Dzūkų žinios

Vytaras Radzevičius kviečia išmėginti labiausiai lietuvišką patiekalą: tai – ne cepelinai

Dalintis:

Nors bulvės laikomos kone esminiu lietuvių virtuvės akcentu, vienas produktas yra netgi svarbesnis už jas: tai – grikiai. Žinomas keliautojas ir kulinaras Vytaras Radzevičius teigia, kad grikiai Lietuvoje atsirado kur kas anksčiau nei bulvės, tad jie iš tikrųjų turėtų būti tituluojami mūsų šalies kulinarine žvaigžde, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.

„Grikiai – Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės didybės laikais mus pasiekusi augalinė kultūra iš kaimynų Pietuose. Europoje su kilmės kryptimi dažnai siejamas ir grikių pavadinimas, pavyzdžiui, prancūzai jas vadina saracėnų kruopomis, kai lietuviai asimiliavo graikišką vardo kilmę. Todėl grikius galėtume pagrįstai vadinti graikiškaisiais grūdais“, – sako V. Radzevičius.

Valgė ir aukštuomenė

Pasaulio virtuvių tyrinėtojas paaiškina, kad grikiai auga nereiklioje dirvoje, o ir užėmė svarbią vietą ne tik ant tuometinių valstiečių, bet ir didikų stalo. Jis nurodo, kad istorikas Rimvydas Laužikas knygoje „Istorinė Lietuvos virtuvė“ aprašo Radvilų dvaro virėjo keptos grikių košės receptą. Į ją dar buvo dedama brangiojo šafrano, razinų, cukraus, ruginės degtinės ir kiaušinių trynių.

„Toks patiekalas duonkepėje būdavo kepamas apie 3–4 valandas. Esu panašiai gaminęs ir aš, tik be tokių prabangių prieskonių: vėstančioje duonkepėje per naktį palieku pasūdytus, vandeniu užlietus grikius puodynėje. Reikėtų dar įdėti svogūnų ir spirgų, ir ryte jau mėgaujiesi neįtikėtino skonio grikiais“, – pasakoja kulinaras.

Grikiai – ne garnyras

Anot lietuviškos virtuvės entuziasto, teisingai pagaminti grikiai turi būti birūs ir aromatingi. Juos paskaninti galima mėgstamais priedais: svogūnais, česnakais, grybais, varškės sūriu, daržovėmis ar žalumynais, o ir patiekalas nuostabus bus tiek su kepintais, tiek su neapdorotais grikiais.

Tačiau V. Radzevičius laikosi nuomonės, kad grikiai – ne garnyras, o atskiras patiekalas, itin tinkamas pusryčiams ar vakarienei: „Nemėgstu, kai grikiai būna išplerę, ištižę: teisingi grikiai turėtų būti al dente būvio. Tada beliktų pridurti – skanu!“

Lietuviškiau už cepelinus: šimtmečių tradicijas skaičiuojanti grikinė „babka“

Šimtmečių istoriją skaičiuojantys grikiai tiesiog neatsiejami nuo Dzūkijos regiono, kurio nederlingos žemės tinkamos augti grikiams. Vienas svarbiausių Pietų Lietuvos patiekalų – grikinė „babka“, dažniausiai kepama specialiomis progomis, o ir valgoma ji dažniausiai viena, be jokių priedų. Tačiau žinomas kulinaras ir keliautojas nevengia jos pasiskaninti.

„Kaip užeiviui, man ji – truputį sausoka, gal net šiek tiek sprangi. Tad, nors man „babkų“ gamintojos ir nurautų paskutinius likusius plaukus, visgi ją mėgstu padrėkinti – valgau ar su trintomis uogomis, ar su kokiu nors padažu“, – juokauja V. Radzevičius.

Iš Vytaro Radzevičiaus rankų – autentiškas grikinės „babkos“ receptas

Nusistovėjusius kulinarinius mitus griaunantis kulinaras ir „Lidl“ ambasadorius V. Radzevičius dalijasi autentišku grikinės „babkos“ receptu iš Merkinės – vietovės, kur dabar dažnai galima sutikti keliautoją. Jis atkreipia dėmesį, kad patiekalą galima pagaminti tiek saldų, tiek ir sūrų – tereikia pakeisti kai kuriuos ingredientus: nedėti cukraus, bet įmaišyti truputį spirgų ir, jei reikia, pagal skonį pasūdyti.

Saldžiai grikinei „babkai“ reikės:
250 g grikių miltų
250 g tirpinto sviesto
250 g „Pilos“ grietinės
250 g cukraus
5 kiaušinių
2 v. š. kvietinių miltų
1 a. š. nugesintos valgomosios sodos

Į dubenį įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų ir elektriniu plaktuvu plakite, kol masė išsiplės. Tada supilkite ištirpdytą sviestą ir išmaišykite.

Į masę supilkite grikių ir kvietinius miltus bei gerai išmaišykite. Tuomet įdėkite grietinės, šaukštelį actu nugesintos sodos ir dar kartą išmaišykite, kad gautumėte tąsią tešlą.

Tešlą sukrėskite į kepimo formą ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 35 minutes. Skanaus!

Švieži pieno gaminiai, grikiai ir kiti lietuviškiems patiekalams reikalingi produktai pirkėjų laukia „Lidl“ parduotuvėse 27-iuose Lietuvos miestuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Alytuje, Marijampolėje, Kėdainiuose, Telšiuose, Kretingoje, Mažeikiuose, Tauragėje, Jonavoje, Panevėžyje, Ukmergėje, Utenoje, Plungėje, Palangoje, Elektrėnuose, Visagine, Šilutėje, Radviliškyje, Vilkaviškyje, Druskininkuose, Rokiškyje, Kaišiadoryse, Nemenčinėje ir Gargžduose.

PRANEŠIMĄ PASKELBĖ: TOMAS ŠIUŠKUS, UAB „BOSANOVA”

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: