Dzūkų žinios

Kadastriniai matavimai: dažniausios klaidos ir kaip jų išvengti?

Dalintis:

Atlikus turto vertinimą, pasitaiko, jog kadastre yra nustatomos klaidos, kurios gali būti neteisingo tam tikros srities specialisto darbo rezultatas. Taip gali būti dėl neteisingų matavimų, tam tikrų ribų ir kitų aspektų. Tačiau ne visi žinome, kaip ištaisyti padarytas klaidas.

Taip pat kuriais atvejais objekto savininkai sąmoningai atspindi netikslią informaciją arba nepašalina nustatytų netikslumų siekdami sau naudos.

Klaidą taip pat gali aptikti nuomininkas, kaimynai arba kadastrinės registracijos specialistas. Iš esmės taip gali atsitikti pranešant mokesčių institucijai, sudarant sandorius su objektu arba aiškinantis ribas su kaimynais.

Iškreiptas plotas ir ribos, neteisingos būdingų taškų koordinatės atsispindi dokumentuose ir tai reikia nedelsiant ištaisyti. Kadastro duomenų techninių ar registro klaidų taisymas yra sudėtingas procesas, reikalaujantis profesionalaus požiūrio ir kompetentingų specialistų dalyvavimo.

Kadastrinių matavimų klaidų priežastys

Praktika rodo, kad pagrindinės kadastro inžinieriaus klaidų, kurias reikia nedelsiant ištaisyti, priežastys yra šios:

  • didelis specialistų darbo krūvis, kurie, siekdami sutaupyti laiko, nustato būdingų taškų koordinates žemėje nenaudodami specialios įrangos, „iš akies“;
  • pasenusių techninių prietaisų naudojimas, neteisingas nustatymas;
  • neteisingas vietovės susiejimas su vietine koordinačių sistema, valstybinės reikšmės koordinačių tinklo ignoravimas;
  • neatidumas atliekant matavimus;
  • nepakankamas darbuotojų profesionalumas, techninės informacijos apdorojimo klaidos.

Kaip išvengti kadastrinių matavimų klaidų?

Norint tinkamai atlikti kadastrinius matavimus, reikia daug žinių, patirties ir tikslumo. Taip pat reikia gebėti pritaikyti darbo metodus konkrečioms situacijoms, vietoms ir objektams. Kadastro inžinierius turėtų naudoti modernią matavimo įrangą, sukonfigūruotą taip, kad būtų užtikrintas didžiausias tikslumas, ir konsultuotis su pardavėju, jei reikia atnaujinti programinę įrangą.

Tikslius kadastrinius matavimus atlieka profesionaliose įmonėse dirbantys kvalifikuoti specialistai. Jei norite išvengti matavimo klaidų, ieškote patyrusių amatininkų, užtikrinančių aukščiausią paslaugos kokybę. Plačiau apie kadastrinius matavimus ir jų atlikimo ypatumus galite rasti internetinėje svetainėje: pds.lt.

Kodėl reikia ištaisyti netikslumus?

Mokesčių mokėjimai dažnai priklauso nuo klaidų. Jei nurodomas mažesnis plotas, savininkas turės sumokėti skirtumą, kartais net su baudomis. Jei nurodomas didesnis plotas, asmuo permokės.

Sudarant bet kokius nekilnojamojo turto sandorius, toks netikslumas apsunkins sandorį. Kadastro klaidą bet kuriuo atveju reikės ištaisyti.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: