Dzūkų žinios

Sprendžiant integralios pagalbos teikimo problemą – korupcijos kvapas?

Dalintis:

Lazdijuose nerimsta aistros dėl integralios pagalbos teikimo sunkiai sergantiems rajono gyventojams. 2021 metų gruodį, pasibaigus integralios pagalbos projektui, ši pagalba buvo nutraukta – iš darbo buvo atleistos visos aštuonios šią veiklą užtikrinusios darbuotojos, o rajono valdžia oficialiai pranešė, jog nėra skirta pinigų šiam projektui tęsti.

Tačiau alyvos į ugnį įpylė opozicijos atstovų paviešintas dokumentas, kurį savivaldybės vadovai bandė nuslėpti nuo visuomenės. Išanalizavę šį dokumentą, opozicijos atstovai stebisi valdžios slapukavimu ir net įtaria korupciją.

Prašė tęsti integralią pagalbą

Praėjusių metų rugsėjo 15 dieną Socialinės apsaugos ir darbo ministerija išsiuntinėjo raštus savivaldybių, kurios vykdė integralios pagalbos projektą, administracijoms.

Šiame rašte buvo teigiama, jog 2021-iesiems metams neliko projektinių lėšų su projekto vykdymu susijusioms išlaidoms padengti. Tačiau ministerija prašė savivaldybių toliau tęsti šį projektą, skiriant jam lėšų iš savivaldybių biudžetų, ir žadėjo tas išlaidas kompensuoti.

„Pasibaigus integralios pagalbos projektui, prašome neatleisti darbuotojų ir tęsti integralios pagalbos teikimą jos gavėjams, taip pat užtikrinti dienos socialinės globos paslaugų teikimo tęstinumą. Siūlome integralios pagalbos į namus paslaugas finansuoti savo biudžetų lėšomis arba perskirstyti piniginei socialinei paramai skirtas ir nepanaudotas lėšas. Nuo 2022 m. sausio 1 d. teikiant integralią pagalbą patirtas išlaidas bus galima kompensuoti ES struktūrinių fondų lėšomis“, – rašoma ministerijos rašte.

Kitaip sakant, savivaldybių buvo prašoma išsaugoti šią paslaugą, neatleisti darbuotojų, numatyti tam lėšas. Buvo pažadėta išlaidas kompensuoti.

Didesnė dalis savivaldybių atsižvelgė į ministerijos prašymą ir toliau tęsia šį projektą tuo pačiu formatu.

„Pasibaigus integralios pagalbos projektui, prašome neatleisti darbuotojų ir tęsti integralios pagalbos teikimą jos gavėjams, taip pat užtikrinti dienos socialinės globos paslaugų teikimo tęstinumą. Siūlome integralios pagalbos į namus paslaugas finansuoti savo biudžetų lėšomis arba perskirstyti piniginei socialinei paramai skirtas ir nepanaudotas lėšas. Nuo 2022 m. sausio 1 d. teikiant integralią pagalbą patirtas išlaidas bus galima kompensuoti ES struktūrinių fondų lėšomis“

Savivaldybės administracija skubos tvarka buvo parengusi tarybos sprendimo projektą, pagal kurį buvo ketinama iš integralios pagalbos projekto lėšų nupirktą automobilį neatlygintinai perduoti merės draugės mamos bendrovei.

Savivaldybė lėšomis nepasirūpino

Lazdijų rajono savivaldybė pasielgė kitaip. Projektas buvo uždarytas, darbuotojai atleisti, o šią paslaugą nuspręsta perduoti privačiai bendrovei, kuriai vadovauja artimos merės draugės mama.

Nuo rugsėjo mėnesio, gavus ministerijos raštą, buvo galima pergalvoti finansavimo šaltinius ir sudaryti sąlygas tai pačiai darbuotojų komandai su turimomis priemonėmis ir automobiliais toliau teikti šią pagalbą, juolab gavus ministerijos pažadą gauti už tai kompenaciją.

Opozicijos atstovas Artūras Margelis įsitikinęs, jog savivaldybės vadovai turėjo pakankamai laiko pasiruošti, kad toliau būtų teikiama ši paslauga, tačiau nuslėpė nuo tarybos narių ir visuomenės socialinės apsaugos ir darbo viceministrės dar rugsėjį pasirašytą dokumentą, kuriame savivaldybės prašoma toliau teikti šią paslaugą ir pažadėta kompensuoti savivaldybės patirtas išlaidas, susijusias su šio projekto tęsimu.

„Nesuprantu, kodėl merė taip pasielgė. Kodėl nusprendė šią paslaugą perduoti privačiai bendrovei? Galimai buvo pasinaudota tuo, jog nuo šių metų slaugos paslaugų teikimas namuose bus kompensuojamas iš Ligonių kasų. Taigi nuspręsta privačiai bendrovei monopolijos principu suteikti teisę teikti ne tik slaugą namuose, bet ir kitas integruotos pagalbos paslaugas, pasitelkiant Socialinių paslaugų centrą, už kurias vėliau privatininkas sulauks kompensacijos“, – kalbėjo A. Margelis.

Įžvelgia korupcijos požymius

Jo nuomone, negalima perduoti privatininkui savivaldybės įstaigai priklausančių transporto priemonių ir kito integraliai pagalbai skirtų, projekto lėšomis įsigytų priemonių.

„Šioje situacijoje įžvelgiu korupcijos požymių – merė perduoda integralios pagalbos monopolį savo artimos draugės mamos vadovaujamai bendrovei. Kyla abejonių, ar ši įstaiga sugebės tinkamai užtikrinti paslaugos teikimą. Kiek man žinoma, daug sunkiai sergančių žmonių, kuriems kelerius metus padėjo integralios pagalbos brigada, dabar negauna laukiamos pagalbos“, – sakė A. Margelis.

Savivaldybės administracija skubos tvarka buvo parengusi tarybos sprendimo projektą, pagal kurį buvo ketinama iš integralios pagalbos projekto lėšų nupirktą automobilį neatlygintinai perduoti merės draugės mamos bendrovei. Kilus pasipiktinimo bangai dėl tokių valdžios planų, šis sprendimo projektas į praėjusio rajono savivaldybės tarybos posėdžio darbotvarkę nebuvo įtrauktas.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: