Dzūkų žinios

Tyrimas patvirtino: Lazdijų valdžios valdymo fiasko!

Dalintis:

Savivaldybės gerovės indeksas priešpaskutinis – 59-as iš 60

Merės A. Miškinienės ir administracijos direktorės I. Šaparauskienės darbo rezultatai: 2021 metų Savivaldybių gerovės indekso lentelėje Lazdijų rajonas užėmė 59-ą vietą iš 60, sunkioje kovoje „įveikęs“ tik Ignalinos rajoną. Nuo 2016 metų vykdomame tyrime tokia žema vieta Lazdijams skirta pirmą kartą. Merė kaltina savivaldybės lokacijos vietą, t. y. Lazdijų savivaldybės geografinę padėtį… Kaip sakoma, blogam šokėjui ir … maišo…

Artėjant trečiosioms naujosios Lazdijų valdžios viešpatavimo metinėms, rajono žmonių gerovė pasiekė visišką dugną. Vilniaus politikos analizės institutas praėjusią savaitę paskelbė Savivaldybių gerovės indeksą. Jau kelerius metus vykdomo tyrimo rezultatai pribloškė – 2021 metų Savivaldybių gerovės indekso lentelėje Lazdijų rajonas užėmė 59 vietą iš 60, sunkioje kovoje „įveikęs“ tik Ignalinos rajoną. Nuo 2016 metų vykdomame tyrime tokia žema vieta Lazdijams skirta pirmą kartą.

Merė Ausma Miškinienė, nelaukdama, kol apie tokį Lazdijų nuopuolį paskelbs žiniasklaida, suskubo tai pranešti savo socialinio tinklo paskyroje. Pripažindama tokį blogą rezultatą, merė nesiūlė ieškoti kaltų ir pati neketino prisiimti asmeninės bei komandinės atsakomybės, tačiau abejojo tyrimo metodika bei kaltino centrinės valdžios abejingumą regionų atžvilgiu ir blogus rezultatus nurašė pasienio faktoriui.

Indeksą sudaro 5 komponentai

Tačiau plačiau paanalizuokime šio tyrimo rezultatus.

Kaip teigė Vilniaus politikos analizės institutas, skelbiamo 2021 m. Savivaldybių gerovės indekso skaičiavimuose naudojami viešai prieinami 2020 m. oficialiosios statistikos duomenys garantuoja pirminės informacijos patikimumą ir kartu laiduoja indekso tęstinumą.

Indekse naudoti duomenys surinkti iš Lietuvos statistikos departamento, Lietuvos darbo biržos, Higienos instituto ir Švietimo valdymo informacinių sistemų.

Indeksą sudaro 5 komponentai: socialinis saugumas, fizinis saugumas, ekonomikos gyvybingumas, švietimo kokybė ir demografija.

Socialinio saugumo komponentu matuojama savivaldybių socialinės gerovės situacija pagal integraciją į darbo rinką, lygias galimybes (vyrų ir moterų užimtumo santykį), socialinės paramos aprėptį ir skurdo rizikos lygį (nuo 2020 m.).

Fizinio saugumo komponentą sudaro potencialių grėsmių gyvybei ir sveikatai rodikliai: automobilių kelių saugumas, nusikalstamumas (baudžiamųjų nusikaltimų santykinis rodiklis), medicininės pagalbos prieinamumas ir mirštamumo nuo neužkrečiamų ligų statistika.

Ekonomikos gyvybingumo komponentą sudaro konkurencingumo, investicijų patrauklumo ir augimo potencialo rodikliai: vidutinis atlyginimas, įmonių skaičius ir smulkių bei vidutinių įmonių skaičius, tiesioginių užsienio investicijų skaičius, tenkantis vienam gyventojui, užimtumo lygis (16–65 m. amžiaus gyventojų).

Švietimo kokybės komponentą sudaro švietimo prieinamumo rodikliai: a) ikimokyklinio švietimo aprėptis, dalyvavimas neformaliojo vaikų švietimo veiklose ir b) švietimo rezultatų rodikliai: įstojusiųjų į kolegijas ir universitetus dalis nuo bendro tų pačių metų abiturientų skaičiaus ir brandos egzaminų (lietuvių kalbos ir matematikos) rezultatai (surinkusiųjų 51–100 balų dalis).

Demografijos komponentą sudaro demografinės senatvės koeficiento ir neto migracijos rodikliai.
Vertinimas vyko balų sistemoje nuo 0 iki 10, kai 0 reiškia labai bloga padėtis, o 10 balų – labai gera padėtis.

Nuopuolis visose srityse

Socialinio saugumo sektoriuje Lazdijai surinko 0,81 balo ir užėmė 59 vietą. Lyginant su 2020 metais, Lazdijai šioje srityje nukrito per 20 vietų (iš 39 į 59 vietą). Geriausiai šioje srityje atrodo Neringa, surinkusi 6,1 balo.

Finansinio saugumo srityje Lazdijai surinko 1,45 balo ir užėmė 52 vietą. Primename, kad 2020 metais Lazdijai šioje srityje buvo 35-oje vietoje, tad nukrito per 17 vietų. Geriausiai šioje srityje įvertintas Kaunas, surinkęs 4 balus.

Ekonomikos gyvybingumo srityje Lazdijai surinko vos 0,47 balo ir tapo absoliučiais autsaideriais, užėmė paskutinę – 60 vietą. Lyginant su 2020 metais, Lazdijai nukrito per 4 vietas. Šios srities lyderis – Vilnius, surinkęs 9 balus.

Švietimo kokybės tyrime Lazdijai atrodo palyginti neblogai, surinko 6,4 balo ir užėmė 30-ą vietą. Žinoma, lyginant su 2020 metais, tai didelis nuosmukis, kai Lazdijai buvo net 12-oje vietoje. Geriausiai šioje srityje pasirodė Kėdainiai – 8,2 balo.

Sveikos demografijos srityje Lazdijai atrodo prastai, surinko vos 1,46 balo, užėmė 58-ą vietą, per metus nukrito per 10 vietų (2020 metais – 48-a vieta). Šios srities absoliutus lyderis – Klaipėdos rajonas – 10 balų.

Suskaičiavus šių penkių sričių duomenis, buvo išvestas vidurkis ir paaiškėjo, jog Lazdijai Savivaldybių gerovės indekso galutinėje rikiuotėje, surinkę 2,1 balo, užėmė 59-ą, priešpaskutinę, vietą. Pagal 2020 metų rezultatus, Lazdijai buvo 41-oje vietoje, kitaip tariant, krito net per 18 vietų. Tokio nukritimo nepatyrė nė viena Lietuvos savivaldybė.

Lyginant Savivaldybių gerovės indekso rezultatus nuo 2016 metų, akivaizdu, jog Lazdijai per tą laiką niekada nebuvo taip žemai puolę.

2016 metais buvome 56-oje vietoje, 2017 metais – 53-oje, 2018 metais – 54-oje, 2019 metais – 44-oje, 2020 metais – 41-oje. O dabar – beveik negerovės lyderiai.

Kas kaltas dėl tokių rezultatų? Ar gali būti blogiau? Kas prisiims atsakomybę? Ar Lazdijų rajono žmonės nusipelnė tokios „gerovės“?

Merė kaltina pasienio lokaciją

A. Miškinienė savo FB paskyroje suskubo paskelbti apie šio tyrimo rezultatus ir ėmė ieškoti šį nuopuolį pateisinančių priežasčių. Panašu, jog ji pasinaudojo klasikine krizių valdymo priemone – apie krizę kalbėti prieš tai, kai ji bus paviešinta žiniasklaidoje ar įvertinta Tarybos opozicijos.

Tiesa, krizės priežasčių ji ėmė ieškoti ne Lazdijų rajono savivaldybės vadovybėje, ne valdančiojoje daugumoje, ne rajono savivaldybės merės kabinete. O panašiai kaip liūdnai pagarsėjusio Rolando Pakso situacijoje: dėl visko kalta aplinka ir pasienis.

Štai keletas citatų iš A. Miškinienės įrašo socialinio tinklo paskyroje:

„Galutiniame bendrame paskelbtame rodiklių vertinime nuo 41 laiptelio „kritome“ iki 59. Lyg ir turėčiau piktintis, aiškinti bei aiškintis, kas nutiko. Bet ne, to nebus.

Aš siūlau į šį indeksą pasižiūrėti rimtai, kitu kampu ir itin atidžiai.

Kodėl? Ogi todėl, kad šis indeksas ir lengvai prognozuojamos vertinamų rodiklių kitimo tendencijos artimiausiais metais yra pirmasis stebėsena grįstas patvirtinimas, kad Covid-19 pandemija, hibridinė ataka ir nelegalūs migrantai perėję Baltarusijos–Lietuvos sieną, karas Ukrainoje ir visos ilgalaikės su šiomis negandomis susiję pasekmės savivaldybes paveikė ir paveiks skirtingai (…).

Akivaizdu, kad kuo savivaldybė labiau nutolusi nuo didžiųjų miestų, kuo arčiau pasienio, tuo situacija sudėtingesnė.

Faktai ir skaičiai akivaizdūs. Regionuose žmonės ir verslas reaguoja greičiau ir jautriau, mažos pajamos dar labiau mažėja, paramos ir pagalbos reikia kur kas daugiau žmonių, ten, kur vyrauja smulkūs verslai, nedarbas auga sparčiau, ekonomika atsigauna lėčiau, o nesaugumo ir baimės jausmas gyvenant pasienyje jaučiamas stipriau (…).

(…) Saugumo ir gerovės jausmą suteikia, visų pirma, tiksli ir nuosekliai teikiama informacija, stiprios bendruomenės, apšviestos gatvės ir viešosios erdvės, geras susisiekimas, realiai prieinamos kokybiškos sveikatos priežiūros, ugdymo ir kitos paslaugos, gebėjimas gerbti žmogų net ir nesutinkant su jo nuomone (…). Ką daryti? Kas toliau?

Visų pirma, išlikime ramūs ir susitelkę, kaltųjų paieškos ir keiksmai į kairę ar dešinę tikrai nepadės (…).“

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

1 komentaras apie “Tyrimas patvirtino: Lazdijų valdžios valdymo fiasko!”

  1. Statistika meluoja, šiaip tai pirma tokia savivaldybės komanda, kurios darbo rezultatai realiai matomi, vien Veisiejuose sutvarkytas Vilties gatvės apšvietimas, Vilties 26 ir Ateities 3 namų kiemai- padaryta
    normali automobilių stovėjimo aikštelė , daug metų klampojom po purvą, į bet kokius prašymus būdavo vienas atsakymas- nėra lėšų. Įrengta žaidimų aikštelė vaikams, atnaujintas dviračių takas. Nepatenkintų visada buvo ir bus. Sėkmės šiai komandai ir gražių švenčių.

Komentarai yra išjungti.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: