Dzūkų žinios

Lazdijiečiai kviečiami pasimėgauti riešutinėmis Kalėdomis

Dalintis:
Eglutės įžiebimas vyks pirmąją kalendorinės žiemos dieną – gruodžio 1-ąją. Nuo 12 val. Lazdijų Nepriklausomybės aikštėje vyks šventinė mugė. 17.30 val. kviečiame kartu sekti pasaką miesto princesei „Stebuklingi riešutėliai“.

Dyla paskutinės lapkričio dienos, kitą trečiadienį – gruodis, o tai reiškia, jog prasideda svarbiausių švenčių mėnuo, kurio visi taip laukia. Nors šiemet Kalėdos vėl su pandemijos žyme, tačiau švenčių organizatoriai visomis išgalėmis stengiasi sukurti puikią nuotaiką.

Vieni iš svarbiausių šių švenčių sumanytojų Lazdijuose – Kultūros centro kolektyvas, jau senokai sudėliojęs būsimųjų švenčių programą.

Apie tai, kas laukia lazdijiečių ir rajono svečių kalėdiniu laikotarpiu, kalbamės su Lazdijų kultūros centro direktoriaus pavaduotoja kultūrinei veiklai Ingrida Malinauskiene.

– Kokios šiemet bus Lazdijų Kalėdos: kokie renginiai planuojami, koks švenčių konceptas, kaip bus laikomasi saugumo priemonių?

– Šių metų šventiniu simboliu tapo riešutas, simbolizuojantis naują pradžią, sveikatą, turtus, galią ir taiką. Todėl renginiuose, edukacinėse programose ir kitose šventinėse veiklose atsispindės riešuto ar lazdyno motyvas. Tikriausiai neprisimename Kalėdų, kurios būtų buvę be riešutų, tad šiemet išskirtinis laikas pasigilinti į stiprią simbolinę riešuto prasmę mūsų kultūroje, atrasti savą riešutinių Kalėdų receptą, savą riešutinio dekoro matymo kampą, surasti vieną iš daugelio kalėdinių žaidimų ar burtų su riešutais, o svarbiausia – pajusti bendrystės, dalijimosi, darnos ir skalsos kalėdinę dvasią. Kad visi būtume sveiki, turėsime laikytis saugių atstumų, savo ir kitų sveikatą saugančios tvarkos, todėl ir visi planuojami renginiai vyks pagal galiojančius šalyje saugumo reikalavimus.

– Kokia bus Lazdijų eglutė? Kas ją kuria, kada bus jos įžiebimas ir koks jis planuojamas?

– Lazdijų eglutė, kaip ir visuomet, atspindės bendrą šventinę idėją – šiemet pasirinktas lazdyno riešuto motyvas, kaip naujos pradžios, sveikatos, pilnatvės ir harmonijos simbolis. Juk po sudėtingų ir sunkių metų labai svarbu visiems susitelkti, atrasti įkvėpimą ir viltį. Eglutės įžiebimas vyks pirmąją kalendorinės žiemos dieną – gruodžio 1-ąją. Nuo 12 val. Lazdijų Nepriklausomybės aikštėje vyks šventinė mugė. 17.30 val. kviečiame kartu sekti pasaką miesto princesei „Stebuklingi riešutėliai“ ir drauge laukti įsižiebsiančios eglutės bei pasigerėti fejerverkų spalvomis.

– Kaip šventėms bus puošiamos miesto erdvės?

– Apie Lazdijų miesto erdvių puošimą daugiau galėtų papasakoti miesto seniūnė, o mes tikime, kad Lazdijuose tikrai netrūks šventinio džiugesio ir puošmenų, prie kurių galima prisidėti visiems, puošiant savo namus, langus ar vitrinas, organizacijų ir įstaigų erdves, dalyvauti savivaldybės inicijuojamoje kalėdinių eglučių parodoje Adolfo Ramanausko-Vanago aikštėje. Mūsų dailininkės jau puošia kultūros centro kiemelį. Šventė brangi, šilta ir sava, kai esame ne tik jos dalyviai, bet ir kūrėjai.

– Kaip šventėms rengiasi Kultūros centro padaliniai rajono gyvenvietėse?

– Kultūros centro padaliniai taip pat aktyviai ruošiasi gražiausioms metų šventėms. Planuojami eglučių įžiebimo renginiai, kalėdinės edukacinės programos, ruošiamos šventinės ekspozicijos ir instaliacijos prie kultūros įstaigų. Veisiejų skvere bus atidaryta kalėdinių kompozicijų alėja „Maži kalėdiniai stebuklai“, Veisiejuose gruodžio 3 d. Kalėdų eglutės įžiebimas „Atkeliauja nykštukų Kalėdos”, veiks kalėdinė mugė bei „Didžiojo riešuto dirbtuvėlės“. Gruodžio 10 d. Seirijuose kartu su šventine egle bus įžiebtas ir instaliacijų parkas. Prie Krikštonių laisvalaikio salės jau visi ruošiasi iškilmingam nykštukų paradui. Instaliacijas kultūrininkai ruošia ir prie kitų laisvalaikio salių bei kultūros namų, kurios vienaip ar kitaip atlieps riešutinių Kalėdų idėją.

– Ar bus kokių naujovių per šias šventes?

– Šiemet bus pastatytas stiklinis kupolas, kuriame įsikurs Kalėdų Senelio pašto rezidencija, vyks įvairios veiklos. Labai džiugu, kad daugelis Lazdijų rajono įstaigų jungiasi prie gražios inciatyvos ir gruodžio 2–23 dienomis kvies į „Riešuto kevalo kupolą“, kuriame vykdys įvairiausias edukacines programas ir veiklas. Kupolas įsikurs Lazdijų Nepriklausomybės aikštėje ir bus viena iš miesto puošmenų.

– Ar bus Naujųjų sutikimas Nepriklausomybės aikštėje?

– Naujųjų metų sutikimo koncertas vyks Lazdijų kultūros centre – 2021-uosius palydėsime su Deiviu ir Renata Norvilais bei Neringa Nekrašiūte. Tuo metu miesto aikštėje skambės muzika, o 24 val. dangų nušvies šventiniai fejerverkai. Linkime gražaus šventinio laukimo ir kviečiame visus įsitraukti, kuriant kalėdinę nuotaiką Lazdijų krašte.

– Ačiū už pokalbį.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: