Dzūkų žinios

Tarybos opozicija tęsia žemės savininkų interesų gynimą

Dalintis:
V. Danauskienė.
Tarybos narė Vilma Danauskienė užregistravo naują tarybos sprendimo projektą.

Lazdijų rajono savivaldybės tarybos opozicija toliau tęsia kovą už tai, kad mūsų krašto žmonėms būtų sumažintas žemės mokestis.

Pernai tarybos opozicija jau bandė šį mokestį sumažinti, tačiau jiems nepavyko, nesulaukė valdančiosios daugumos palaikymo. Šiemet šis procesas vyksta toliau – šią savaitę tarybos narė Vilma Danauskienė užregistravo naują tarybos sprendimo projektą, kuriame siūloma didžiajai daliai rajono žemės savininkų sumažinti žemės mokestį 60 procentų.

V. Danauskienė sakė, kad tarybos valdantieji pernai surinko parašus, kad nebūtų sumažintas žemės mokestis, sakė, kad neva spės tai padaryti, todėl ji, pagal reglamentą, teikia naują projektą.

„Užsisakiau iš Registrų centro masinio vertinimo ataskaitas, jas studijavau, lyginau, supratau, kad per penkerius metus Lazdijų rajone 78 procentais išaugo žemės ūkio paskirties žemės vertė. Supratau, kodėl taip atsitiko. Pasirodo, ypač brangūs sandoriai buvo tose seniūnijose, kur, merės iniciatyva, vyko alternatyvių energijos išteklių plėtra – buvo įrengti saulės kolektoriai ir vėjo jėgainės“, – sakė tarybos narė.

Ji taip pat išanalizavo, kam labiausiai išaugo žemės vertė, o kartu ir žemės mokestis.

„Mokestis labiausiai išaugo žemės ūkio paskirties žemės savininkams. Tai ir yra silpniausia grandis, atsižvelgiant į tai, kad Lazdijai yra žemės ūkio kraštas. Mes rajone turime jaunų ir ekologinių ūkių, ta žemė naudojama žemės ūkio produkcijai auginti, tai kuria pridėtinę vertę, tai yra žemė maitintoja, iš jos gaunamos tų žmonių pagrindinės pajamos“, – teigė V. Danauskienė.

V. Danauskienės ir kitų tarybos opozicijos narių nuomone, žemės ūkio paskirties žemės savininkams reikia taikyti 60 proc. tarifo mažinimą. (Sauliaus Petrausko nuotr.)

Todėl, jos ir kitų tarybos opozicijos narių nuomone, žemės ūkio paskirties žemės savininkams reikia taikyti 60 proc. tarifo mažinimą.

Sprendimo projekte ji numato tam tikras išimtis, kam tarifo mažinimo nereiktų taikyti.

„Išskyriau sodininkų naudojamą žemę, nors ji yra žemės ūkio paskirties, tačiau jos naudojimo būdas yra sodų mėgėjų veikla. Ten realiai yra gyvenamosios valdos, tai nėra pati skurdžiausia žmonių grupė, o ir valdomos žemės plotai labai maži. Taip pat išskyriau tuos, kurių žemė yra rekreacinė – vilos, kaimo turizmo sodybos, išskyriau ir kitą žemės ūkio paskirties žemę, kuri susieta su gamyba, suformuota po gamybos objektais. Tai – sūrinės, skerdyklos, fermos, pas mus beveik nėra tokių. Visiems kitiems žemės ūkio paskirties žemės savininkams derėtų taikyti 60 proc. tarifo mažinimą“, – kalbėjo tarybos narė.

Šią savaitę V. Danauskienė užregistravo tokį sprendimo projektą, dabar jis turėtų praeiti derinimo etapą, jį turėtų svarstyti komitetai.

„Esu dėkinga visai opozicijai, kuri parems šią iniciatyvą. Tą patvirtino ir opozicijos lyderis Artūras Margelis, prisidėjęs prie šios idėjos. Turiu vilties, kad ir tarp valdančiųjų bus tokių, kurie parems šį projektą“, – tikisi V. Danauskienė.

Paklausta, kada taryboje gali būti svarstomas šis klausimas, V. Danauskienė sakė esanti įsitikinusi, kad, pagal reglamentą, merė bus priversta įtraukti šį klausimą į sausio mėnesio posėdžio darbotvarkę, kadangi projektas parengtas atsakingai.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: