Dzūkų žinios

Nepaisant vos 7 laipsnių šilumos, bažnytėlėje muzika skambėjo didingai

Dalintis:

Dineta Babarskienė

Išaušo trečiasis advento sekmadienis, kurio metu uždegėme trečiąją – Džiaugsmo, žvakę. O štai Šeštokų parapijos bažnytėlėje dargi klebono Valdemaro Smulskio dėka išskirtinis koncertas: koncertavo Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro muzikantės.

Didingai po Šeštokų bažnytėlės skliautais skambėjo nemirtingi V. A. Mocarto, J. S. Bacho, G. F. Hendelio, L. van Bethoveno kūriniai. Parapijiečiai galėjo pasidžiaugti muzika.

Trečią advento savaitę bažnyčia kviečia į džiaugsmą: dovanotas profesionalų koncertas

Trečią advento savaitę bažnyčia kviečia į džiaugsmą: tai džiaugsmo savaitė, pagal lotyniškąją tradiciją vadinamas Gaudete, kuris reiškia „džiaukitės“. Trečio sekmadienio Mišios pradedamos šv. Pauliaus paraginimu džiaugtis: „Visuomet džiaukitės Viešpatyje! Ir vėl kartoju: džiaukitės! Viešpats yra arti!“

Trečiajį advento sekmadienį, dar vadinamą Džiaugsmo sekmadieniu, uždegama Piemenų žvakė, kuri simbolizuoja piemenėlių džiaugsmą, pamačius užgimusį Jėzų.

Džiaugsmingas, prasmingas, turiningas, neįprastas praeitas sekmadienis buvo Šeštokų parapijos žmonėms bei svečiams. Jų laukė neįprasta dovana – muzikos profesionalų koncertas.

Tarsi vienu kvėpavimu išklausytas koncertas

Šeštokų parapijos bažnytėlėje šis advento sekmadienis buvo neeilinis. Į bažnyčią atvyko Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro muzikantės iš Vilniaus. Čia grojo Daiva Gudelevičiūtė (altas), Diana Šivickienė (smuikas), Žibutė Valkaitytė ( fleita). Viešnios sakė, kad, išvydę gražius advento vainikus Šeštokų bažnytėlėje, jos taip pat panoro nupinti advento vainiką, tik jis būsiąs muzikinis. Ir pynė jos advento vainiką, dovanodamos nepaprastas melodijas. Muzikantės atliko keturių garsių kompozitorių kūrinius: V. A. Mocarto, J. S. Bacho, G. F. Hendelio, L. van Bethoveno. Ir užliejo bažnytėlės skliautus įstabi muzika. Didelį įspūdį padarė nuskambėję kūriniai: stiprių emocijų netrūko. Kūriniai buvo tokie paveikūs, kad palietė kiekvieno gilias sielos kerteles. Muzika – vaizdinga ir ekspresyvi, klausėmės itin išraiškingo, jausmingo, veržlaus atlikimo. Koncertas įkūnijo tikrąjį muzikos grožį advento ramybėje. „Sušildėte ir širdis, ir kūną“, – sakė rajono tarybos narys Artūras Margelis, sveikindamas tikinčiuosius su artėjančiomis gražiausiomis metų šventėmis. Šeštokų seniūnijos seniūnė Liana Audzevičienė, dėkodama už gražų advento sekmadienį, muzikantėms įteikė saldžią dovaną, seniūnė dovanų atnešė ir parapijos klebonui Valdemarui Smulskiui, dėkodama už bendradarbiavimą, o visiems susirinkusiems linkėjo sveikatos.

Mažose bažnytėlėse koncertuoti įprasta, neįprasta tai daryti prie vos 7 laipsnių šilumos

Nekasdienišką patirtį teko išgyventi ir viešnioms, atvykusioms į Šeštokus. Profesionalės muzikantės, paklaustos, ar joms įprasta koncertuoti mažų miestelių, kaimų bažnyčiose, prisipažino, kad tikrai taip, tačiau sakė, kad neįprasta groti prie vos 7 šilumos. „Bent 17 būtų“, – tarstelėjo jos. Tikintieji, žinodami, kad bažnytėlėje, nors ir pašildoma, bet tikrai nebus labai šilta, – prisirengė. Mums tikrai nebuvo šalta. „Jums – ne, o mums – taip“, – sakė muzikantės. Ir nors atrodė jos stilingai, tačiau prisipažino, kad apsirengė viskuo, kuo tik turėjo. „Po šiais sceniniais drabužiais esame prisirengusios ir megztinių, ir kelnių“, – neslėpė jos. Profesionalės sakė, kad ne tik joms šalta, šąla ir instrumentai. Tiesą sakant, ėmiau ir paliečiau vienos muzikantės rankas: šaltut šaltutėlės. „Mes laukėme visą Mišių laiką, kol pasirodysime, katilinėje. Čia toks žmogus prie bažnyčios į katilinę priėmė“, – pasisakė muzikantės. Jetau, tai kaip čia dabar atrodo tie Šeštokai? „Na, taip ir parašykite. Tegu valdžia žino, kaip gyvena muzikantai“, – pasakė viena iš muzikančių.

Tačiau, nepaisant nieko, šeštokiečiai buvo laimingi, galėję pasiklausyti išskirtinio koncerto. „Aišku, gal vasarą būtų dar puikiau“, – pasvarstė lyg pati sau moteris, išėjusi iš bažnyčios.

O dabar žiema: po koncerto tikintieji išėjo į baltą pūgą, o mintyse dar ilgai didingai skambėjo Mocartas, Bethovenas, Hendelis, Bachas. Ir čia negali neprisiminti pamokslo žodžių apie džiaugsmo pasirinkimą, mat pasirinkdami džiaugsmą, mes juo dalinamės su artimaisiais ir jie tampa laimingesni, kad ir žiema, kad ir pūga, kad ir šaltoka, bet pasidžiaukime, nors ir krosnis kūrenti reikia, o ir vairuoti slidžiais keliais nelengva. O ir stebuklai aplink mus dedasi. „Duok, Dieve, mūs klebonėliui sveikatos, kad jis tokius dalykus sugalvoja“, – džiaugėsi net senučiukės.

Šiuo koncertu šeštokiečiai palydėti link šventų Kalėdų džiaugsmo šventės. Koncertas buvo dovana visomis geriausiomis prasmėmis gėrio ištroškusioms sieloms bei puikus profesionalumo pavyzdys.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: