Dzūkų žinios

Erasmus+ projekto „Tolerancija ir lygybė skatina gerumą“ šalių partnerių susitikimas bulgarijoje

Dalintis:
Lazdijų M. Gustaičio gimnazijos mokiniai ir mokytojai M. Malinauskas ir I. Akromienė pristato savo mokyklą.

Spalio 3–7 dienomis Bulgarijoje, Kozlodujaus mieste, Igorio Kurčatovo branduolinės energetikos profesinėje mokykloje, įvyko trečiasis tarptautinio Erasmus+ programos projekto „Tolerancija ir lygybė skatina gerumą“ („Tolerance and equality promote kindness“), finansuojamo Erasmus+ lėšomis (Sutarties Nr. 2020-1-RO01-KA229-080207_5), partnerių susitikimas. Jame susitiko mokyklų atstovai iš Bulgarijos, Rumunijos, Italijos, Turkijos ir Lietuvos.

Susitikimas prasidėjo šiltais pasisveikinamais ir šalių prisistatymais mokykloje. Dalyviai pristatė savo šalį, miestą bei mokyklą. Susitikimo šioje šalyje tema buvo „Internetinės patyčios“ („Cyberbullyings“). Mokiniai ir mokytojai buvo supažindinti su internetinių patyčių rūšimis, sprendė kryžiažodžius ir atliko komandines užduotis, susijusias su susitikimo tema. Projekto dalyviai taip pat žiūrėjo trumpus filmus apie įvairias patyčių bei agresijos formas, turėjo atpažinti jų rūšis ir diskutuoti apie faktorius, kurie veda prie patyčių, ir pasekmes aukai. Mokiniai buvo suskirstyti ir tarptautines komandas, kad galėtų diskutuoti tik anglų kalba. Kiekvienai komandai teko suvaidinti vieną iš patyčių rūšių bei kiekvienam iš jų pajusti, ką reiškia būti agresoriaus, aukos ar liudininko (stebėtojo) kailyje. Be to, kiekviena mokinių grupė gavo skirtingas situacijas ir kiekvienas grupės narys turėjo išreikšti nuomonę, kaip spręsti susidariusią konkrečią situaciją, kuomet iš tavęs yra tyčiojamasi. Kur kiekvienas jų kreiptųsi norėdamas gauti pagalbą ar kaip elgtųsi norėdamas išspręsti susidariusią padėtį. Paskutinė veikla buvo varžymasis per programą „Kahoot“ tarp komandų, kurioje mokiniai sudalyvavo labai aktyviai ir emocionaliai.

Po dienos darbų buvo galimybė aplankyti žinomus lankytinus objektus ir papramogauti. Pirmąją dieną aplankėme nacionalinį muziejų garo laive „Radetzky“ ir pasivaikščiojome Dunojaus pakrantėje esančiame parke. Vakare skanavome mokinių tėvų paruoštus tradicinius bulgarų patiekalus bei mokėmės šokti liaudies šokius. Antrąją dieną lankėmės Vracos mieste, esančiame 80 km nuo Kozlodujaus. Pirma lankytina vieta buvo Ledenikos urvas, garsėjantis nepamirštamais urvų karalystės įspūdžiais. Jis yra Balkanų kalnuose. Urve yra daugybė salių bei įspūdingų karstinių darinių, įskaitant stalaktitus ir stalagmitus. Vėliau apsilankėme istoriniame Vracos muziejuje. Trečiąją dieną turėjome galimybę apsilankyti pas miesto merą, o laisvo laiko metu netgi sužaisti krepšinio rungtynes ne tik su vietiniais – bulgarų mokiniais, bet ir su turkais. Likusias dienas taip pat nenuobodžiavome. Vykome į Harlets kaimą, susitikome su vietiniais senoliais, ragavome jų pačių rankomis pagamintus bulgariškus patiekalus, bendravome bei stebėjome įspūdingus liaudies šokius. Taip pat susitikome su miesto atominės elektrinės atstovais bei išklausėme pranešimą apie elektrinės veiklą ir kaip šiuolaikiškai jie tvarkosi su atliekomis. Paskutiniąją dieną aplankėme nuostabią Bulgarijos sostinę Sofiją, pasivaikščiojome jos gatvėmis, aplankėme svarbiausius lankytinus objektus.

Projekto dalyviai džiaugiasi turėta galimybe patirti tiek daug nuostabių savaitės įvykių bei kvapą gniaužiančių įspūdžių, susirasti naujų draugų ir įgyvendinti daug veiklų, susijusių su patyčių prevencija.

Ilona Akromienė Lazdijų M. Gustaičio gimnazijos anglų k. mokytoja, projekto koordinatorė

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: