Dzūkų žinios

Opozicija tampa tarybos sprendimų priėmimą lemiančia jėga

Dalintis:

Nepritarta bendruomenių projektų finansavimui, nepritarė prašymui dėl saulės elektrinių

Stop kadras iš Lazdijų rajono savivaldybės tarybos posėdžio Nr. 29. Opozicijos pastabos lėmė tai, jog naujoji bendruomenių projektų finansavimo tvarka tarybos posėdyje nebuvo priimta.

Politinė realybė Lazdijų savivaldybės taryboje yra tokia – valdantieji nebeturi taryboje daugumos, jie nebegali tikėtis, jog, priimdami parengtus klausimus, pervažiuos, kaip buldozeriu. Vis didesnę jėgą taryboje rodo opozicija, kuri dažnai savo pamatuotais argumentais nulemia vienokį ar kitokį parengtų sprendimų rezultatą.

Tokia situacija akivaizdžiai buvo matoma ir praėjusią savaitę vykusiame tarybos posėdyje, kai ne vienas sprendimo projektas po opozicijos argumentų ir balsavimo sulaukdavo kitokio rezultato, nei tikėjosi merė ir jos komanda.

Išvadavo bendruomenes nuo biurokratizmo

Tarybos posėdyje buvo užsimota keisti iki šiol galiojusią bendruomenių projektų finansavimo tvarką.

Iki šiol būdavo taip: bendruomenės rašo projektą, paprašo pinigų, einama į tarybą, jei taryba patvirtina, tai administracija ir skiria pinigus. Redakcijos žiniomis, kiek buvo tokių prašymų, beveik visi buvo patenkinti.

Tarybos posėdyje buvo siūloma šią tvarką keisti ir pinigus skirti konkurso būdu. Toks pasiūlymas sulaukė opozicijos kritikos.

„Naujajame projekte buvo siūloma, kad visi pinigai bendruomenėms būtų skiriami konkurso būdu. Per tarybą šis klausimas neina, administracija skelbia konkursą. Rašo bendruomenė paraišką, laikas spaudžia. Jei darai konkursą, tai atsiranda daug biurokratinių darbų – vertinimai, protokolai, skelbimai ir t. t. Manau, kad per tarybą pinigus bendruomenės gaus greičiau nei per konkursą. Mes galvojame, jog tai nėra gera tvarka, nes atsiranda daugiau biurokratizmo, kitas dalykas, jei bendruomenė sugalvoja teikti paraišką, tai kyla klausimas, kada jie turi prašyti tų pinigų. Nelogiška prašyti, kai tu tik sugalvoji idėją, parašai paraišką ir nežinai, ar bus finansuojama, ar ne. Dabartinė tvarka yra paprastesnė“, – sakė opozicijos atstovė Odeta Lenkauskienė.

Opozicijos pastabos lėmė tai, jog naujoji bendruomenių projektų finansavimo tvarka tarybos posėdyje nebuvo priimta.

Opozicijos atstovas G. Salatka teigė, jog bendrovės teritorija blogai tvarkoma, ji gadina Lazdijų miesto įvaizdį.

Nesuteikė lengvatos

Bendrovė „Lazdijų autobusų parkas“ prašė tarybos atleisti ją nuo žemės mokesčio, kuris per metus sudaro 660 eurų.

Tačiau šis klausimas nesulaukė opozicijos pritarimo. Buvo siūloma ne atleisti bendrovę nuo mokesčio, bet jį padidinti dėl netinkamai tvarkomos teritorijos.

Opozicijos atstovas G. Salatka teigė, jog bendrovės teritorija blogai tvarkoma, ji gadina Lazdijų miesto įvaizdį.

„Buvo žadama spalį atnaujinti autobusų stotį, tačiau niekas nevyksta. Tokiu atveju, jei yra susitarimai su įmone, kad ji pagerintų savo teritorijos vaizdą, o realiai niekas nevyksta, reikia taikyti įmonei spaudimą. Ne suteikti lengvatą, bet spausti, kad ji tvarkytųsi. Arba žemės mokestis tampa bendrovei nepakeliama našta ir sklypą nuperka kažkas kitas, kas gali tą teritoriją sutvarkyti, arba ji turi skubiai susitvarkyti“, – sakė G. Salatka.

Bendrovė „Lazdijų autobusų parkas“ dalyvauja savivaldybės paskelbtame viešojo transporto vežėjo konkurse.

„Nesvarbu, kas laimės vežėjo konkursą, jie yra savininkai ir turi spręsti problemą: arba kam nors parduoti sklypus, arba patys viską sutvarkyti. Turtas turi būti bent minimaliai prižiūrėtas“, – teigė G. Salatka.

Redakcijos duomenimis, savivaldybė bendrovei „Lazdijų autobusų parkas“ moka kompensacijas ir subsidijas, kurios sudaro per 20 tūkst. eurų per mėnesį.

Nepritarė prašymui dėl saulės elektrinių

Tarybos posėdyje buvo siūloma pritarti sprendimo projektui dėl saulės šviesos energijos elektrinių išdėstymo Šeštokų, Būdviečio, Krosnos, Lazdijų ir Šventežerio seniūnijose.

Privati bendrovė „Solmina“ kreipėsi į savivaldybę prašydama pateikti informaciją, kuriose šių penkių seniūnijų vietose būtų galima įrengti saulės jėgaines.

Tarybos narys Romas Leščinskas skeptiškai vertino šį projektą ir piktinosi, kodėl privati bendrovė nori elektrines įrengti derlingiausiose rajono žemėse. Taip pat jam kilo abejonių dėl prašymą pateikusios bendrovės finansinio patikimumo.

Opozicijos atstovai teigė, jog reikia daryti ne atskirų seniūnijų, bet viso rajono teritorijų analizę.

„Manome, kad reikia elgtis kompleksiškai ir atlikti viso rajono teritorijų analizę saulės elektrinių įrengimo klausimu ir padaryti planą. Nemanome, kad tokį strateginį dalyką derėtų atiduoti į privačias rankas, jo nevaldyti“, – sakė frakcijos „Pirmyn!“ atstovai.

Balsuojant šiuo klausimu, didžioji tarybos narių dauguma – opozicija – susilaikė ir projektas nebuvo patvirtintas.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

1 komentaras apie “Opozicija tampa tarybos sprendimų priėmimą lemiančia jėga”

  1. Nematau dėl ko džiūgauti. Ar nesuvokiama, kad priešinamasi žaliajam kursui ir saulės energijai, ypatingai dabar, kai elektra brangsta dvigubai ir ateityje nepigs. Juolab, kad pagal galiojančius teisės aktus sprendžiamąjį balsą turės žemės savininkai, kurių žemėse ir stovės tos jėgainės. O dėl NVO ir bendruomenių projektų, tai Taryba neturi nagrinėti atskirų projektų ir paraiškų, nes tai kvepia korupcija ir kitais neskaidrumais. Šį darbą atlieka Komisija. Taryba gali tik patvirtinti Komisijos atrinktų projektų sąrašą. Tai įprasta praktika kitose savivaldybėse, nesuprantu, kodėl iki šiol tai vyko Lazdijuose.
    Beje, opozicija blokuodama šį klausimą, padarė meškos paslaugą toms bendruomenėms, kurioms lėšų reikia jau šiandien, nes dabartinę tvarką užprotestavo Vyriausybės atstovas. Taigi, nėra ko džiaugtis.

Komentarai yra išjungti.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: