Dzūkų žinios

Prasidėjusi javapjūtė ūkininkų nenuteikia optimistiškai: nuostoliai guls ant ūkininkų pečių

Dalintis:
Lazdijų krašto ūkininkė Alma Rutkauskienė teigė, jog javapjūtė tik dabar prasideda, tačiau jau aišku, kad tokio derliaus, kaip pernai, šiemet tikrai nebus. Jos teigimu, yra išdegusių vietų, kur iš kvadrato nekulsi nė vieno gramo kviečio. Ūkininkės teigimu, jaučiami sausros padariniai, žalos padarė ir šalnos – rapsai nemezgė stiebe ankštarų.

Lietuvoje prasideda vienas iš svarbiausių ūkininkų darbų etapų – javapjūtė. Nors dar apie konkrečius jos rezultatus kalbėti ankstoka, tačiau ūkininkai, specialistai pripažįsta, jog šių metų javų derlius nebus toks geras, kaip ankstesniais metais, o vasarinių javų derliui žadamas itin pesimistinis rezultatas.

Prognozuoja mažesnį derlių

Lietuvos grūdų augintojų asociacijos prezidentas Aušrys Macijauskas įsitikinęs, kad grūdų derlius dėl sausros šiemet bus menkesnis už ilgametį vidurkį.

A. Macijauskas neprognozuoja, koks bus derlius Lietuvoje, bet sako, kad greičiausiai bus prikulta vidutiniškai mažiau, nes mažiau varpose bus grūdų negu per penkerius pastaruosius metus, o kokybė, pasak jo, bus gera, nes Lietuvoje naudojama mažiau pesticidų, trąšų.

„Kokybė, panašu, bus nebloga“, – įsitikinęs jis ir pabrėžia, kad birželį buvusi sausra grūdininkams irgi pridarė nuostolių.

„Grūdų bus prikulta mažiau – bet kokio dydžio bus nuostoliai, paaiškės vėliau, kai įsibėgės javapjūtė. Iš pirmų rezultatų matosi, kad derlius yra mažesnis negu daugiametis vidurkis, bet kartais pirmi pjovimai būna ne visuomet tikslūs“, – kalbėjo grūdų augintojų atstovas.

Jo teigimu, lietuviškų grūdų eksportas bus mažesnis dėl menkesnio derliaus, bet rinkos liks tos pačios – Afrikos žemynas.

Lietuvos grūdų augintojų asociacijos prezidentas Aušrys Macijauskas.

Bėdų pridarė ir šalnos, ir sausra

Javapjūtė prasideda ir mūsų rajone. Lazdijų rajono savivaldybės administracijos Kaimo ir žemės ūkio plėtros skyriaus vedėja Jurgita Gudeliauskaitė teigė, jog Lazdijų rajone yra daug ūkininkų, auginančių javus, todėl jiems jau prasideda darbymetis – javapjūtė.

„Kiek iš ūkininkų teko girdėti, sausra padarė daug žalos vasariniams javams, o apie žieminių javų derlių bus galima kalbėti šiek tiek vėliau, sulaukus pirmųjų prikultų tonų“, – sakė skyriaus vedėja.

Lazdijų krašto ūkininkė Alma Rutkauskienė teigė, jog javapjūtė tik dabar prasideda, tačiau jau aišku, kad tokio derliaus, kaip pernai, šiemet tikrai nebus. Jos teigimu, yra išdegusių vietų, kur iš kvadrato nekulsi nė vieno gramo kviečių. Ūkininkės teigimu, jaučiami sausros padariniai, žalos padarė ir šalnos – rapsai nemezgė ankštarų.

„Šią savaitę važiuojame pjauti rapsų, žieminiai miežiai jau nukulti. Jau birželį buvo matyti, kad vasarinių kvietrugių ir vasarinių kviečių papildomi ūgliai buvo atmesti. Prognozuoti derlių sunku, bet manau, kad turėsime tik apie 50 proc. vasarinių javų derliaus ir 25 proc. mažiau žieminių. Realią situaciją žinosime po savaitės“, – kalbėjo ūkininkė.

Visi nuostoliai – ant ūkininkų pečių

Paklausta apie javų supirkimo kainas, A. Rutkauskienė konstatavo, jog šiemet supirkimo kainos bus mažesnės.

„Pernai kviečių kaina buvo 320 eurų už toną, o šiemet – tik 200 Eur, apie 40 proc. žemesnė. Rapsų kaina pernai buvo 670 eurų, o dabar 420 eurų. Kainos yra liūdnos, nes trąšos buvo pirktos brangiai, darbo jėga brango, kuras nepigo, serviso paslaugos neatpigo, technika tik brangsta, infliacija nemažėja. Visos kainos amortizuosis ant ūkininkų pečių. Kas turi lašinių, tas išgyvens, o kas neturi, tam bus blogai“, – kalbėjo ūkininkė.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: