Dzūkų žinios

Perskaičiuotas žemės mokestis smogė ūkininkams žemiau juostos

Dalintis:

Iki šiol už žemę kasmet mokėdavau apie 300 eurų, o šiemet gavau per tūkstantį eurų perkopusią sąskaitą. Nieko nesuprantu, kodėl taip atsitiko, kas tris kartus sugebėjo pabranginti mano žemę, nors ji liko tokia pati, kaip anksčiau – nei geresnė, nei blogesnė“, – „Dzūkų žinioms“ skundėsi lazdijietis ūkininkas Rimantas.

Tą patį kalba ir daugelis rajono žemdirbių, valdantys didesnius ar mažesnius žemės plotus. Žemės mokesčio kaina buvo pakelta tyliai, apie tai iš anksto neinformavus, prieš tai žmonėms nepaaiškinus, kodėl tas mokestis pakilo ne procentais, bet kartais. Pasirodo, žemės mokesčio dydis priklauso ne tik nuo Registrų centro pateikiamų žemės verčių dydžio, bet ir nuo kiekvienos savivaldybės nustatomo koeficiento, kuris svyruoja nuo 0,05 iki 4 proc.

Šiuo metu Lazdijų rajono savivaldybė dirbamai žemei yra nustačiusi koeficientą 1,5, o nedirbamai – 4 proc.

Siekdama ištaisyti susidariusią situaciją ir palengvinti mokesčių naštą rajono žemės savininkams, Lazdijų rajono savivaldybės tarybos opozicija parengė tarybos sprendimo projektą, kuris nuo kitų metų turėtų tris kartus sumažinti žemės mokestį Lazdijų rajone.

Lazdijų rajono savivaldybės tarybos narys, Kaimo reikalų ir aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas D. Palačionis: „Lietuvos ūkininkų sąjunga su Žemės ūkio ministerija ketina imtis tam tikrų veiksmų, kad situacija būtų pakeista.“

Reikia pinigų Sporto centrui?

Į kilusį žemės savininkų nepasitenkinimą dėl padidėjusio mokesčio netrukus reagavo Žemės ūkio rūmai, surengę nuotolinę konferenciją šiuo klausimu.

Lazdijų rajono savivaldybės tarybos narys, Kaimo reikalų ir aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas Deivydas Palačionis dalyvavo šioje konferencijoje ir klausėsi argumentų, kodėl padidėjo žemės mokestis.

„Vakar buvo nuotolinis pasitarimas, kalbėjo dėl mokesčio perskaičiavimo kainos. Buvo aiškinama, kad žemės vertės išaugo dėl to, kad daug kur buvo pastatytos saulės elektrinės. Kaip supratau, Lietuvos ūkininkų sąjunga su Žemės ūkio ministerija ketina imtis tam tikrų veiksmų, kad situacija būtų pakeista. Mūsų tarybos opozicija ruošia tarybos sprendimo projektą, kad nuo 2024 metų Lazdijų rajone būtų nustatytas 0,5 proc. koeficientas naudojamiems žemės sklypams, o nenaudojamiems liktų koeficientas 4 proc. Tai atsilieptų ir žemės mokesčių dydžiui“, – sakė D. Palačionis.

Jo teigimu, pinigai už žemės mokestį krenta į savivaldybės biudžetą, o dabar Sporto centro statybai pinigų reikia, todėl galima įtarti, jog Lazdijų rajono savivaldybės vadovai žinojo apie galimą mokesčio padidėjimą, bet galimai nutylėjo, nes reikia pinigų.

Artūras Margelis
„Esu tikras, kad žemės mokesčio dydį dar galima pakeisti 2024-iems metams. Rajono valdžia žinojo, kad bus pakeltas žemės mokestis, bet tylėjo. Mes teikiame sprendimo projektą, kad dirbamai žemei koeficientas būtų 0,5 proc., o nedirbamai – 4 proc.“, – sakė A. Margelis.

Reikalauja triskart mažinti koeficientą

Savivaldybės tarybos narys, opozicijos lyderis Artūras Margelis teigė, jog jam, kaip ūkininkui ir žemės savininkui, žemės mokestis padidėjo daugiau nei tris kartus. Jis neatmeta galimybės, jog rajono valdžia žinojo apie Registrų centro atliktą žemės vertės perskaičiavimą ir verčių padidėjimą, tačiau nesiėmė priemonių, kad rajono ūkininkai kuo mažiau pajustų mokesčio padidėjimą.

„Kai pasikeičia žemės mokestinės vertės per Registrų centro masinį vertinimą, po pasikeitimo tais pačiais metais savivaldybių tarybos iki gruodžio 1 d. dienos gali priimti sprendimus dėl koeficientų. Todėl esu tikras, kad žemės mokesčio dydį dar galima pakeisti 2024-iems metams. Rajono valdžia žinojo, kad bus pakeltas žemės mokestis, bet tylėjo. Mes teikiame sprendimo projektą, kad dirbamai žemei koeficientas būtų 0,5 proc., o nedirbamai – 4 proc.“, – sakė A. Margelis.

Jis nežinojo, ar merė įtrauks šį opozicijos siūlomą klausimą į artimiausio savivaldybės tarybos posėdžio darbotvarkę.

„Jei klausimas nebus įtrauktas į artimiausio tarybos posėdžio darbotvarkę, mes reikalausime lapkričio 30 dieną šiuo klausimu sušaukti neeilinį tarybos posėdį“, – sakė A. Margelis.

Vertino pagal sandorių kainas

„Dzūkų žinios“ kreipėsi į Registrų centrą, prašydamos pakomentuoti žemės mokesčio padidinimo priežastis.

Pateikiame Registrų centro Komunikacijos skyriaus atsiųstą atsakymą:

Masinis žemės vertinimas žemės mokestinėms vertėms apskaičiuoti atliekamas kas 5 metai. Pavyzdžiui, nuo 2018 iki 2022 metų žemės mokestis buvo apskaičiuojamas pagal vidutines rinkos vertes mokesčiams, nustatytas 2018 m. sausio 1 dieną. Registrų centrui atlikus visos Lietuvos žemės sklypų masinį vertinimą, nuo šių metų sausio įsigaliojo naujos žemės mokestinės vertės, nuo kurių atsispiria Valstybinė mokesčių inspekcija žemės sklypų savininkams apskaičiuodama konkretų žemės mokestį. Jeigu nesikeis teisės aktai, šios vertės mokesčiams apskaičiuoti bus taikomos 2023–2027 metais.

Žemės sklypų vidutinės rinkos vertės apskaičiuojamas pagal rinkos požiūriu panašioje teritorijoje įvykusių žemės sklypų sandorių duomenis. Lazdijų rajono savivaldybės teritorijoje, kaip ir kitose Lietuvos savivaldybėse, žemės sklypų kainos 2018–2022 m. reikšmingai pakilo. Pavyzdžiui, žemės ūkio paskirties žemės sklypų vidutinės rinkos vertės per šį laikotarpį šalyje vidutiniškai padidėjo apie 77 proc. Lazdijų rajono savivaldybėje, priklausomai nuo konkrečios vietovės, nustatytas vidutiniškai apie 110 proc. mokestinių verčių pokytis, kuris, kaip ir Pasvalio, Prienų, Ukmergės, Kauno rajonų savivaldybėse, yra vienas didžiausių šalyje.

Žemės mokestinės vertės didėja dėl bendro visos šalies ekonomikos augimo, pastaruosius keletą metų augusios NT rinkos. Bendras kainų augimas didino žemės sklypų sandorių vertes, o tai tiesiogiai atsiliepė ir bendram žemės mokestinės vertės augimui.

Pagal nustatytas žemės sklypų mokestines vertes ir savivaldybės tarybos patvirtintus mokesčio tarifus žemės mokesčio dydį apskaičiuoja ir deklaracijas mokesčio mokėtojams formuoja Valstybinė mokesčių inspekcija. Kiek žemės mokesčio dydis Lazdijų rajono savivaldybėje skiriasi, lyginant su kitomis savivaldybėmis, reikėtų vertinti atsižvelgiant į konkrečios savivaldybės mokestines vertes ir tarybos patvirtintus mokesčio tarifus. Pagal Žemės mokesčio įstatymą mokesčio tarifas gali būti nuo 0,01 procento iki 4 procentų žemės mokestinės vertės. Savivaldybės taryba kiekvienais metais nustato konkrečius mokesčio tarifus, kurie gali būti diferencijuojami pagal pagrindinę žemės naudojimo paskirtį, naudojimo būdą ir kt.“

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: