Dzūkų žinios

Kodėl be Tarybos leidimo metams sustabdyta Vaikų ligų poskyrio veikla?

Dalintis:
Nors viešai buvo teigiama, jog ši paslauga bus neteikiama tik gydytojų atostogų laikotarpiu, tačiau paaiškėjo, jog pati ligoninės vadovybė paslaugos licenciją paprašė sustabdyti iki 2022 metų birželio.

Kai kuriems Lazdijų politikams pradėjus skambinti pavojaus varpais dėl be Tarybos sprendimo uždaromo ligoninės Vaikų ligų poskyrio, merė Ausma Miškinienė suskubo pranešti, jog poskyrio niekas neuždaro, tik laikinai sustabdoma šios paslaugos teikimo licencija. Tačiau paaiškėjo, jog žodžio „laikinai“ reikšmė šiuo atveju yra labai neapibrėžta ir kertasi su tikrove, nes, pagal redakcijos turimus dokumentus, licencija sustabdoma net iki ateinančių metų vasaros.

Nors viešai buvo teigiama, jog ši paslauga bus neteikiama tik gydytojų atostogų laikotarpiu, tačiau paaiškėjo, jog pati ligoninės vadovybė paslaugos licenciją paprašė sustabdyti iki 2022 metų birželio. Kodėl tai buvo padaryta be įstaigos steigėjo Lazdijų rajono savivaldybės tarybos žinios? Kas gali garantuoti, jog beveik po metų nuostolingai dirbanti ligoninė vėl gydys mūsų krašto vaikus?

Taip pat VASPVT nurodė, jog, jei Lazdijų ligoninė iki 2022-06-01 nesikreips dėl prašymo panaikinti licencijos dalies galiojimo sustabdymą, tai bus galutinai atimta teisė teikti vaikų ligų antrinio lygio paslaugas.

Prašė sustabdyti licenciją

Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba (VASPVT) prie SAM 2021 m. birželio 21 dieną gavo Lazdijų ligoninės raštą, kuriame buvo prašoma dviem mėnesiams, iki 2021-08-21, sustabdyti asmens sveikatos priežiūros licencijos, išduotos 1999-09-02 viešajai įstaigai Lazdijų ligoninei, dalies galiojimą, sustabdant teisę teikti antrinės stacionarinės asmens sveikatos priežiūros – vaikų ligų II paslaugą.

VASPVT direktoriaus įsakyme buvo nuostata, jog, jei Lazdijų ligoninė iki 2021-08-21 nesikreips į VASPVT dėl licencijos dalies galiojimo sustabdymo panaikinimo ir nepateiks sveikatos apsaugos ministro nustatytos formos prašymo panaikinti licencijos dalies galiojimo sustabdymą, taip pat informacijos apie sveikatos priežiūros specialistus sustabdytai paslaugai teikti, bus priimtas sprendimas panaikinti licencijos dalies galiojimą, panaikinant teisę teikti antrinės stacionarinės asmens priežiūros – vaikų ligų II paslaugą Lazdijų ligoninėje.

Likus keturioms dienoms iki nustatyto termino, 2021 m. rugpjūčio 17 dieną, VASPVT gavo Lazdijų ligoninės prašymą ne panaikinti licencijos sustabdymą ir toliau tęsti Vaikų ligų poskyrio veiklą, bet beveik metams sustabdyti tos pačios licencijos dalies – vaikų ligų II paslaugos galiojimą. Paprastai kalbant, buvo paprašyta leidimo metus Lazdijų ligoninėje negydyti vaikų.

Taip pat VASPVT nurodė, jog, jei Lazdijų ligoninė iki 2022-06-01 nesikreips dėl prašymo panaikinti licencijos dalies galiojimo sustabdymą, tai bus galutinai atimta teisė teikti vaikų ligų antrinio lygio paslaugas.

Tarybos narys Gintautas Salatka įsitikinęs, jog prašymas sustabdyti Vaikų ligų poskyrio teikiamų paslaugų licenciją metams reiškia, jog realiai šios paslaugos Lazdijų ligoninėje nebelieka.

Kilo nemažai klausimų

Merė Ausma Miškinienė, praėjusią savaitę atsakinėdama į „Dzūkų žinių“ klausimus dėl Vaikų ligų poskyrio uždarymo, teigė, jog poskyris neuždarytas, tik laikinai sustabdytas paslaugos teikimas: „Dar kartą primenu, kad Vaikų ligų poskyrio licencija yra tik sustabdyta laikinai. Licencija buvo sustabdyta ir pernai vasarą, siekiant užtikrinti darbuotojų teisę į atostogas. Tol, kol stacionarios vaikų sveikatos priežiūros paslaugos nėra teikiamos VšĮ Lazdijų ligoninėje, jas mūsų rajono vaikams teikia Alytaus S. Kudirkos  ligoninė.“ 

Jei licencija šių metų birželio 21 d. buvo sustabdyta laikinai, kaip tai buvo padaryta ir pernai, kad medikai būtų išleisti atostogų, tai kodėl šiemet, po atostogų, nuo rugpjūčio 21 dienos licencijos sustabdymas nebuvo panaikintas, kaip tai buvo padaryta pernai?

Kodėl ligoninė rugpjūčio 17 dieną kreipėsi į VASPVT ne prašydama atnaujinti licenciją, bet prašydama jos galiojimą sustabdyti iki kitos vasaros?

Ar tokiam prašymui, kai metams keičiamas Tarybos nustatytas ligoninės paslaugų sąrašas, nereikia gauti steigėjo – Lazdijų rajono savivaldybės tarybos – sutikimo? Ar laikinu sustabdymu bandoma gudrauti ir apeiti galiojančią tvarką, kai steigėjo nustatytą paslaugų sąrašą galima keisti tik su Tarybos tvirtinimu?

Politikai mato liūdną pabaigą

Tarybos narys, buvęs meras Artūras Margelis įsitikinęs, jog licencijos sustabdymas metams yra beveik tas pat, kas poskyrio uždarymas ir savavališkas patvirtintos ligoninės struktūros pakeitimas.

„Tarybos nariai apie tai nieko nežino, šis klausimas Taryboje nebuvo svarstomas ir ligoninės struktūra nėra pakeista. Yra patvirtinti ligoninės įstatai, kuriuose numatyta struktūra su Vaikų ligų skyriumi. Skyriaus uždarymas yra akivaizdi savivalė. Merė neturėjo teisės leisti metams atsisakyti šios paslaugos“, – piktinosi A. Margelis.

Kitas Tarybos narys, Gintautas Salatka, įsitikinęs, jog prašymas sustabdyti Vaikų ligų poskyrio teikiamų paslaugų licenciją metams reiškia, jog realiai šios paslaugos Lazdijų ligoninėje nebelieka.

„Tai labai liūdna situacija. Sustabdžius licencijos galiojimą, Lazdijų ligoninė nebegaus pinigų iš Ligonių kasų už šias paslaugas. Kita vertus, kalbos, kad po metų Vaikų ligų poskyris gali būti atidarytas, neturi realaus pagrindo. Kaip iš naujo surinksi personalą Vaikų ligų poskyriui, kai visi medikai žino apie nestabilumą Lazdijų ligoninėje, apie rajono valdžios strategijos neturėjimą ligoninės veiklos klausimu? Manau, šis licencijos sustabdymas yra rimtas ženklas, jog prasidėjo ligoninės griūtis, kad labai greitu laiku mūsų ligoninė taps tik palaikomojo gydymo įstaiga“, – sakė Tarybos narys.

Skyriaus atkurti nepavyko

Apie tai, kad atsisakius Vaikų ligų skyriaus, o vėliau supratus, jog tai buvo klaida ir jos ištaisyti neįmanoma, pasakojo ir mūsų žemietis, buvęs Radviliškio rajono savivaldybės meras, o dabar Seimo narys Antanas Čepononis.

Buvęs meras teigė, jog jis patikėjo tuometine ligoninės direktore, kad skyrių reikia uždaryti, kaip nešantį nuostolius visai ligoninei.

„Aš visada sakydavau, jog, kai kalba specialistai, jais reikia tikėti. Ligoninės direktorė inicijavo skyriaus uždarymą, manau, turėdama kitus motyvus ir tikslus. Mes galėjome išlaikyti tą skyrių ir padarėme didžiulę klaidą, aš prisiimu ir sau atsakomybę, kad pasitikėjau tuometine ligoninės direktore, kai ji įrodinėjo, kad tai didžiuliai nuostoliai ligoninei“, – sakė buvęs Radviliškio meras.

Kaip vėliau paaiškėjo, iš tikro, nuostolių jokių nėra, tik reikia viską tinkamai skaičiuoti.

„Mus apgavo – mane ir tarybą. Ir atsitiko taip, kaip atsitiko, pakėlėme rankas ir sakėme, jog darome tokį žingsnį, kad tik ligoninė išgyventų. Kai mes uždarinėjome Vaikų ligų skyrių, buvęs Lazdijų meras Artūras Margelis mane bandė įtikinti, jog darome klaidą, tačiau juo tada nepatikėjau, žiūrėjau tik į skaičius ir jo nepaklausiau“, – sakė A. Čepononis.

Buvęs meras teigė, jog dabar Radviliškio ligoninėje nėra Vaikų ligų skyriaus, yra tik Vaikų dienos profilaktikos centras.

„Kadangi leidimą skyriui atkurti turi duoti Sveikatos apsaugos ministerija, o prieš tai Ligonių kasos turi duoti sutikimą, mums nepavyko to sutikimo gauti. Mes net parašėme tarybos raštą, kad finansuosime Vaikų skyriaus veiklą trūkstama pinigų suma, prisiėmėme visą atsakomybę, bet ir tai nepadėjo, skyriaus neleido atidaryti“, – pasakojo buvęs Radviliškio meras.

A. Čepononis, remdamasis savo liūdna patirtimi, pastebėjo, jog, jei Lazdijai sugalvotų uždaryti Vaikų ligų skyrių, jie niekada negalės vėl jo atidaryti, nes atsiranda formalūs ir biurokratiniai barjerai.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: