Dzūkų žinios

Pareigūno kolekcijoje beveik 1000 senų automobilių modeliukų

Dalintis:
Automobilių modeliukus Olegas Ponomariovas renka apie 15 metų. (Asmeninio albumo nuotr.)

Rita Krušinskaitė

Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Lazdijų rajono policijos komisariato Veiklos skyriaus vyresniojo tyrėjo Olego Ponomariovo hobis – senų automobilių modeliukų kolekcionavimas. Juos vyras renka beveik 15 metų.

„Kolekcionavimo aistra atsirado 2008-siais, gimus sūnui Domui, kai norėdamas, kad ūgtelėjęs vaikas žaidimams turėtų daug automobiliukų, pradėjau pirkti jų modeliukus. Taip per gana trumpą laiką susikaupė apie pusantro šimto įvairių mašinėlių“, – pasakojo O. Ponomariovas.

Tačiau domėtis senų automobilių modeliais lazdijietis pradėjo gerokai anksčiau, dar vaikystėje, tik tada jį modeliukai domino kaip žaislai. „Mano tėvas dirbo autobuso vairuotoju ir vežiodavo turistus po visas sovietų sąjungos respublikas, o iš kelionių dovanų dažnai parveždavo automobilių modeliukų. Jais džiaugiausi, žaidžiau ir kaip vaikas laužiau“, – prisiminimais dalijosi vyras.

Sūnui ūgtelėjus, O. Ponomariovas daugiabučio, kuriame gyveno, laisvoje patalpoje įsirengė nedidelę sporto salę. Čia vietos atsirado ne tik sporto investoriui, bet ir lentynoms, ant kurių pradėjo rikiuotis šimtai automobilių modeliukų, nes augdamas berniukas susirasdavo vis kitų žaidimų, o tėtis vis labiau pasinėrė į kolekcionieriaus gyvenimą.

„Užsikabinau ir negalėjau sustoti. Pomėgis tarsi liga, pamatai kokį nors modeliuką ir nori jį turėti. Įsitraukiau į Lietuvos ir užsienio modelistų grupių veiklą. Bendraudamas su kitais kolekcionieriais, daug sužinau ne tik apie įvairius senus automobilius, bet ir papildau savo kolekciją“, – sakė O. Ponomariovas.

Šiandien jo kolekcijoje apie 900 penkių mastelių senų automobilių modeliukų. Vien įvairiausių markių krovininių automobilių su priekabomis ir be jų modeliukų surinkta apie du šimtai. O. Ponomariovo kolekcijoje galima pamatyti, kaip atrodė ir keitėsi policijos, ugniagesių tarnybiniai automobiliai bei įvairiose šalyse pagaminti sunkvežimiai, vilkikai, visureigiai ir lengvieji automobiliai.

Žaislų pirkimas sūnui išaugo į kolekcininko aistrą. (Asmeninio albumo nuotr.)

Anot O. Ponomariovo, emocine prasme jam brangiausias draugo padovanotas „Porsche“ modeliukas, kuris yra ne tik seniausias kolekcijoje, bet ir pagamintas jo gimimo metais – 1977-aisiais.

Savo kolekciją lazdijietis papildo įvairiais būdais – ieško skelbimuose, keičiasi su kitais kolekcionieriais, dalyvauja aukcionuose, o kartais žmonės, sužinoję apie jo pomėgį, padovanoja. Svarbiausi kriterijai, kad automobilio modeliukas patektų į kolekciją, jis turi būti tiksli originalo kopija ir metalinis. Įsigydamas naują modeliuką, pareigūnas laikosi taisyklės – pamatęs norimą modeliuką, nepuola iš karto jo pirkti, o paieško įvairiose grupėse, palaukia savo laiko.

Tikslo surinkti tam tikrą skaičių modeliukų O. Ponomariovas sako neturintis – kiek surinks, tiek ir bus. Neseniai kolekcionierius savo darbovietėje surengė parodą, kolegoms pristatė 46 automobilių modeliukus.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: