Dzūkų žinios

Savivaldybės naujienos trumpai

Dalintis:

Nepamirškite dalyvauti: pakartotinis balsavimas už bendruomenėms skirtus projektus

Paskelbtas pakartotinis balsavimas už dalyvaujamojo biudžeto projektus. Sulaukus skundų dėl galimai nesąžiningo balsavimo, Lazdijų rajono savivaldybės bendruomenės iniciatyvų, skirtų gyvenamajai aplinkai kurti ir plėsti, projektų idėjų atrankos konsultacinės darbo grupės sprendimu ankstesni rezultatai buvo anuliuoti, o taryboje – patikslinta balsavimo tvarka. 

Tad skelbiamas pakartotinis balsavimas! Balsuoti reikia internetu, į paieškos laukelį suvedus adresą www.manoapklausa.lt/apklausa/1534158261/.

Balsuojantis asmuo turi nurodyti šiuos duomenis: vardas ir pavardė, gimimo data, deklaruota gyvenamoji vieta. Balsuoti gali visi savivaldybės gyventojai (ne jaunesni negu 16 metų), deklaravę gyvenamąją vietą Lazdijų rajono savivaldybėje. Vienas gyventojas turi teisę balsuoti už visus atrinktus projektus, atiduodamas po vieną balsą už kiekvieną projektą.

Siekiant užtikrinti balsavimo sąžiningumą balsavimo metu, balsavimo procedūroje ribojamas balsavimų limitas iš vieno kompiuterio IP adreso iki 3 balsavimų.

Pakartotiniame balsavime dalyvauja visi šiais metais pateikti projektai, kurie atitiko keliamus reikalavimus. Tokių iš 24 buvo 20.  Projektų aprašymus rasite: www.lazdijai.lt/data/public/uploads/2023/06/projektu-aprasymai-balsavimui.pdf.

Balsavimas vyksta iki š. m. rugsėjo 17 d. imtinai.

Daugiausia gyventojų balsų gavę 3 projektai bus tvirtinami savivaldybės mero potvarkiu ir jiems įgyvendinti skiriama iki 20 tūkstančių eurų kiekvienam.

Paminėta Seirijų žydų tragedija: ją saugos ir neofreska

Seirijų bendruomenė rugsėjo 11 dieną paminėjo tragišką Seirijų istorijos datą – kai miestelio gatvėmis į Baraučiškės mišką, į mirtį buvo varomi žydai – seirijiečių bendramoksliai, kaimynai ir draugai.

Į renginį Baraučiškės miške prie paminklo holokausto aukoms atminti atvyko rajono savivaldybės vicemeras Dalius Mockevičius, savivaldybės merės patarėja Sigita Lenauskienė, Izraelio ambasados Lietuvoje vicekonsulė Irit Segev, Seirijuose gyvenusios ir su šeima nužudytos Rivkos Liubianski, kurios atvaizdas neofreskoje lydi visus, pravažiuojančius pro Seirijus, proanūkė Shirley Levavi, specialiai šia proga atvykusi iš Izraelio.

Vicemeras savo kalboje ypač dėkojo Seirijų miestelio bendruomenei, kuri jau ilgus metus domisi žydų kultūra, rūpinasi, kad jų istorija ir ši data – rugsėjo 11-oji – nebūtų pamirštos ir su naujais faktais, nauja jėga vėl sugrįžtų į mūsų gyvenimus tam, kad tokia tragedija daugiau nebepasikartotų. Linkėjo visiems gyventi taikoje ir tolerancijoje.

Vėliau minėjimo dalyviai susirinko prie vieno senųjų Seirijų miestelio pastatų Metelių gatvėje, pažymėto 9-uoju numeriu. Ant jo dailininkė Lina Šlipavičiūtė, remdamasi autentiška Rivkos Liubianski nuotrauka, nutapė neofreską. Joje, kaip sakė menininkė, nutapyta moteris, kurios žvilgsnyje – gili išmintis, patirtis ir meilė. Pastatas neofreskai buvo pasirinktas ne atsitiktinai. Greta – buvusi Seirijų amatų mokykla, kurioje 1941 metų rugsėjį iki sušaudymo kelias dienas buvo įkalinti Seirijų žydai. Todėl Rivkos Liubianski žvilgsnis tarsi palydi į nebūtį išeinančius savo tautiečius.

Projektą „Sienos prisimena“ Seirijuose finansavo Lietuvos kultūros taryba, įgyvendino Lazdijų kultūros centro darbuotojos Eglė Kubilienė ir Ieva Vaivaraitė-Ošikienė.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: