 gali greitai plisti ir paveikti didelę visuomenės dalį. Norint sumažinti užsikrėtimo virusinėmis infekcijomis ir jų plitimo riziką, labai svarbu imtis tinkamų prevencijos priemonių. Taigi, plačiau aptarkime pagrindines iš jų.

Rankų higiena

Pirmoji ir veiksmingiausia apsaugos nuo virusinių infekcijų priemonė yra tinkama rankų higiena. Virusai ilgą laiką gali išgyventi ant įvairių paviršių, todėl kyla didelė jų perdavimo prisilietimo metu rizika. Reguliarus ir kruopštus rankų plovimas muilu ir vandeniu ne trumpiau kaip 20 sekundžių yra būtinas norint pašalinti virusus. Tai ypač svarbu prieš valgį, pasinaudojus tualetu ir grįžus namo iš viešų vietų. Tais atvejais, kai muilas ir vanduo nėra lengvai prieinami, veiksminga alternatyva gali būti rankų dezinfekantas, kurio sudėtyje yra ne mažiau kaip 60 proc. alkoholio.

Kosėjimo ir čiaudėjimo etiketas

Lašeliai, išsiskiriantys užsikrėtusiam asmeniui kosint ar čiaudint, yra dažnas viruso perdavimo būdas. Todėl norint išvengti virusų plitimo labai svarbu laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo. Tai apima burnos ir nosies uždengimą servetėle arba vidine alkūnės puse kosint ar čiaudint. Panaudotą servetėlę reikėtų nedelsiant išmesti į uždarą šiukšliadėžę. Taip pat svarbu iš karto po kosėjimo nusiplauti rankas, kad išvengtumėte lašelių plitimo ant paviršių ar žmonių.

Skiepijimasis

Bet kuris gydytojas infektologas gali patvirtinti, kad skiepai yra galinga priemonė kovojant su virusinėmis infekcijomis. Vakcinos paruošia organizmo imuninę sistemą atpažinti ir kovoti su konkrečiais virusais, sumažindamos užsikrėtimo tikimybę arba sušvelnindamos ligos sunkumą. Rekomenduojamų vakcinų, pavyzdžiui, nuo sezoninio gripo ir COVID-19, atnaujinimas yra labai svarbus visų mūsų sveikatai. Skiepijimas ne tik apsaugo konkretų asmenį, bet ir prisideda prie kolektyvinio imuniteto, taip padėdamas apsaugoti ir tuos, kurie negali būti paskiepyti.

Artimo kontakto su sergančiuoju vengimas

Atsižvelgiant į tai, jog virusai efektyviau plinta artimo kontakto metu, reikėtų stengtis išlaikyti saugų atstumą nuo sergančių žmonių. Tai ypač svarbu susibūrimo vietose ir ligų protrūkių metu. Kai neįmanoma laikytis saugaus atstumo, pavyzdžiui, viešajame transporte arba masiniuose renginiuose, kaukės dėvėjimas gali gerokai sumažinti užsikrėtimo riziką.

Sveikas gyvenimo būdas

Norint išvengti virusinių infekcijų, labai svarbu palaikyti stiprią imuninę sistemą. Sveikas gyvenimo būdas, įskaitant subalansuotą mitybą, kurioje gausu vaisių, daržovių ir neskaldytų grūdų, reguliarų fizinį aktyvumą, pakankamą miegą ir streso valdymą, stiprina natūralią organizmo apsaugą. Siekiant palaikyti gerą imuninės sistemos būklę, taip pat svarbu nerūkyti ir vengti vartoti per daug alkoholio.

Paviršių dezinfekavimas

Reguliarus dažnai liečiamų paviršių dezinfekavimas yra veiksmingas būdas užkirsti kelią virusų plitimui. Tai apima tokius daiktus kaip durų rankenos, šviesos jungikliai, kompiuterių klaviatūros ir mobilieji įrenginiai. Naudojant dezinfekcines priemones, galima gerokai sumažinti virusų perdavimo riziką tiek namuose, tiek viešosiose erdvėse.

Taigi, norint išvengti virusinių infekcijų, būtina laikytis įvairiapusio požiūrio. Imdamiesi šiame straipsnyje pateiktų priemonių, galite gerokai sumažinti užsikrėtimo virusinėmis infekcijomis ir jų plitimo riziką, taip ne tik apsaugodami save, bet ir prisidėdami prie visuomenės sveikatos bei saugumo.

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: