Dzūkų žinios

„ČEKUČIŲ SKANDALAS“ – galimybė atnaujinti politikos kareivių GRETAS

Dalintis:

DŽ redakcijos nuomonė

Visuomenininko Andriaus Tapino pradėta akcija „Skaidrinam“ kaip sniego gniūžtė ridenasi per visą Lietuvą. Kanceliarinius pinigus nesąžiningai naudoję politikai kviečiami apklausoms į STT, vyksta ikiteisminiai tyrimai, kai kurios bylos jau pasiekė teismą, jau sulaukėme ir teismo verdiktų, kurie nemaloniai nuteikė šių istorijų herojus ir galimai keleriems metams juos pašalins iš politinės veiklos arenos.

STT pradėjo 27-ą ikiteisminį tyrimą, šį kartą Klaipėdos rajone, tad jau artėjama prie pusės savivaldybių. Skandalo herojai sukasi, kas kaip gali. Štai Kretingos meras Antanas Kalnius, kuris teigė, kad viskas gerai, pasiekė taikos susitarimą su Klaipėdos prokurorais ir grąžino į savivaldybės biudžetą daugiau kaip 7500 eurų.

Kauno apygardos teismas paskelbė pirmuosius nuosprendžius Lazdijų rajono „čekutininkams“. Dviem Lazdijų politikams skirtos solidžios piniginės baudos ir atimta teisė 5 metus būti išrinktiems ir paskirtiems į valstybės ar savivaldybių institucijų ir įstaigų, įmonių ar nevalstybinių organizacijų renkamas ar skiriamas pareigas.

Ši nuosprendžio dalis yra kur kas rimtesnė nei piniginė bauda. Tai reiškia, kad po tokio nuosprendžio politikas, jei jis yra Tarybos narys, turės atsisveikinti su savo pareigomis ir negalės dalyvauti ateinančiuose Seimo ir savivaldybių tarybų rinkimuose. Jis taip pat negalės vadovauti savivaldybės įmonėms ir įstaigoms.

Jei tokio nuosprendžio sulauks meras, tai jam irgi teks atsisakyti savo pareigų, savivaldybėje bus rengiami nauji mero rinkimai. Panašu, jog vienas iš pirmųjų merų bus teismo duris varstantis Jonavos meras Mindaugas Sinkevičius, kuris be viso to yra ir Lietuvos savivaldybių asociacijos vadovas.

Anot A. Tapino, teismas priėmė giluminį sprendimą – piktnaudžiavai savo pareigomis, tai 5 metus pailsėk. Nuo visko – nuo rinkimų, skiriamų pareigų netgi kokiose nors NVO. Kitaip tariant, visiškas vakuumas. Tai gali ypač skausmingai atsiliepti periferijos politikams, kur vienintelė galimybė įsidarbinti – savivaldybių kontroliuojamos įmonės ir įstaigos.

Akivaizdu, jog į skandalą įsivėlę tarybų nariai, merai samdys pačius brangiausius advokatus, kad tik apsigintų, kad tik pirmosios instancijos sprendimai apeliacinėje instancijoje nebūtų pakeisti.

Bet jei pavyks išlaikyti šį precedentą ir suformuotą praktiką kitų teismų, kurių bus labai daug, sprendimams, tai sulauksime labai įdomių dalykų.

Pirmiausia, gali taip atsitikti, jog spalio mėnesį Seimo rinkimuose dalyvaus daug naujų politikų.

Politinės partijos, kurios dabar rikiuoja savo kandidatų sąrašus Seimo rinkimuose ir dėlioja savo vienmandatininkus, turės labai rimtai pagalvoti, kokius žmones leisti į rinkimus. Kadangi Seimo rinkimuose dalyvauja nemažai savivaldybių tarybų narių, o dabar nemaža dalis jų yra „čekiukų skandalo“ dalyviai, tai partijos turės įvertinti kiekvieną savo kandidatą: ar šis žmogus nebus nuteistas, ar iš jo nebus atimta teisė penkerius metus dalyvauti politikoje?

Net jeigu teismo sprendimas dar nepasieks (taip gali nutikti iki spalio mėnesio) kurio nors „Skaidrinam“ metu užlėkusio politiko, įtraukti jį į rinkimus yra didžiulė rizika, juolab, kad A. Tapinas pažadėjo atidžiai stebėti kandidatų sąrašus ir viešinti visus „čekistus“, kurie mėgins įsiveržti į Seimą.

Jeigu jis netyčia būtų išrinktas ir jį pasivytų teismo sprendimas, vis tiek reikėtų krautis daiktus ir organizuoti rinkimus dar kartą. Tai kainuoja. Ir visi žinos, jog partija žinojo, bet vis tiek pasielgė šitaip įžūliai.

Taigi, mūsų laukia labai svarbios demokratijos pamokos. Ir tikėtina, kad į politinę areną ateis nauji kareiviai, tikėkime, modernesni, sąžiningesni, kurie ir Seime, ir savivaldybių tarybose galėtų pakeisti tuos valdžioje patogiai užsisėdėjusius „bebrus“ ir suvoktų, jog yra tautos samdomi darbininkai, kuriems mes visi už atliktus darbus, o ne už sėdėjimą „ant laktų“ mokame algas.

REDAKCINIS STRAIPSNIS (vedamasis) – redakcijos nuostatas atspindintis, jos vardu parašytas, neretai nenurodant konkretaus autoriaus, rašinys, dažnai atsiliepiantis į kokius nors įvykius, paaiškėjusius faktus, tendencijas. Būdinga nedidelė, neretai vienoda visiems leidinio redakciniams straipsniams apimtis, glaustas minčių dėstymas, tezių pobūdžio argumentacija, naudojami publicistinės retorikos elementai. Įprasta pateikti išvadas, apibendrinimus, atspindinčius redakcijos nuostatas. / Žurnalistikos enciklopedija /

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: