Dzūkų žinios

Prie visos šalies protestuojančių žemdirbių prisideda ir Lazdijų krašto ūkininkai

Dalintis:
kininkų protestas. (Karolina Gudžiūnienė / ELTA)

Antradienį Vilniuje prasideda kelias dienas truksianti ūkininkų protesto akcija, kurią organizuoja Lietuvos žemės ūkio taryba. Protestuotojai į sostinę atvyks su žemės ūkio technika, tikimasi sulaukti iki 800 traktorių ir kitos žemės ūkio technikos, o trečiadienį numatomas piketas prie Vyriausybės. Dėl to miesto centre bus ribojamas eismas.

Tarp protestuotojų bus ir keliasdešimt Lazdijų krašto ūkininkų, kurie į Vilnių rytoj vyks specialiu autobusu.

Traktoriai juda link Vilniaus

Aktyviausiai proteste dalyvauja Žemaitijos ūkininkai. Jie pirmadienį su traktoriais atvyko į Kauną, o šiandien rytą pajudėjo link Vilniaus. Antradienio rytą kai kurių ūkininkų traktoriai pradėjo įvažinėti į miestą, kolonose bus ir srutovežių – čia miestiečiams geriau nelįsti. Ant kelionei paruoštų traktorių kabo plakatai su užrašais: „Vilniau, atsiprašau, bet kitaip mūsų niekas negirdi!“, „Lietuva, tavo kaimas miršta“, „Nebus ūkininkų, nebus maisto, nebus ateities!“ ir kt.

Vilniaus miesto savivaldybė pirmadienį informavo apie tam tikrose vietose nuo antradienio iki penktadienio planuojamus eismo ribojimus.

Į Vilnių traktoriais atvažiuojantys ūkininkai teigia, jog praėjo laikas, kai juos galėjo kalbomis apžavėti. Tuo tarpu žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas aiškino, jog protestuojančių ūkininkų išsakytas klaidas jau taiso.

Pasak Lietuvos žemės ūkio tarybos pirmininko Igno Hofmano, į Vilnių ūkininkai išvyko pirmadienį, miesto savivaldybė leido atvykti iki 850 technikos vienetų. Pasak ūkininkų atstovo, formaliai numatyta, kad protestas turėtų baigtis sausio 26 d. „Tačiau mes pasiliekame teisę sugrįžti“, – sakė jis.

Akcijoje, kiek informavo I. Hofmanas, turėtų dalyvauti aplinkos ministras Simonas Gentvilas, ketvirtadienį laukiama ir žemės ūkio ministro K. Navicko, kuris savaitės pradžioje vieši Briuselyje.

Kad prisijungs prie ūkininkų, anksčiau pranešė ir Privačių miškų savininkų asociacija, pati šį mėnesį surengusi miškovežių piketą Kauno apskrityje.

Žemės ūkio taryba kritikuoja daugiamečių pievų atstatymo tvarką, kuro akcizo padidinimą, ūkininkams nepalankią saugomų teritorijų plėtrą, akcentuoja, jog dar nesibaigė vadinamoji pieno krizė. Be kita ko, pabrėžiama, esą per Lietuvą gabenami rusiškos kilmės grūdai.

Lazdijiečiai važiuos autobusu

Šioje akcijoje ketina dalyvauti ir nemažas būrys Lazdijų rajono ūkininkų, jų dalyvavimą protesto akcijoje koordinuoja savivaldybės vyriausiasis specialistas Kęstutis Sujeta. Neseniai Kęstutis pasidalijo informacija apie lazdijiečių dalyvavimą protesto akcijoje:

„Trečiadienį, sausio 24 d., organizuojamas važiavimas į Vilnių autobusu, į žemdirbių protesto akcijos antrą dalį. Išvykstame 2024-01-24 d. 7 val. vienai dienai nuo savivaldybės. Yra užsakytas 50 vietų geras autobusas iš Marijampolės. Už kelionę nereikės susimokėti patiems, nes autobuso nuomą finansuoja Lazdijų rajono savivaldybė. Jeigu bus dagiau norinčių važiuoti, užsakysim dar vieną autobusą arba galėsim važiuoti sausio 25 d. Pagrindinis mitingas prasidės sausio 24 d. 11 val. V. Kudirkos aikštėje, prie Vyriausybės rūmų ir truks dvi dienas (sausio 24 ir sausio 25 d.). Jei bus norinčių važiuoti ir sausio 25 d., važiuosim dvi dienas.“

Kaip sakė į protestą susiruošę Lazdijų rajono ūkininkai, jie nenusiteikę agresyviai, tačiau tikisi būti išklausyti.

Prisijungs ir kaimynai iš Druskininkų

Prie lazdijiečių ūkininkų prisijungs jų kolegos iš Druskininkų savivaldybės. Kaip sakė Ūkininkų sąjungos Druskininkų skyriaus vadovas Antanas Vailionis, Druskininkų ūkininkai traktoriais į Vilnių nevažiuos, tačiau akcijoje dalyvaus.

„Apie dešimt mūsų krašto ūkininkų važiuos į Vilnių kartu su kolegomis iš Lazdijų, nes lazdijiečiai pasamdė didelį autobusą. Taip pat į Vilnių mūsų ūkininkai ketina važiuoti individualiai, savo lengvaisiais automobiliais. Manau, jog akcijoje dalyvaus apie 15 Druskininkų krašto ūkininkų“, – sakė A. Vailionis.

Pirmasis ūkininkų protestas vyko sausio 8 d., kai visoje šalyje vyko laužų deginimo akcija. Tądien tarybos delegacija susitiko su premjere, K. Navicku, aplinkos viceministrais. Nors po susitikimo I. Hofmanas pasidžiaugė konstruktyvumu – esą su Ingrida Šimonyte buvo sutarta kartu spręsti ūkininkų keliamas problemas bei susitikti darkart kovą, visgi po kelių dienų taryba pranešė, jog protestą tęs ir sausio pabaigoje važiuos į Vilnių.

Praėjusį penktadienį išplatintame rašte Žemės ūkio tarybai premjerė apgailestavo staigiai pasikeitusia ūkininkų pozicija, tačiau patikino, jog dėl svarbiausių ūkininkų reikalavimų susitarti pavyko.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: