Dzūkų žinios

Lazdijų realybė: „žalioji energija“ su dyzelino prieskoniu

Dalintis:

DŽ redakcijos nuomonė

Kai per parodijos atspalvių turinčius „Auksinių krivūlių“ apdovanojimus Lazdijų merė Ausma Miškinienė džiūgavo gavusi apdovanojimą Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje nominacijoje „Už įžvalgumą remiant ateities žaliąją energiją ir pagalbą realizuojant žaliojo verslo idėjas“, daugeliui lazdijiečių, sekančių „žaliojo kurso“ situaciją rajone, iš nuostabos turėjo atkristi žandikauliai ir kilti daug klausimų: ar tie, kas skiria apdovanojimus, nežino realios situacijos, ar apdovanojimai skiriami tiems, kas yra Savivaldybių asociacijos vadovybėje, ar prizai skiriami savo bendrapartiečiams?

Nes kaip kitaip galima paaiškinti tokią situaciją, kai Lazdijuose nejaučiamas joks žaliosios energijos kvapas, o už tai gaunami apdovanojimai.

Kai Lazdijams buvo suteikta galimybė lengvatinėmis sąlygomis įsigyti elektrinių autobusų, šios minties buvo atsisakyta, autobusai perleisti Druskininkams, kur jie jau sėkmingai važinėja ir neteršia kurorto išmetamosiomis dujomis. Tada Lazdijų rajono savivaldybė surengė gyventojų pseudoapklausą, kurios dalyviai neva nepritarė elektrinių autobusų įsigijimui. Tai buvo valdžiai puiki proga pateisinti savo nenorą Lazdijuose turėti ekologišką transportą.

Toliau buvo dar gražiau, einant „žaliojo kurso“ keliu. Lazdijai nusprendė atnaujinti savivaldybės automobilių parką ir seniūnijoms nupirko keliolika naujų automobilių. Kai visas pasaulis kalba, jog po dešimtmečio bus atsisakyta taršių dyzelinu varomų automobilių, Lazdijų rajono savivaldybė nusprendė kitaip – visi naujai nupirkti automobiliai taršūs, varomi dyzelinu.

Eikime dar toliau. Praėjusią vasarą Aplinkos ministerija paskelbė Lietuvos savivaldybių aplinkosaugos reitingą, kuriuo buvo siekiama stiprinti savivaldybių konkurencingumą ir lyderystę aplinkosaugos srityje bei skatinti LR Vyriausybės programos nuostatų ir Žaliojo kurso tikslų įgyvendinimą.

Šiame reitinge Lazdijų rajonas tarp 60-ies savivaldybių užėmė tik 43-ąją vietą. Žinoma, 43-oji vieta tarp Lietuvos savivaldybių nėra didelis laimėjimas, tačiau vis geriau nei 59-oji savivaldybių gerovės indekso reitinge ar paskutinė nedarbo lygio rodikliuose.

Savivaldybės buvo vertinamos pagal devynis kriterijus, skiriant už juos tam tikrus balus – nuo 1 iki 100. Lazdijai surinko 28,4 balo. Tik viename iš kriterijų Lazdijams pavyko patekti į pirmąjį dešimtuką, kituose aštuoniuose mūsų rajonas buvo blogai vertinamas.

Akivaizdu, kai tokie rezultatai, Aplinkos ministerija nebūtų skyrusi Lazdijams „Auksinės krivūlės“ už Žaliąjį kursą. Ir neskyrė. Ją paskyrė Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje. Ar gali būti, jog ši institucija geriau už Aplinkos ministeriją žino Žaliojo kurso lyderius Lietuvoje?

Kas galėtų paneigti, jog šioje situacijoje savi padėjo saviems? Juk Ausmos bendrapartietis Virginijus Sinkevičius yra eurokomisaras, tai kodėl jis prieš rinkimus negalėtų pamaloninti savo partijos kolegės, labai norinčios visuomenės akyse atrodyti geriau nei yra iš tikro?

Tiesą sakant, į tuos LSA krivūlinius apdovanojimus jau seniai niekas rimtai nežiūri, nes paprastai daugiausia jų gauna tos savivaldybės, kurių merai vadovavo ar vadovauja LSA arba buvo ar yra šios organizacijos valdybos nariai.

Teisybės dėlei derėtų pripažinti, jog Ausma vis dėlto bandė eiti „žaliojo kurso“ keliu ir, Lazdijų rajono savivaldybei renkantis elektros tiekėją, norėjo, kad tai būtų „žaliosios“ energijos gamintojas. Tačiau tokių gamintojų neatsirado, ir Lazdijų rajono savivaldybei teko kurį laiką pirkti net ketvirtadaliu brangesnę elektros energiją. Kaip sakoma, norėjo kaip geriau, išėjo kaip visada.

REDAKCINIS STRAIPSNIS (vedamasis) – redakcijos nuostatas atspindintis, jos vardu parašytas, neretai nenurodant konkretaus autoriaus, rašinys, dažnai atsiliepiantis į kokius nors įvykius, paaiškėjusius faktus, tendencijas. Būdinga nedidelė, neretai vienoda visiems leidinio redakciniams straipsniams apimtis, glaustas minčių dėstymas, tezių pobūdžio argumentacija, naudojami publicistinės retorikos elementai. Įprasta pateikti išvadas, apibendrinimus, atspindinčius redakcijos nuostatas. / Žurnalistikos enciklopedija /

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: