Dzūkų žinios

Ir Lazdijų krašte liepsnojo ūkininkų protesto laužai

Dalintis:

Šalies žemdirbiai žeria kritiką valdžiai dėl esą nepalankių sąlygų vykdyti veiklą. Pirmadienį surengtoje protesto akcijoje, kurios metu įvairiose Lietuvos vietose, taip pat ir Lazdijų rajone buvo deginami laužai, dalyvaujantys ūkininkai tvirtina, jog Žemės ūkio ministerija jų negirdi, o dabar susiklosčiusi situacija kai kuriuos žemdirbius stumia į bankrotą. Jei valdžia nereaguos į žemdirbių problemas, ūkininkai ketina protesto akcijas plėsti.

Pirmadienį visoje Lietuvoje ūkininkai susibūrė į protesto akciją, kurios metu prie pagrindinių šalies kelių degino laužus ir taip siekė atkreipti šalies valdžios dėmesį į Lietuvos ūkininkus kamuojančias problemas. Žemės ūkio ministerijos socialiniai partneriai ne kartą ministerijai teikė įvairius pasiūlymus dėl padėties gerinimo, tačiau į juos atsižvelgta nebuvo.

„Tai, kad Žemės ūkio ministerija neatstovauja ūkininkų interesams, matosi. Todėl ne vienas streikas, mitingas jau organizuojamas. Ir jie toliau bus organizuojami, jeigu ir toliau niekas nesikeis ir nekreips dėmesio į žemdirbius“, – sakė vienas Lazdijų krašto ūkininkas, nenorėjęs viešinti savo pavardės.

„Tiesiog nevyksta dialogas, nevyksta pokalbis su Žemės ūkio ministerija. Mes, ūkininkai, ir šiandien nesame sustoję dirbti. Negalime sustoti. Mes norime uždirbti tuos pinigus, mes norime, kad gautume pelno”, – kalbėjo akcijoje dalyvaujantys ūkininkai.

Ūkininkai sako, jog valdžia pamatė, kad ūkininkai nebeįgyvendina naujų projektų. Buvo pateikę paraiškas, bet atsisako įgyvendinti. Susizgribo per paskolų garantijų fondą padengti tą kredito skirtumą. Bet tuos, kas buvo jau paėmę, – likimo valiai paliko. Palūkanos pakilo apie 4 proc., to ūkininkai nebuvo paskaičiavę, o visi darė investicijas, nes be jų neišgyvensi. Ūkininkai prognozuoja, jog jei valdžia nesiims priemonių, prasidės masiniai bankrotai.

Pirmadienį su premjere ir žemės ūkio ministru susitikusių protestuojančių ūkininkų atstovai pasiektu rezultatu patenkinti, teigia jų delegacijos vadovas.

Pasak Žemės ūkio tarybos (ŽŪT) pirmininko Igno Hofmano, Ingrida Šimonytė užtikrino, kad spręs keliamas problemas dėl pakeltų kuro akcizų, daugiamečių pievų atkūrimo, saugomų teritorijų plėtros.

„Mūsų bendruomenei pasakysiu, kad, nepaisant išankstinių nuogąstavimų, kad per šitą susitikimą nieko nepasieksime, reikia konstatuoti, kad dialogas įvyko ir premjerė mus išgirdo“, – pirmadienį po ŽŪT delegacijos susitikimo su premjere, žemės ūkio ministru Kęstučiu Navicku ir Aplinkos ministerijos atstovais sakė I. Hofmanas.

Ūkininkų atstovas vykusią diskusiją pavadino „labai konstruktyviu ir darbiniu pokalbiu“. „Į daugelį problemų bus atsižvelgta“, – tikino I. Hofmanas.

Pirmadienį protestavo ne tik Lietuvos, bet ir kitų Europos šalių ūkininkai.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: