Dzūkų žinios

Ukrainos prezidentas sulaukė ir pykčio, ir tvirtos paramos

Dalintis:
Algimantas Mikelionis.

Praeitą savaitę Ukrainos prezidentas V. Zelenskis iš Vakarų partnerių sulaukė ir pykčio protrūkio, ir šilto draugiškumo, ir finansinės paramos.

Tarp Lenkijos ir Ukrainos kilus ginčui dėl grūdų eksporto, Varšuva pranešė, kad nutraukia ginklų tiekimą Kyjivui. Lenkų premjeras Mateuszas Morawieckis pareiškė, kad Lenkija nebetieks ginklų Ukrainai, nes siekia apsiginkluoti pati, visgi šalies prezidentas Andrzejus Duda kitą dieną tvirtino, kad tie šalies ministro pirmininko komentarai buvo neteisingai suprasti. Šiuo atveju reikia atkreipti dėmesį, kad po poros savaičių Lenkijoje vyks rinkimai, o jau dvi kadencijas valdžioje esanti valdančioji PIS (Prawo i sprawiedliwoscz – „Tvarka ir teisingumas“) imasi pačios griežčiausios retorikos, kad tik išliktų valdžioje. Po Ukrainos prezidento V. Zelenskio kritikos Lenkijai Jungtinėse Tautose Lenkijos premjeras pykčiu pratrūko dar kartą. Rinkiminiame PIS mitinge Lenkijoje nuo tribūnos jis reikalavo, kad Ukraina neįžeidinėtų lenkų.

Adomo Žilinsko piešinys.

Visai kitokios retorikos ir nemažos finansinės paramos Ukrainai šios šalies prezidentas V. Zelenskis sulaukė už Atlanto – JAV ir Kanadoje. Vašingtone priimdamas V. Zelenskį, amerikiečių vadovas Joe Bidenas pareiškė, kad pirmieji JAV tankai „Abrams“ į Ukrainą atvyks kitą savaitę. JAV taip pat skyrė papildomą saugumo pagalbos Ukrainai paketą, kurio vertė – 325 milijonai dolerių (304 milijonai eurų). Tad jau šia savaitę amerikietiški tankai „Abrams“ pagaliau rieda Ukrainos žeme.

Savo ruožtu Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau penktadienį per netikėtą Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio vizitą Otavoje pažadėjo papildomai skirti Ukrainai 650 milijonus Kanados dolerių (451 milijonus eurų) vertės pagalbą. Iki šiol Kanada suteikė Ukrainai daugiau kaip 1,3 milijardo dolerių (1,2 milijardo Eur) karinės pagalbos, įskaitant tankus „Leopard 2“, oro gynybos ir artilerijos sistemas, prieštankinius ginklus, dronus ir kitą įrangą. Šalis taip pat apmokė per 36000 ukrainiečių karių. Ji apims 50 šarvuočių ir naikintuvų F-16 pilotų mokymus, be to, papildys Otavos jau skirtų 8,9 milijardo Kanados dolerių (6,18 milijardo Eur) pagalbą.

„Istorija mus vertins pagal tai, kaip ginsime demokratines vertybes. O Ukraina yra šio didžiulio XXI amžiaus iššūkio smaigalyje, – sakė J. Trudeau. – Būsime su jumis ir visais šios drąsios kovos didvyriais tiek, kiek reikės.“

Vėliau V. Zelenskis kartu su J. Trudeau skrido į Torontą susitikti su verslo lyderiais ir Kanados ukrainiečių bendruomenės nariais.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: