Dzūkų žinios

Pasaulio poledinės žūklės auksą iškovoti padėjo ir alytiškiai

Dalintis:
Pasaulio poledinės žūklės 2024 Lietuvos nacionalinės rinktinės atstovai alytiškiai – Modestas Atmanavičius, Ugnius Jurevičius, Artūras Skvirba, Mindaugas Leonas, Tadas Turauskas.

20-ajame Pasaulio poledinės žūklės čempionate sėkmė lydėjo mūsų šalies nacionalinę rinktinę. Lietuviai, kurių gretose varžėsi ir trys alytiškiai, įveikę atšiaurias gamtos sąlygas, iškovojo visus prestižinius medalius.

„Tai pirmas atvejis visų sportinės žūklės rūšių istorijoje, kad viena komanda taptų absoliučia čempionato nugalėtoja“, – sakė čempionato dalyvis alytiškis Mindaugas Leonas, Alytaus žūklės klubo „Dainava“ vadovas.

Nugalėtojų komandą su skraidančiomis helio žuvytėmis Vilniaus oro uoste džiaugsmingai pasitiko artimieji ir gerbėjai, žinia apie jų pergalę plojimais buvo sutikta Seime.

Jubiliejinis pasaulio čempionatas vyko Mongolijoje, Arkhangajo provincijoje, ant Ugiio ežero, kuriame dalyvavo 10 komandų iš viso pasaulio.

Jau pirmąją dieną Lietuvos rinktinė aplenkė antroje vietoje buvusią Latvijos rinktinę ir trečiąją vietą užėmusią Ukrainą. Lyderiais tapę lietuviai, ir antrąją dieną išsaugoję pirmaujančias pozicijas, tapo pasaulio čempionais.

Lietuvos rinktinė per dvi dienas sugavo 103,524 kg žuvies, čempionatą baigė vos su 27 baudos balais ir iškovojo aukso medalius. Antrąją vietą užėmė nuo lietuvių gerokai atsilikusi JAV rinktinė, sugavusi 94,592 kg žuvies (42,5 baudos balo), jai atiteko sidabras, Ukrainos žvejai, sugavę 95,886 kg žuvies, tačiau surinkę daugiau už amerikiečius baudos balų – 45,5, liko treti ir laimėjo bronzą.

Lietuviai lyderiavo ir asmeninėje čempionato įskaitoje. Geriausiu čempionato žveju pripažintas Arūnas Koska (33,624 kg žuvies, 2 baudos balai), antras buvo Artūras Skvirba (30,90 kg, 3 baudos balai), trečias – Mindaugas Leonas (22,724 kg, 4 baudos balai). Modestas Atmanavičius asmeninėje įskaitoje buvo 11-tas (26,708 kg, 7 baudos balai), o Deividas Račkauskas – 25-tas (17,378 kg, 11 baudos balų) tarp 54 žvejų.

Ugiio ežeras savo dydžiu panašus į Dusios ežerą, gylis iki 15 metrų, vietose, kuriose vyko čempionatas, 10–13 metrų. Pagrindinė varžybų žuvis buvo kuoja 100–300 g, ešeriai ir viena kita lydeka užkibdavo.

Lietuvių rinktinę sudarė Modestas Atmanavičius, Mindaugas Leonas, Artūras Skvirba, Arūnas Koska, Deividas Račkauskas, vyriausiasis treneris Darius Jakiūnas, treneris Marius Jačiauskas, treneris-asistentas ir rezervinis sportininkas Marijus Eigirdas, treneriai-asistentai Evaldas Bernatonis, Mantas Juknevičius, Ugnius Jurevičius, Tadas Turauskas ir rinktinės vadovas Rolfas Bitinas.

Pasaulio čempionė Lietuvos nacionalinė rinktinė. (Modesto Atmanavičiaus asmeninio albumo nuotr.)

„Į Mongoliją nuvykome 12 dienų prieš čempionatą, kad aklimatizuotumėmės ir bent šiek tiek priprastume prie tos šalies klimato. Prieš keturias dienas, iki mums atvykstant, ten spaudė 44 laipsnių šaltis. Kai atvažiavome, buvo kiek šilčiau – per 30 laipsnių šalčio. Pirmomis treniruočių dienomis taip pat buvo labai šalta, rytinės treniruotės vykdavo tvyrant 33–35 laipsnių šalčiui, o įdienojus atšildavo, šaltis nukrisdavo perpus.

Ežeras ir gyvenamoji vieta buvo pusantro kilometro virš jūros lygio, todėl deguonies tankis ten mažesnis. Gręžiant 1,5 metro storio ledą, tapdavo sunkiau kvėpuoti per nosį, todėl mes kvėpuodavome per burną ir prisigaudydavome šalto oro. Pasekmės buvo tokios, kad daugelis rinktinės narių peršalo“, – pasakojo apie sunkias čempionato sąlygas M. Leonas.

Vis tik žvejams pavyko įveikti peršalimą, kurį mongolai vadino vietiniu gripu, nors D. Račkauskui prireikė ir medikų pagalbos, ir patys sportininkai viešbutyje lašelines statė.

Septintą kartą pasaulio čempionatuose dalyvavęs M. Leonas patikino, kad Mongolijoje sąlygos buvo pačios sudėtingiausios.

„Sportinėje žūklėje sėkmė kažkiek lemia, bet tokio lygio čempionatuose didžiausią reikšmę turėjo darbas per treniruotes. Mums pavyko perprasti Mongolijos žuvų elgseną“, – džiaugėsi M. Leonas, kuriam šis čempionatas įsiminė ir įspūdingu kraštovaizdžiu – neaprėpiamo dydžio stepių plotai su virš jų skraidančiais ereliais ir grifais.

Praėjusiais metais Lietuvos poledinės žūklės rinktinė Estijoje iškovojo pasaulio čempionato sidabrą, o dar prieš metus Lietuvoje – auksą. Kitų metų čempionatas vyks JAV.

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: