Dzūkų žinios

Socdemų ir konservatorių sėkmė ir S. Skvernelio partijos fiasko

Dalintis:

Kai 2019 m. buvo išrinkti visų Lietuvos savivaldybių merai ir tarybos, atrodė, kad kiti rinkimai labai labai toli ir jų norint sulaukti reikia apsišarvuoti mažų mažiausiai geležine ar dar kokio tvirtesnio metalo kantrybe. Bet gyvenimas bėga greičiau nei mes norėtume ir įsivaizduojame, ir štai jau esame po šių metų savivaldybių tarybų rinkimų, o nemažoje dalyje savivaldybių merai buvo išrinkti jau pirmajame ture. Tiesa, kai kuriose savivaldybėse laukia įtemptas antrasis merų rinkimų turas.

2023 metų rinkimus laimėjo socdemai ir konservatoriai, surinkę atitinkamai 17,5 ir 16 procentų rinkėjų balsų. Jeigu socdemų sėkmė nebuvo netikėta, nes dirbant opozicijoje labai lengva taukšti niekus ir kritikuoti, kai pačiam nereikia vadovauti valstybei itin sunkiu įvairiomis prasmėmis Lietuvai laikotarpiu. Reikia tik pasidžiaugti, kad socdemai šiuo metu nestovi prie Lietuvos valstybės vairo ir jai nevadovauja, nes neduok, Dieve, jeigu jie imtų vykdyti savo populistinius pažadus rinkėjams, va, tuomet tikrai mūsų šaliai iškiltų reali grėsmė ekonominiu atžvilgiu arba kas gali garantuoti, kad tarp socdemų imtų ir neatsirastų kokie nors veikėjai, siūlantys gerinti santykius su tikruoju pasaulio blogio įsikūnijimu – Rusija. Tad konservatorių užimta antra vieta savivaldos rinkimuose maloniai nustebino ir parodė, kad ne visi rinkėjai yra mulkiai, o tarp jų pasitaiko visai nemažai žmonių, suvokiančių nepopuliarių konservatorių žingsnių naudą.

Adomo Žilinsko piešinys.

Trečią vietą savivaldos rinkimuose užėmė įvairūs komitetai, surinkę beveik 14 procentų rinkėjų balsų. Tai irgi labai geras rezultatas, parodantis, kad kai kuriems žmonėms kažkokiu vertybiniu ar net nelabai vertybiniu pagrindu susibūrusių į komitetus vietinių politikų kompanijos patinka labiau nei politinės partijos. Ketvirtą vietą užėmusi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga irgi pasirodė gana neblogai, nes surinko kiek daugiau nei 9 procentus rinkėjų balsų, o kas svarbiausia ir smagiausia, kad nušluostė nosį S. Skvernelio demokratams, prapylusiems šiuos rinkimus. Demokratus aplenkė net Lietuvos liberalų sąjūdis, surinkęs 7 procentus rinkėjų balsų. S. Skvernelio partija užėmė gėdingą šeštą vietą su apgailėtinu ir varganu rezultatu – tesukrapštė vos 6,5 procento rinkėjų balsų.

Jeigu įvairūs partijų populiarumo reitingai prieš rinkimus rodė galimą socdemų sėkmę, tai jie neklydo, bet socdemai neturėtų užmigti ant tokios nedidelės persvaros laurų. Juk valdančiuosius konservatorius jie lenkia minimaliai vadinamosios paklaidos rėmuose. Socdemai apskritai nieko tokio ypatingo ir nenuveikė, kad pelnytų žymiai didesnį populiarumą. Kitas jų vietoje kaltų geležį, kol ši karšta, ir siektų atsiplėšti nuo antrosios vietos bent 10 procentų. Štai tuomet ir būtų galima rimtai kalbėti, kad po gerų metų vyksiančiuose rinkimuose į Seimą jie tikrai ir tvirtai laimės ir turės iniciatyvą sudaryti valdančiąją daugumą. Bet labiausiai iš visų partijų turėtų nerimauti S. Skvernelio demokratai, nes šių metų savivaldos rinkimų rezultatai parodė, kad iki realaus šios partijos populiarumo dar labai toli. Belieka guostis, kad per kiek daugiau nei metus, likusius iki Seimo rinkimų, kažkokiu, kol kas neaiškiu, būdu rinkėjų simpatija ims ir pakryps jų partijos link.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: