Dzūkų žinios

Slaugos paslaugos rajono gyventojams teikiamos – pasikeitė tik kai kurie teikėjai

Dalintis:
Lazdijų socialinių paslaugų centras, Kauno g. 8, Lazdijai

Rajono savivaldybės administracija, bendradarbiaudama su Lazdijų socialinių paslaugų centru ir UAB „Lazdijų sveikatos centras“, nuolat domisi, kaip užtikrinamas socialinės globos paslaugų teikimas po to, kai baigėsi 5 metus trukęs projektas „Integralios pagalbos paslaugų teikimas į namus Lazdijų rajono savivaldybėje“, kuris buvo finansuojamas Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšomis.

Slaugos paslaugas gauna visi, kuriems jų reikia, pasikeitė tik paslaugų teikimo tvarka

Lazdijų socialinių paslaugų centro direktorė Lina Saladuonienė informavo, kad projektas baigėsi gruodžio 31-ąją. Nepaisant to, žmonės su sunkia negalia nebuvo palikti likimo valiai – ir toliau nuo sausio 1 dienos visiems 25 asmenims, kurie gavo integralios pagalbos paslaugas praėjusių metų pabaigoje ir, pasibaigus projektui, išreiškė norą gauti ambulatorines slaugos paslaugas namuose, tokias paslaugas gavo.
Tiesa, žmones galbūt sutrikdė pasikeitęs paslaugų formalus įvardijimas ir jų teikėjai – integralios pagalbos paslaugą pakeitė ambulatorinės slaugos paslaugos namuose, pasikeitė paslaugų teikėjai ir kai kurie darbuotojai. Dabar ambulatorines (medicinines) globos paslaugas ir socialines globos paslaugas teikia skirtingų įstaigų darbuotojai: pas pacientus, kurie yra prisirašę pas šeimos gydytoją Druskininkuose, ambulatorines (medicinines) slaugos paslaugas namuose atvyksta teikti iš Druskininkų, tuo tarpu dienos socialinės globos paslaugas visiems Lazdijų rajono gyventojams teikia Lazdijų socialinių paslaugų centras, nepriklausomai nuo to, prie kurios gydymo įstaigos jie yra prisirašę. Visiems buvusiems 25 integralios pagalbos paslaugų gavėjams dienos socialinės globos asmens namuose paslaugos teikiamos: 20 asmenų – po 8 val. kiekvieną dieną, 1 asmeniui – 7 val., 1 asmeniui – 5 val. ir 3 asmenims – po 2 valandas per dieną.

Apie pasikeitimus visiems buvo pranešta

L. Saladuonienė pabrėžė, jog kiekvienas sunkiai sergantis asmuo ar jo artimasis turi teisę pasirinkti gydymo įstaigą, šeimos medicinos gydytoją. O šeimos gydytojas PRIVALO užtikrinti, kad ambulatorines slaugos paslaugas namuose pacientas gautų. Visa tai yra įtvirtinta Lietuvos Respublikos teisės aktais, o ne vietos politikų sprendimais. Todėl, baigiantis projektui, Lazdijų socialinių paslaugų centro vadovė sako asmeniškai informavusi visas šeimos medicinos paslaugas teikiančias įstaigas, prie kurių buvo prisirašę jos įstaigoje integralią pagalbą gavę asmenys, kad jos turi užtikrinti ambulatorinių slaugos paslaugų namuose – slaugytojo, slaugytojo padėjėjo, kineziterapeuto ar ergoterapeuto paslaugų teikimą.

Svarbu žinoti, kur kreiptis iškilus globos poreikiui

Lazdijų socialinių paslaugų centro darbuotojos vasario 7–9 dienomis aplankė visus dienos socialinės globos asmens namuose paslaugas gaunančius asmenis, su jais kalbėjosi apie teikiamų paslaugų kokybę, jų poreikius. Nusiskundimų dėl negautų ar nekokybiškų paslaugų nebuvo. Žmonės kartais tiesiog nežino, kur reikia kreiptis iškilus vienokių ar kitokių paslaugų poreikiui ir kad visais jais siekiame pasirūpinti tinkamai ir laiku.
Svarbu žinoti, kad dėl ambulatorinių (medicininių) slaugos paslaugų namuose teikimo reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją, o dėl socialinių paslaugų gavimo – į Lazdijų rajono savivaldybės administracijos Socialinės paramos ir sveikatos skyrių, kuris nustato, kokių socialinių paslaugų asmeniui reikia. Lazdijų socialinių paslaugų centro direktorės teigimu, šiuo metu visi darbuotojai, teikiantys paslaugas asmenims su sunkia negalia namuose, dirba labai atsakingai, gerai sutaria su savo slaugomais asmenimis ir jų šeimos nariais. Todėl bet kokie viešojoje erdvėje pasirodantys kaltinimai juos žeidžia.

UAB „Lazdijų sveikatos centras“: įsiklausome į pacientų ir jų artimųjų poreikius

UAB „Lazdijų sveikatos centras“ vyr. gydytoja Virginija Venckuvienė informavo, kad dar gruodžio mėnesį, prieš baigiantis integralios pagalbos projektui, jos vadovaujama įstaiga gavo Lazdijų rajono savivaldybės administracijos prašymą perimti kai kurias buvusias integralios pagalbos darbuotojų teiktas paslaugas, nes tik UAB „Lazdijų sveikatos centras“ turi licenciją teikti slaugos paslaugas namuose. Be to, dauguma integralią pagalbą gavusių pacientų yra prisirašiusieji prie šios įstaigos. Paslaugų perėmimas iš anksto buvo suderintas su Lazdijų socialinių paslaugų centro direktore L. Saladuoniene. Vyr. gydytojos teigimu, darbas vyksta nuolat: paslaugas teikiantys UAB „Lazdijų sveikatos centras“ darbuotojai, nuvykę pas ligonius, stengiasi išsiaiškinti, kokių paslaugų ir kiek jiems reikėtų, kaip būtų galima jas tobulinti. Siekiama atsižvelgti ne tik į ligonių, bet ir į jų artimųjų pageidavimus. Savo išvadas dėl reikiamų socialinių paslaugų raštu teikia Lazdijų rajono socialinių paslaugų centrui. „Pirmasis darbo mėnuo buvo sudėtingesnis. Tačiau manau, kad mums pavyks atliepti daugelį pacientų pageidavimų. Dirbdami drauge su Lazdijų socialinių paslaugų centru, tikrai sugebėsime pasiekti, kad ir pacientai, ir jų artimieji jaustų nuolatinę globą ir rūpestį, žinotų, jog visuomet sulauks pagalbos“, – sakė V. Venckuvienė.

Savivaldybės administracija kviečia bendrauti ir bendradarbiauti

„Nors integralių paslaugų teikimo projektas, kuris buvo finansuojamas ES lėšomis, baigėsi, tačiau bendromis jėgomis privalome užtikrinti, kad paslaugos sunkiems ligoniams būtų teikiamos. Ir tik kokybiškos, stengiantis kiek įmanoma daugiau įsiklausyti į jų norus bei artimųjų pageidavimus. Šios paslaugos mums yra prioritetas, niekuomet apie jas nebuvome pamiršę“, – pabrėžia rajono savivaldybės administracijos direktorė Ilona Šaparauskienė. Administracijos direktorės teigimu, dar tuomet, kai projektas tęsėsi, buvo ieškoma lėšų ir galimybių užtikrinti paslaugų tęstinumą. „Šiuo metu turime ne kurstyti politines aistras, o stengtis, kad ne tik jau teikiamų paslaugų kokybė būtų užtikrinta, bet ir kad be dėmesio neliktų nė vienas rajono gyventojas, kuriam tokių paslaugų galbūt reikėtų. Todėl kviečiu visus rūpintis savo bendruomenės nariais ir, jei turite siūlymų dėl paslaugų ar žinote, kad tokios paslaugos kažkam yra reikalingos, tačiau artimieji negali pasirūpinti, kad jos būtų teikiamos, skambinkite. Informuokite apie tai rajono savivaldybės administracijos Socialinės paramos ir sveikatos skyrių telefonu 8 613 77 582. Jei kyla sudėtingesnių problemų, prašau informuoti ir mane telefonu 8 695 27799. Bendromis jėgomis rasti išeitį visuomet yra lengviau“, – ragina I. Šaparauskienė.

Lazdijų rajono savivalbės informacija

SEO paslaugos ir kita reklama internete.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: