Dzūkų žinios

Ūkininkai privalo nurodyti mėsinio galvijo kergimo duomenis – nuo to gali priklausyti išmokos dydis

Dalintis:

Susietoji parama už mėsinius galvijus yra diferencijuojama pagal laikomo galvijo mėsinės veislės kraujo laipsnio dalį. Tokių galvijų laikytojai pastebėjo, kad dalies jų laikomų galvijų mėsinės veislės kraujo dalis Ūkinių gyvūnų registre (ŪGR) nurodyta mažesnė, nei tikėtasi, o tai lemia mažesnę išmoką.

Paaiškėjo, kad daugelio tokių galvijų išsamių kilmės duomenų nėra dėl neregistruotų kergimų. Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) primena – ūkininkai privalo nurodyti ūkinio gyvūno sėklinimo ar kergimo duomenis, kad vėliau būtų galima apskaičiuoti ir mokėti jiems priklausančias išmokas.

„Mėsinių galvijų laikytojai gali tikslinti galvijų kilmę bet kuriuo metu – jie turi VĮ Žemės ūkio duomenų centrui (ŽŪDC) pateikti iš kitų šalių atvežtų galvijų kilmės pažymėjimus arba Lietuvoje atvestų galvijų DNR tyrimo, patvirtinančio jo kilmę, protokolus. Kergimo faktus būtina užregistruoti ŪGR ne vėliau kaip iki atvesto prieauglio registravimo. Tokiu atveju kilmės duomenys ŪGR yra priskiriami tiesiogiai ir kraujo dalys apskaičiuojamos automatiškai, papildomų tyrimų atlikti nereikia“, – aiškina ŽŪM Tvarios žemės ūkio gamybos ir maisto pramonės departamento patarėjas Arūnas Šileika.

Kergimo žiniaraštį reproduktorių laikytojai turi užpildyti ŪGR per 14 darbo dienų nuo reproduktoriaus iškėlimo iš ūkinių gyvūnų bandos, kurioje buvo vykdomas kergimas, bet ne vėliau nei iki pirmo gauto palikuonio registravimo dienos.

Vėliau kergimo duomenų pats ūkininkas įvesti negali ir gautam palikuoniui reproduktorius automatiškai nepriskiriamas. Pavėlavus įvesti kergimo duomenis ir norint papildyti palikuonio kilmę, jo laikytojas ŽŪDC turi pateikti DNR tyrimų protokolo, patvirtinančio palikuonio reproduktorių, kopiją.  ŽŪDC, vadovaudamasis tokio protokolo duomenimis, per 5 darbo dienas papildo kilmę reproduktoriaus kilmės duomenimis.

Nauja susietosios pajamų paramos išmokų už mėsinius galvijus mokėjimo tvarka galioja nuo 2023 metų.

Žemės ūkio ministerijos informacija

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: