Dzūkų žinios

Lazdijams vėl norima įpiršti naują nelegalių migrantų grupę

Dalintis:
Kai kurių Dzūkijos savivaldybių teritorijose apsistoję nelegalūs migrantai gauna kvalifikuotas medicinos paslaugas, kurias teikia savivaldybių pirminių sveikatos priežiūros centrų mobiliosios brigados. (danielius.net nuotr.)

Nors oficialiai teigiama, jog Lietuva jau sustabdė nelegalių migrantų srautą, tačiau pasienio savivaldybėse toliau ieškoma naujų jų apgyvendinimo vietų. „Kodėl tik pasienio savivaldybės turi rūpintis migrantų reikalais, kodėl kitos šalies savivaldybės nedalyvauja šiame procese?“ Toks klausimas kilo kai kuriems Lazdijų rajono savivaldybės tarybos nariams, sužinojus, jog Lazdijų savivaldybės vėl prašoma ieškoti rajone laisvų patalpų nelegalams apgyvendinti.

Prakalbo apie papildomą patalpų poreikį

Antradienį savivaldybėje vykusiame susirinkime, kuriame dalyvavo Lazdijų rajono vadovai bei savivaldybės tarybos frakcijų seniūnai, buvo pristatyta nelegalių migrantų situacija Lietuvoje ir Lazdijų rajone.

Situaciją pristatęs VSAT atstovas, Varėnos rinktinės vadovas Andrius Lažaunykas kalbėjo, jog šiuo metu Kapčiamiesčio užkardoje yra 94 neteisėti migrantai, o Kapčiamiesčio „Židinyje“ – 81 nelegalas. Trys, sergantys COVID–19, gyvena Petroškų mokyklos patalpose.

VSAT atstovas kalbėjo apie tai, kad Lazdijų rajone reiktų surasti laisvų patalpų, kuriose būtų galima apgyvendinti Kapčiamiesčio užkardoje priglaustus migrantus, nes pagal naujausias Vyriausybės nuostatas derėtų migrantus iškelti iš pasienio užkardų teritorijų į kitas vietas.

Siūlė išnuomoti privačias patalpas

Administracijos direktoriaus pavaduotojas Saulius Petrauskas užsiminė, kad migrantus būtų galima patalpinti Stebulių ar Būdviečio mokyklose. Taip pat buvo kalbama apie Dumblį, nors ten esančias patalpas savivaldybė pardavė.

Akivaizdu, jog savivaldybei mokėti privatininkui pinigus už patalpų nuomą migrantų apgyvendinimui būtų visiškas absurdas.

Redakcijos duomenimis, tarybos valdantieji ir konservatoriai nesipriešino tam, kad savivaldybė ieškotų papildomų patalpų migrantams apgyvendinti, tačiau opozicijos lyderis Artūras Margelis buvo įsitikinęs, jog migrantų apgyvendinimu turėtų rūpintis ne tik pasienio, bet ir visos šalies savivaldybės.

„Kai varva daugiabučio stogas, tai nereiškia, kad juo rūpintis turi tik viršutinių aukštų gyventojai. Situacija dėl migrantų panaši. Kodėl tik 8 savivaldybės sutiko priimti migrantus ir prisiėmė visą rūpesčių naštą? Tai visos Lietuvos problema, todėl migrantus turėtų apgyvendinti visos šalies savivaldybės. Lazdijai tikrai daug prisidėjo prie šios nacionalinės problemos sprendimo“, – sakė A. Margelis.

Jis pasiūlė merei, kuri yra Lietuvos savivaldybių asociacijos viceprezidentė, per asociacijos ir Vyriausybės atstovų susitikimą šį klausimą viešai iškelti ir prašyti kitas savivaldybes prisidėti prie migrantų problemos sprendimo.

Rūpinasi migrantų sveikata

Kai kurių Dzūkijos savivaldybių teritorijose apsistoję nelegalūs migrantai gauna kvalifikuotas medicinos paslaugas, kurias teikia savivaldybių pirminių sveikatos priežiūros centrų mobiliosios brigados.

Varėnos rajone migrantų sveikatos priežiūrai yra priimta gydytoja, kuri kasdien važinėja į trijose rajono vietose esančias nelegalų stovyklas ir tikrina jų sveikatą. Per dieną patikrinama iki keliolikos migrantų sveikata.

„Kai ministerija priėmė sprendimą dėl migrantų sveikatos priežiūros, tai specialiai tam tikslui įdarbinome gydytoją, kuri kasdien važiuoja pas migrantus“, – sakė Varėnos pirminės sveikatos priežiūros centro direktorius Danas Bortkevičius.

Druskininkų pirminės sveikatos priežiūros centro mobilioji brigada sveikatos tikrinti vyksta į dvi migrantų stovyklas. Kaip teigė šios įstaigos direktoriaus pavaduotojas medicinai Jonas Stankevičius, kasdien gydytoja ir slaugytoja patikrina iki 40 migrantų sveikatos būklę.

Jis teigė, jog migrantai turi nemažai sveikatos problemų, todėl tenka jiems vežti daug įvairių vaistų, kitokių medikamentų.

Lazdijų rajone įkurdintiems migrantams mažiau pasisekė nei jų kolegoms Druskininkuose ir Varėnoje. Kadangi Lazdijai nesugebėjo įkurti mobilios brigados, tai medikai migrantų taip sistemingai, kaip Druskininkuose ir Varėjoje, nelanko.

Redakcijos duomenimis, ši paslauga yra labai gerai apmokama – už du vizitus pas migrantą ligonių kasos sveikatos priežiūros įstaigai sumoka per 24 Eur. Tai daug didesnė suma, nei mokama už tą pačią paslaugą Lietuvos gyventojams.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: