Dzūkų žinios

Žmonės labiausiai nepasitiki politinėmis partijomis, Seimu ir Vyriausybe

Dalintis:
Algimantas Mikelionis.

Spalio 28 dieną dienraštyje „Lietuvos rytas“ buvo išspausdinta visuomenės nuomonės tyrimų bendrovės „Vilmorus“ apklausa. Joje respondentams buvo užduoti keli klausimai. Vienas iš jų: pasitikite ar nepasitikite tam tikromis institucijomis. Labiausiai visuomenė pasitiki ugniagesiais gelbėtojais – 91,9 procento, policija – 64,2 procento ir kariuomene – 63,9 procento apklaustųjų. Toliau rikiuojasi trylika valstybės institucijų, kurios pelnė pliusinį reitingą (susumavus teigiamai ir neigiamai vertinančius respondentų balsus procentais). Trečia nuo galo – Vyriausybė, kuria nepasitiki net 41,6 procento, o pasitiki vos vargani 17,5 procento respondentų. Taigi Vyriausybės reitingas – minus 24,1 (!) procento. Antras nuo galo – Seimas. Juo nepasitiki net 53,4 procento, o pasitiki tik 10,7 procento balsavusiųjų. Taigi Seimo reitingas – net minus 42,7 procento. Paskutinėje institucijų populiarumo reitingo vietoje jau daug metų iš eilės įsitaisė politinės partijos. Jomis nepasitiki net 53,3 procento, o pasitiki tik vos 6,1 procento respondentų. Taigi, politinių partijų reitingas – net minus 47,2 procento!

Bet juk gerai pagalvojus ir įsižiūrėjus į konkrečias Lietuvos politines partijas, dirbančias Seime, ir į jų veiklą, visai nereikia stebėtis, kad visuomenė joms rodo raudonas korteles. Švelniai pasakius, jos dirbdamos Seime tikrai neblizga. Valdantieji konservatoriai, Liberalų sąjunga ir Laisvės partija skendi tarpusavio nesutarimų rūke. Neseniai šie nesutarimai didele jėga sprogo Lietuvos Respublikos Vyriausybės posėdyje, kai tarpusavyje susibarė premjerė I. Šimonytė ir ekonomikos ir inovacijų ministrė A. Armonaitė. Ginčo esmė – mokesčių didinimas. Juos didinti nori konservatoriai, o šiems dešiniųjų veiksmams priešinasi Laisvės partija su savo pirmininke priešakyje. Pagrindinė opozicinė partija – socialdemokratai, retkarčiais pakelia vėją vienu ar kitu klausimu, bet dažniausiai ramiai snaudžia Seimo krėsluose ir laukia, kol po metų valdžia be ypatingų pastangų jiems nukris į rankas. Trumpai sakant, Lietuvos politinės partijos išgyvena gūdžius laikus ir horizonte nematyti, kad artimiausiu metu kas nors galėtų pasikeisti į gera.

Adomo Žilinsko piešinys.

Eilinį kartą galima įsitikinti, kad žmonių atmintis trumpa. Tiksliau sakant ne trumpa, o labai trumpa. Nejaugi taip greitai pasimiršo čekiukų skandalas? Štai savivaldybėmis pasitiki 30,7 procento respondentų, o nepasitiki 20,7 procento apklaustųjų.

Tarp valdančiosios koalicijos politikų yra nemažai itin nepalankiai vertinamų asmenybių. Net 61 procentas apklaustųjų nepalankiai vertina užsienio reikalų ministrą G. Landsbergį. 59,8 procento apklaustųjų nepalankiai vertina ekonomikos ir inovacijų ministrę A. Armonaitę. 56 procentai nepalankiai vertina sveikatos apsaugos ministrą A. Dulkį. Ne ką geresni premjerės I. Šimonytės reikalai – ją nepalankiai vertina beveik 55 procentai apklaustųjų. Matant tokius prastus valdančiųjų konservatorių ministrų įvertinimus, keistai atrodo, kad konservatoriai politinių partijų populiarumo reitinge užimą antrą vietą. Jeigu rinkimai į Seimą būtų vykę spalio pabaigoje, už konservatorius būtų balsavę 9,3 procento rinkėjų.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: