Dzūkų žinios

,,Erasmus+“: parengiamasis vizitas Vengrijoje

Dalintis:
Prie Szazhalombattai Arany Janos Altalanos Iskola es Gimnazium (iš kairės) anglų k. mokytojos Ágnes Szabóné Jassó, Ildikó Tokaji, Jūratė Sutkuvienė ir direktorė Zita Ščerbetkienė.

Jūratė Sutkuvienė

Seirijų Antano Žmuidzinavičiaus gimnazijai 2024–2027 m. suteikta „Erasmus+“ akreditacija. Remiantis jos planais, šiais mokslo metais numatyti trys mobilumai: mokytojų mokymasis anglų kalbos kursuose Maltoje, mokinių vizitas Vengrijoje ir mokytojų darbo stebėjimas vienoje iš kaimyninių šalių. Prieš vykdant mokinių mobilumą į partnerinę mokyklą, įprastai yra organizuojamas parengiamasis vizitas, tad rugsėjo mėnesį į Vengriją vyko gimnazijos direktorė Zita Ščerbetkienė ir projektą koordinuojanti šių eilučių autorė.

Šį kartą mūsų mokyklos partnerė – Szazhalombattai Arany Janos Altalanos Iskola es Gimnazium, įsikūrusi jaukiame Szazhalombattos mieste, kurį nuo Budapešto skiria tik 30 minučių kelio. Gimnazija pavadinta vengrų poeto Arany Janos Altalanos vardu, ji yra pelniusi keletą itin reikšmingų apdovanojimų: Europos kokybės ženklą, jai suteikti Tarptautinės ir Ekologiškos mokyklos vardai, o taip pat ji yra akredituota kaip puikių talentų mokykla. Mūsų vizito tikslas – aptarti šiųmečio projekto, kurio pagrindinės temos – tvarumas bei savanorystė, detales ir mokinių būsimų mainų subtilybes (gruodžio mėnesį mūsų gimnazijos mokiniai vyks į Vengriją, o gegužės mėnesį mes jų lauksime Lietuvoje). Susitikime su direktore Anikó Horváthné Hidegh aptarėme būsimo projekto gaires, planavome galimas veiklas, kalbėjome apie laukiamus rezultatus.

Taip pat šio vizito metu teko stebėti anglų kalbos pamokas, kurias vedė projekto koordinatorė, anglų kalbos mokytoja Ildikó Tokaji, susitikome su 10 klasės mokiniais, papasakojome jiems apie mūsų gimnaziją ir Lietuvą. Paskui dalyvavome mokinių vedamoje ekskursijoje po mokyklą, kurioje mokosi daugiau nei 800 mokinių. Pamokos vyksta mokytojams atėjus pas mokinius, o ne atvirkščiai, kaip yra įprasta pas mus. Kiekvienas pastato aukštas skirtas vis kito koncentro mokiniams (pavyzdžiui, 2 aukšte mokosi tik 5–7 klasių mokiniai). Panašų skirstymą koncentrais teko matyti Portugalijos mokykloje, kurioje teko lankytis prieš dvejus metus. Pasak mokytojos Ildikó, jų gimnazijoje labai aktyvi Mokinių taryba, organizuoja daug įvairių renginių, o bendruomenei savo veiklos planą stende pateikia labai netradiciškai – meniškai, lakoniškai. Žavėjomės dailės mokytojos kuruojamo projekto idėja – ant kabinetų durų meniškai užrašytais vengrų poetų eilėraščiais. Toks projektas tarsi atliepia jų gimnazijos vertybes: „Pagarba tradicijoms ir pritarimas naujoms idėjoms bei praktikai“. Vaikščiojant koridoriais buvo galima justi ore tvyrančią humanitarinę dvasią, matyti laisvus, atsakingus, per pertraukas ,,neprilipusius“ prie ekranų ir daug tarpusavyje bendraujančius mokinius.

Bendraudami su užsienio kolegomis, neišvengiamai kalbėjomės ir apie švietimo nūdieną Vengrijoje. Pasirodo, ten taip pat jaučiamas mokytojų stygius. Įdomu tai, kad iki 2010 metų buvusią Kultūros ir švietimo ministeriją pakeitė Nacionalinių išteklių (National recourses), o nuo 2022 metų švietimo sritimi ėmė rūpintis Vidaus reikalų (Home Affairs) ministerija.

Džiaugiamės, kad mūsų gimnazija, dalyvaudama „Erasmus+“ programoje, turės galimybę su mokiniais nuvykti į svečią šalį, pažinti jos kultūrą, kartu su bendraamžiais užsienyje kurti, tyrinėti, diskutuoti, tobulinti anglų kalbos gebėjimus, o juk, perfrazuojant Seneką, kalbą ne egzaminui, o gyvenimui mokomės.

Šis projektas finansuojamas Europos Komisijos „Erasmus+“ programoms skirtomis lėšomis, kurias Lietuvoje administruoja Švietimo mainų paramos fondas. Straipsnis atspindi tik autoriaus požiūrį, todėl Komisija negali būti laikoma atsakinga už bet kokį jame pateikiamos informacijos naudojimą.

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: