Dzūkų žinios

Į Lazdijų tarybą ateina nacionalinės politikos profesionalė

Dalintis:

Socialdemokratui Justui Pankauskui perėjus dirbti į Vyriausiąją rinkimų komisiją, jo vietą Lazdijų rajono savivaldybės taryboje užims keturias kadencijas Seime dirbusi, ministrės pareigas ėjusi politikos profesionalė Birutė Vėsaitė. Politikė turi planą, kokius darbus Lazdijų krašto žmonių labui ji galėtų nuveikti. Artimiausiame tarybos posėdyje B. Vėsaitė prisieks ir imsis darbų.

Apie tai, kodėl ji nusprendė dirbti Lazdijų taryboje, kokias mato mūsų krašto problemas ir galimus jų sprendinius, apie politikos procesus „Dzūkų žinios“ kalbasi su B. Vėsaite.

– Kodėl apsisprendėte tapti Lazdijų rajono savivaldybės tarybos nare?

– Netikėtai atsirado tokia galimybė, tai nusprendžiau padirbėti.

– Jūs gyvenate Kaune, tačiau turite sodybą Lazdijų rajone.

– Taip, jau keturiasdešimt metų nemažai laiko praleidžiame sodyboje prie Seirijų. Ypač ji pasiteisino per pandemiją, kai visa gentis ten saugiai gyveno.

– Kokia veikla dabar užsiimate?

– Esu Seimo narės Orintos Leiputės padėjėja, anksčiau ji buvo mano padėjėja, o dabar susikeitėme vaidmenimis. Labai džiaugiuosi, ji buvo mano mokinė.

– Kiek kadencijų dirbote Seime?

– Keturias.

– Kaip atsiradote Lazdijų socialdemokratų sąraše per savivaldos rinkimus? Jus pakalbino ar pati nusprendėte dalyvauti?

– Kadangi tą žiemą turėjau laiko, tiesiog pasisiūliau padėti agitacijos laikotarpiu, o bičiuliai pasiūlė į sąrašą. Nuoširdžiai apėjau kaimo trobas, esu susipažinusi su padėtimi Lazdijų rajone, o padėtis nėra labai linksma.

– Kaip įsivaizduojate savo misiją Lazdijuose kaip politikė?

– Kadangi prisidėjau ruošiant programą per praėjusius savivaldos rinkimus, tai esu tikra, jog žmonių užimtumas yra viena iš pagrindinių problemų, kurią reikia spręsti. Kalbant apie investicijas į šį kraštą, tai reikia būti realistais, tikėtis, kad jos ateis į kiekvieną kaimuką, būtų naivu. Kalbėjau su jaunais žmonėmis, kurie norėtų dirbti, bet jie yra spąstuose – jie neturi automobilio, todėl negali pasiekti nei Alytaus, nei Marijampolės, kur yra laisvų darbo vietų. Siūlau pavėžėjimo paslaugą ar bent kompensavimą už transportą, tarkim, į Marijampolės LEZ. Tai praktikuojama gretimose savivaldybėse – kad žmonės būtų mobilūs. Gal derėtų surasti lėšų baigiantiems gimnaziją moksleiviams išsilaikyti vairuotojo teises? Manau, kad būtų galima išnaudoti Šeštokų privalumus. Gal ten galima būtų planuoti Pramonės parką ar LEZ? Tai tokia mano vizija, kuklūs tie norai, bet jei pavyks įgyvendinti, tai bus neblogai.

Konservatoriai siūlo Lazdijų rajone steigti poligoną. Kokia Jūsų nuomonė šiuo klausimu?

– Šiuo atveju derėtų pasakyti, jog šis pasiūlymas, kaip ir lazda, turi du galus. Visada, kai ką nors gauni, kažką ir prarandi. Kaip investicija, būtų neblogai. Ten, kur yra kariuomenė, yra ir didesnis judėjimas, pavyzdžiui, prekybininkams, maisto ruošėjams, pramogų organizatoriams. Ši investicija gal kiek ir spręstų užimtumo problemas. Yra ir netektys, bet poligonas kažkur turi būti. Reikia atlikti naudos ir kaštų analizę, o tada gal pareikšti savo sprendimą.

– Kokia Jūsų nuomonė dėl tiesioginių merų rinkimų? Ar esate už, ar prieš tiesioginius merų rinkimus?

– Didžiąją dalį laiko gyvenu Kaune. Mes turime Matijošaitį, tai yra absoliutus vienvaldis. Nežinau, ką ten veikia taryba. Tai lazda su dviem galais. Negali taip būti, kad vienas meras diktuotų politiką, o parašo niekur nedėtų. Aš ne prieš tiesioginius mero rinkimus, bet gal galios ir atsakomybės turėtų būti adekvačios. Manau, kad meras galėtų būti tarybos narys ir vadovautų tarybai.

– Kaip vertinate siūlymą atsisakyti rinkimų vienmandatėse apygardose ir visus Seimo narius rinkti pagal partijų sąrašus?

– Manau, tokiu atveju būtų daugiau atsakomybės partijoms. Aš buvau už šią mintį, gailiuosi, kad konservatoriai atsisakė tos idėjos. Jei būtų rinkimai tik vienmandatėse, tai būtų tokia marga Seimo narių publika, nebūtų kam pareikšti atsakomybės kadencijos pabaigoje. Partija nėra tokia organizacija, kuri nebūtų atsakinga už savo narių kėlimą, juolab, kad turime ir reitingavimą. Gaila, kad konservatoriai su šia idėja įlindo į krūmus.

– Jūsų partija turi naują lyderę, socialdemokratų pirmininke išrinkta europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė. Panašu, jog ji dabar turės atsisakyti darbo Briuselyje?

– Kiek man žinoma, ji nesiruošia palikti Briuselio, tikisi suspėti visur. Jei sudėlios patikimą komandą, tai nuotolinis darbas visai įmanomas.

– Tai dabar Jums šiek tiek daugiau laiko teks praleisti Dzūkijoje?

– Žiūrėsim. Kiek kalbėjau su Justu, tai jis puikiai derino pareigas Vilniuje ir tarybos nario darbą Lazdijuose.

– Esate profesionali politikė, reikia tikėtis, kad Lazdijų tarybos nariai nepraleis progos pasinaudoti Jūsų patirtimi?

– Stengsiuosi nenuvilti.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: