Dzūkų žinios

Apie atliekų tvarkytojų veiklą – iš pirmų lūpų

Dalintis:
Praėjusį antradienį rajono savivaldybės tarybos narys, Kaimo reikalų ir aplinkosaugos komiteto pirmininkas Deivydas Palačionis surengė kolegoms tarybos nariams ir administracijos vadovams pažintinę ekskursiją į ARATC Takniškių atliekų tvarkymo technologijų parką.

Kartais būna taip, kad Lazdijų rajono savivaldybės tarybos nariai, administracijos vadovai darbą kabinetuose ir posėdžių salėse iškeičia į pažintines išvykas, kurios leidžia geriau suprasti aplinkui vykstančius procesus.

Rajono savivaldybės tarybos nariui, Kaimo reikalų ir aplinkosaugos komiteto pirmininkui Deivydui Palačioniui svarbu, kad informacija apie Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro (ARATC) veiklą būtų pateikta iš pirmų lūpų ir, supažindinus su ja rajono politikus bei vadovus, ta informacija pasiektų Lazdijų rajono gyventojus. Todėl praėjusį antradienį jis surengė kolegoms tarybos nariams ir administracijos vadovams pažintinę ekskursiją į ARATC Takniškių atliekų tvarkymo technologijų parką.

Apie šią išvyką, jos tikslus ir rezultatus kalbamės su D. Palačioniu.

Kaip kilo mintis surengti ekskursiją į ARATC? Koks jos tikslas?

– Atliekų tvarkymas yra ta sritis, su kuria susiduria kiekvienas gyventojas, kiekviena įmonė. Juk nerastume nė vieno žmogaus ar verslo, kurio veikloje nesusidarytų atliekų. Tačiau ne kartą teko pastebėti, kad daugelis žmonių klaidingai įsivaizduoja, o kartais ir visai neįsivaizduoja, kaip iš tikrųjų tvarkomos atliekos. Sklando daug su tuo susijusių mitų, daugelis vis dar mano, kad Takniškių atliekų tvarkymo technologijų parke yra tik sąvartynas ir visos surinktos atliekos iš Lazdijų ir viso regiono būtent patenka į sąvartą, yra kitokių išankstinių įsitikinimų, kurie turi įtakos žmogaus požiūriui į atliekų tvarkymą.

Aš dirbu atliekų tvarkymo įmonėje ir man svarbu, ką žmonės galvoja apie šią įmonę, kaip ją vertina. Taip pat esu ir savo, Lazdijų krašto, patriotas ir man rūpi, kad mūsų žmonės žinotų, kaip iš tiesų vyksta visi tie procesai, kodėl svarbu rūšiuoti atliekas, koks yra atliekų tvarkytojų darbas.

Todėl ir turėjau norą jį parodyti, pristatyti. Apie tai pradėjau galvoti vos pradėjęs dirbti Alytaus regiono atliekų tvarkymo centre ir pamatęs į edukacijas atvykstančias moksleivių, darželinukų grupes iš regiono mokyklų. Ir buvo apmaudu, kad tarp jų nematydavau atvykusių iš Lazdijų rajono švietimo įstaigų.

Tad pirmas noras buvo inicijuoti edukacinius moksleivių apsilankymus. Bendravau su rajono savivaldybės administracijos Vietinio ūkio skyriaus vedėja Indre Adomyniene, kuri atsakinga už atliekų sritį rajono savivaldybėje. Ji turėjo planų surengti skyrių vedėjų apsilankymą ARATC, bet viską sujaukė prasidėjusi pandemija.

Tačiau sumanymas niekur nedingo ir štai šiemet, išrinktas savivaldybės tarybos nariu, pasiūliau rajono vadovams, kolegoms iš tarybos, savivaldybės administracijos specialistams atvykti, ir smagu, kad atsirado norinčių.

Man labai norėjosi, kad pamatytų rajono vadovai, politikai, skyrių vedėjai, kaip yra tvarkomos atliekos, koks jų kelias ir kokia vykdoma ARATC veikla. Kaip sakoma, geriausia reklama iš lūpų į lūpas, tad manau, kad susitikimo metu ARATC direktoriaus pristatytos veiklos tikrai duos naudos ir kitokį supratimą apie visą atliekų surinkimo ir šalinimo sistemą mūsų regione.

Labai viliuosi, kad prasidės ir Lazdijų rajono moksleivių, darželinukų vizitai į ARATC padalinį „TikoTiks“. Šio vizito metu savivaldybės vicemeras Dalius Mockevičius, kuris kuruoja švietimą, taip pat tarybos Švietimo, kultūros, turizmo ir sporto komiteto pirmininkė Jurgita Kurauskienė patys susipažino su ARATC vykdomomis edukacinėmis veiklomis ir, tikiu, paragins jose dalyvauti švietimo įstaigų bendruomenes.

Kokie Lazdijų rajono savivaldybės juridiniai santykiai su ARATC?

Lazdijų rajono savivaldybė yra viena iš septynių ARATC steigėjų ir akcininkių.

Kas dalyvavo ekskursijoje? 

– Susitikime dalyvavo Lazdijų rajono savivaldybės merė, vicemeras, patarėja, tarybos nariai, administracijos direktorė, skyrių vedėjai bei kiti darbuotojai

Kas buvo parodyta svečiams iš Lazdijų?

– Svečiams buvo parodytas visas surinktų mišrių, maisto, žaliųjų, stambiųjų atliekų tvarkymo, apdorojimo procesas, kurį labai išsamiai pristatė ARATC direktorius Algirdas Reipas.

Buvo parodyti mechaniniai rūšiavimo įrenginiai, kuriuose automatizuotai yra rūšiuojamos mišrios atliekos. Apžiūrėjome, kaip tvarkomos atskirai surinktos maisto atliekos, kaip jos perdirbamos ir kompostuojamos, išgaunant biodujas bei elektros energiją. Susipažinome su pakartotinio naudojimo veikla įmonėje.

ARATC veikla yra labai plati, kuri susideda iš daugybės sudėtingų procesų bei įrengimų.

Kokių klausimų sulaukė ARATC atstovai? Kuo domėjosi svečiai? 

– Svečiams buvo įdomus tiek drabužių, avalynės ir tekstilės atliekų rūšiavimas, tiek visų surenkamų atliekų kiekis bei tolesnis jų panaudojimas. Labai didelio susidomėjimo sulaukė biodujų išgavimas, elektros gamyba, taip pat komposto gamyba.

ARATC pagamintas kompostas šiais metais buvo itin paklausus ir, naudodamasis proga, raginu ir Lazdijų rajono gyventojus pasinaudoti galimybe įsigyti komposto, kuris yra labai nebrangus ir kuris labai praturtina žemę mineralinėmis medžiagomis.

Kokia šios išvykos nauda ir Lazdijų savivaldybės atstovams, ir ARATC?

– Kiek jau teko girdėti dalyvių atsiliepimų, tai tikiuosi, kad prasidės glaudesnis bendradarbiavimas pirmiausia švietimo srityje, nes atliekų tvarkymo kultūra turi būti diegiama nuo mažens. Esu įsitikinęs, kad po šio vizito pasikeitė, žinoma, į gerąją pusę – rajono vadovų ir politikų supratimas apie atliekų tvarkymą ir jo naudą visam regionui ir mūsų savivaldybei.

Kiek lazdijiečių naudojasi ARATC paslaugomis? Kokia numatyta atliekų surinkimo plėtra Lazdijų rajone?

– Atliekų tvarkymo paslauga regione yra visuotinė, o tai reiškia, kad ARATC paslaugomis naudojasi visi Lazdijų rajono savivaldybės gyventojai.

Nuolat kuriama ir tobulinama atliekų tvarkymo infrastruktūra leidžia ARATC teikti kokybiškas paslaugas, įsiklausant į gyventojų poreikius, neretai ieškant ir individualių sprendimų.

Lazdijų rajono gyventojai jau gali naudotis atskirais konteineriais drabužiams ir avalynei, kurie skirti dar tinkamiems naudoti rūbams ir batams – šiais konteineriais surinkti daiktai tvarkomi ir atiduodami labdaros organizacijoms, nepasiturintiems žmonėms, juos renkasi ir tiesiog tvariai gyvenantys.

Įmonės strateginiame plane yra numatyta Lazdijų rajone įrengti dar vieną didelių gabaritų atliekų aikštelę, kad gyventojams būtų patogiau ir arčiau pristatyti atliekas, kurių negalima mesti į konteinerius.

ARATC direktorius Algirdas Reipas susitikime minėjo, kad Lazdijų rajonas yra vienas geriausiai rūšiuojančių atliekas. Tas tikrai džiugina.

Artūras Margelis, Lazdijų rajono savivaldybės tarybos narys:
„Labai naudinga sužinoti, kaip vyksta atliekų tvarkymo procesas. Esu ten ne vieną kartą buvęs, stebėjau įmonės augimą ir sėkmę. Kai dirbau Lazdijų rajono savivaldybės meru, mes dalyvavome šios įmonės steigime. Galime pasidžiaugti direktoriaus A. Reipo veikla, kuris įmonei vadovauja nuo jos įkūrimo. Ši įmonė yra pirmaujanti savo sektoriuje Lietuvoje. Senokai nesilankiau ARATC, todėl buvo įdomu vėl ten nuvykti. Dabar pamačiau, kaip ten įdiegtos naujausios technologijos, kaip vyksta atliekų perdirbimo procesas. Lazdijų rajono savivaldybė yra viena iš šios įmonės steigėjų ir savininkių, todėl mums svarbu, kaip jai sekasi.“

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: