Dzūkų žinios

Prie visos šalies protestuojančių žemdirbių prisideda ir Lazdijų krašto ūkininkai

Dalintis:
Protestuotojai į sostinę atvyko su žemės ūkio technika. Kaip sakė į protestą susirinkę ūkininkai, jie nenusiteikę agresyviai, tačiau tikisi būti išklausyti. (P. Peleckio / BNS nuotr.)

Antradienį Vilniuje prasidėjo kelias dienas truksianti ūkininkų protesto akcija, kurią organizuoja Lietuvos žemės ūkio taryba. Protestuotojai į sostinę atvyko su žemės ūkio technika, o trečiadienį vyko piketas prie Vyriausybės. Dėl to miesto centre buvo ribojamas eismas.

Tarp protestuotojų ir keliasdešimt Lazdijų krašto ūkininkų, kurie į Vilnių vyko specialiu autobusu.

Ūkininkai su traktoriais jau Vilniuje

Aktyviausiai proteste dalyvauja Žemaitijos ūkininkai. Jie pirmadienį su traktoriais atvyko į Kauną, o antradienį rytą pajudėjo Vilniaus link. Antradienio rytą ūkininkų traktoriai pradėjo įvažiuoti į miestą, kolonose yra ir srutovežių – kur miestiečiams geriau nelįsti. Ant traktorių kabo plakatai su užrašais: „Vilniau, atsiprašau, bet kitaip mūsų niekas negirdi!“, „Lietuva, tavo kaimas miršta“, „Nebus ūkininkų, nebus maisto, nebus ateities!“ ir kt.

Vilniaus miesto savivaldybė pirmadienį informavo apie tam tikrose vietose nuo antradienio iki penktadienio planuojamus eismo ribojimus.

Į Vilnių traktoriais atvažiavę ūkininkai teigia, jog praėjo laikas, kai juos galėjo kalbomis apžavėti. Tuo tarpu žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas aiškino, jog protestuojančių ūkininkų išsakytas klaidas jau taiso.

Pasak Lietuvos žemės ūkio tarybos pirmininko Igno Hofmano, į Vilnių ūkininkai išvyko pirmadienį, miesto savivaldybė leido atvykti iki 850 technikos vienetų. Pasak ūkininkų atstovo, formaliai numatyta, kad protestas turėtų baigtis sausio 26 d. „Tačiau mes pasiliekame teisę sugrįžti“, – sakė jis.

Akcijoje, kiek informavo I. Hofmanas, turėtų dalyvauti aplinkos ministras Simonas Gentvilas, ketvirtadienį laukiama ir žemės ūkio ministro K. Navicko, kuris savaitės pradžioje viešėjo Briuselyje.

Kad prisijungs prie ūkininkų, anksčiau pranešė ir Privačių miškų savininkų asociacija, pati šį mėnesį surengusi miškovežių piketą Kauno apskrityje.

Žemės ūkio taryba kritikuoja daugiamečių pievų atstatymo tvarką, kuro akcizo padidinimą, ūkininkams nepalankią saugomų teritorijų plėtrą, akcentuota, jog dar nesibaigė vadinamoji pieno krizė. Be kita ko, pabrėžiama, esą per Lietuvą gabenami rusiškos kilmės grūdai.

Ankstyvą trečiadienio rytą, dar dangų gaubiant sutemoms, į Vilnių iš Lazdijų rajono išvyko 68 ūkininkai.

Lazdijiečiai važiavo autobusu

Šioje akcijoje dalyvauja ir nemažas būrys Lazdijų rajono ūkininkų, jų dalyvavimą protesto akcijoje koordinuoja savivaldybės administracijos Kaimo ir žemės ūkio plėtros skyriaus vyriausiasis specialistas Kęstutis Sujeta.

Kaip sakė į protestą susiruošę Lazdijų rajono ūkininkai, jie nenusiteikę agresyviai, tačiau tikisi būti išklausyti.

Prisijungė ir kaimynai iš Druskininkų

Prie lazdijiečių ūkininkų prisijungė jų kolegos iš Druskininkų savivaldybės. Kaip sake Ūkininkų sąjungos Druskininkų skyriaus vadovas Antanas Vailionis, Druskininkų ūkininkai traktoriais į Vilnių nevažiuos, tačiau akcijoje dalyvaus.

„Apie dešimt mūsų krašto ūkininkų važiavo į Vilnių kartu su kolegomis iš Lazdijų, nes lazdijiečiai pasamdė didelį autobusą. Taip pat į Vilnių mūsų ūkininkai važiavo individualiai, savo lengvaisiais automobiliais. Manau, jog akcijoje dalyvauja apie 15 Druskininkų krašto ūkininkų“, – sakė A. Vailionis.

Pirmasis ūkininkų protestas vyko sausio 8 d., kai visoje šalyje vyko laužų deginimo akcija. Tądien tarybos delegacija susitiko su premjere, K. Navicku, aplinkos viceministrais. Nors po susitikimo I. Hofmanas pasidžiaugė konstruktyvumu – esą su Ingrida Šimonyte buvo sutarta kartu spręsti ūkininkų keliamas problemas bei susitikti darkart kovą – po kelių dienų taryba pranešė, jog protestą tęs ir sausio pabaigoje važiuos į Vilnių.

Praėjusį penktadienį išplatintame rašte Žemės ūkio tarybai premjerė apgailestavo staigiai pasikeitusia ūkininkų pozicija, tačiau patikino, jog dėl svarbiausių ūkininkų reikalavimų susitarti pavyko.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: