Dzūkų žinios

Ar atlaikys Lietuvos liberalų sąjūdis apeliacinio teismo nuosprendį?

Dalintis:
Algimantas Mikelionis.

Lietuvos apeliacinis teismas lapkritį nuteisė visus kaltinamuosius politinės korupcijos byloje. Liberalų sąjūdžiui skirta beveik 377 tūkstančių eurų bauda, „MG Grupei“ (buvusi MG Baltic“) ir opozicinei Darbo partijai skirtos atitinkamai daugiau nei 1,1 milijono ir daugiau nei 301 tūkstančio eurų baudos.

Buvusiam koncerno „MG Baltic“ viceprezidentui Raimondui Kurlianskiui skirtas laisvės atėmimas šešeriems metams ir daugiau nei 18 800 eurų bauda, taip pat jam penkeriems metams atimta teisė eiti vadovaujamas pareigas viešajame ir privačiame sektoriuose, Visuomenės informavimo įstatyme numatytose visuomenės informavimo priemonėse. Darbo partijos atstovas Seime Vytautas Gapšys pripažintas kaltu dėl prekybos poveikiu ir kyšininkavimo, jam skirti ketveri metai ir šeši mėnesiai laisvės atėmimo, penkeriems metams atimta teisė būti išrinktam ar paskirtam į visas valstybės ar savivaldybių institucijų ir įstaigų, įmonių, nevalstybinių organizacijų renkamas ar skiriamas pareigas, taip pat nuspręsta iš jo išieškoti 8000 eurų. Buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis nuteistas kalėti pusšeštų metų, iš jo taip pat konfiskuoti 241500 eurų, pripažinti kyšiu. Pasak teismo, koncerną „MG Baltic“, veikusį per R. Kurlianskį, ir Eligijų Masiulį, Šarūną Gustainį bei Gintarą Steponavičių, atstovavusius Liberalų sąjūdžiui, ir Vytautą Gapšį, atstovavusį Darbo partijai, „siejo įprastines politikos ir verslo bendravimo ribas peržengiantys, t. y. korupciniai, ryšiai“.

Adomo Žilinsko piešinys.

Iš karto po Apeliacinio teismo nuosprendžio buvo kalbama apie Lietuvos liberalų sąjūdžio pirmininkės atsistatydinimą iš Seimo pirmininkės pareigų, bet vėliau opozicija nurimo ir tapo gerokai nuosaikesnė. Pati Seimo vadovė V. Čmilytė-Nielsen  žurnalistams sakė neketinanti nei sustabdyti narystės Liberalų sąjūdyje, nei trauktis iš parlamento vadovės pareigų. „Neketinu nei suspenduoti savo narystės, nei atsistatydinti iš pirmininkų, kaip man siūloma padaryti. Manau, kad šios pastangos 2016 metų istoriją kaip nors susieti su manimi, kai partijos pirmininke tapau 2019 metais, tikriausiai nebus labai sėkmingos“, – sakė ji. Lietuvos apeliaciniam teismui Liberalų sąjūdį pripažinus kaltu politinės korupcijos byloje, Seimo opozicija prašys šios partijos lyderės, Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen paaiškinimų. „Galbūt Seimo pirmininkė ras argumentų paaiškinti Seimo nariams, kaip ji po nuosprendžio paskelbimo mato šitą situaciją ir kokiais argumentais nusprendė iš esmės nereaguoti į šitą sprendimą“, – antradienį Seime žurnalistams sakė opozicinės Demokratų „Vardan Lietuvos“ frakcijos seniūnas Saulius Skvernelis. Mišrios Seimo narių grupės vadovė Agnė Širinskienė BNS sakė, kad opozicinių frakcijų vadovai svarstė ir galimybę inicijuoti interpeliaciją Seimo pirmininkei, tačiau kol kas nuspręsta apsiriboti iškvietimu atsakyti į klausimus. „Iš tiesų norėtųsi Seimo pirmininkei duoti laiko pamąstyti, įvertinti situaciją, kaip ji atrodo ir visuomenės akyse, ir, matyt, užsienio partnerių akyse, dėl to pradėsime nuo to minkštesnio mechanizmo tiesiog užduodami klausimus ir paprašydami į juos viešai atsakyti. Gal Seimo pirmininkė pati apsispręs sustabdyti narystę partijoje ar pasitraukti iš pareigų“, – teigė A. Širinskienė.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: