Dzūkų žinios

Valdžia nusprendė atlikti kosmetinę žemės mokesčio mažinimo operaciją

Dalintis:
Rajono vadovai, valdantieji šio trečiadienio tarybos posėdžiui pateikė savo sprendimą dėl žemės mokesčio.

Nors Lazdijų rajono savivaldybės tarybos valdantieji deklaravo, jog tarsis su ūkininkais ir žemės savininkais dėl žemės mokesčio mažinimo ir atsižvelgs į jų nuomonę, tačiau nepritarė tarybos opozicijos siūlymui iš esmės sumažinti žemės mokesčio dydį, tik atliko parodomąjį mokesčio sumažinimo veiksmą, kurio nauda itin menka.

Opozicija buvo siūliusi 2024-iesiems metams net 60 proc. sumažinti žemės mokestį daugumai ūkininkų ir žemdirbių, taip pat nuo 2025 metų tris kartus – nuo 1,5 iki 0,5 – sumažinti žemės verčių koeficientą. Tačiau toks siūlymas valdantiesiems netiko, todėl tarybos posėdžio metu jis valdančiosios daugumos buvo atmestas.

Pasiūlė kosmetinį variantą

Rajono vadovai, valdantieji šio trečiadienio tarybos posėdžiui pateikė savo sprendimą dėl žemės mokesčio.

Jame rašoma:

„Nustatyti fiziniams asmenims, kurių šeimose mokestinio laikotarpio pradžioje nėra darbingų asmenų ir kuriems nustatytas 0–40 procentų darbingumo lygis arba kurie yra sukakę senatvės pensijos amžių ar yra nepilnamečiai, priklausančio žemės sklypo neapmokestinamuosius dydžius: 

Lazdijų ir Veisiejų miestuose – 0,15 ha;

kitose Lazdijų rajono savivaldybės vietovėse – 1 ha.

Atleisti nuo žemės mokesčio:

Daugiavaikes šeimas, auginančias 3 ir daugiau nepilnamečių vaikų ar pilnamečių vaikų iki 24 metų, kurie mokosi pagal bendrojo ugdymo programą ar pagal formaliojo profesinio mokymo programą arba studijuoja aukštojoje mokykloje (studentai), už šio sprendimo papunkčiuose nurodytų dydžių žemės sklypus;

Šeimas, nuo praėjusių metų rugpjūčio 16 d. iki einamųjų mokestinių metų rugpjūčio 15 d. nukentėjusias nuo gaisrų, kurių metu padaryta žala gyvenamiesiems ir (ar) ūkiniams pastatams; 

Asmenis, nukentėjusius nuo 1939–1990 metų okupacijos, kurie patys einamaisiais mokestiniais metais deklaravo žemės plotus.

Sumažinti 2024 metams žemės mokestį 30 procentų Lazdijų rajono savivaldybės teritorijoje žemės turintiems ir žemės mokestį mokantiems asmenims, išskyrus nenaudojamas (apleistas) žemės ūkio naudmenas.“

Opozicijos lyderio Artūro Margelio teigimu, valdančiųjų siūlymas iš esmės nekompensuos tris kartus padidėjusio žemės mokesčio. Taip pat nuskriaus socialiai jautrius rajono gyventojų sluoksnius, nes realiai jiems sumažės lengvatų.

Mažiau lengvatų

Tokį sprendimo projektą sukritikavo opozicijos lyderis Artūras Margelis. Jo teigimu, valdančiųjų siūlymas iš esmės nekompensuos tris kartus padidėjusio žemės mokesčio. Taip pat nuskriaus socialiai jautrius rajono gyventojų sluoksnius, nes realiai jiems sumažės lengvatų.

„Projekte numatyta tam tikrai lengvatas turinčių žmonių grupei sumažinti neapmokestinamą žemės plotą – nuo 3 ha, kaip buvo iki šiol, iki 1 ha. Taip pat siūloma 30 proc. sumažinti žemės mokestį, tai labai menkas procentas. Kitame sprendimo projekte siūloma žemės vertės koeficientą mažinti nuo 1,5 iki 1,2, nors mes siūlėme mažinti iki 0,5 proc.“, – sakė A. Margelis.

Opozicija pateikė kreipimąsi, kuriame siūlo keisti sprendimo projektą ir nustatyti neapmokestinamą žemės plotą – 3 ha, o mokestį mažinti 60 proc., taip pat 2025-iesiems metams nustatyti 0,5 koeficientą.

V. Danauskienė.
V. Danauskienė: „Sumažindami 30 proc. mokestį visiems, valdantieji nuskriaudžia labiausiai pažeidžiamas gyventojų grupes, nes šioms grupėms sumažina neapmokestinamą dydį iki 1 ha. Todėl jiems standartinis žemės mokestis pradedamas skaičiuoti jau nuo antro hektaro.“

Įtaria pataikavimą verslui

Opozicijos sprendimo projektą dėl žemės mokesčio rengusi tarybos narė Vilma Danauskienė sakė, jog valdančiųjų pateiktas žemės mokesčio variantas yra tas pats, kas nieko.

Jos teigimu, lengvatos nustatomas tik vieneriems metams, o kitais metais vėl galios tik koeficientas, kuris sumažintas tik iki 1,2.

„Mes siūlėme diferencijuoti mokesčio mažinimą, sumažinti mokestį tiems, kas turi žemės ūkio naudmenų, tiems, kurie nebūtinai yra įsiregistravę ūkius, kas turi mažus ūkelius, kurie jiems padeda išgyventi. Dabar jie mokestį mažina visiems vienodai – 30 proc. Išlindo tai, kad merė ir valdančioji dauguma yra pažeidžiami ir tarnauja verslams – saulininkams, vėjininkams, kurie vargu ar yra mūsų rajono žmonių verslai, tai daugiausia atvykėlių iš kitur biznis. Mes siūlėme, kad komerciniams, gamybiniams sklypams nebūtų sumažintas mokestis“, – kalbėjo V. Danauskienė.

Jos nuomone, sumažindami 30 proc. mokestį visiems, valdantieji nuskriaudžia labiausiai pažeidžiamas gyventojų grupes, nes šioms grupėms sumažina neapmokestinamą dydį iki 1 ha. Todėl jiems standartinis žemės mokestis pradedamas skaičiuoti jau nuo antro hektaro.

„Manau, kad dėl tokios tvarkos labiausiai nukentės tris hektarus turintys ir į lengvatas pretenduojantys mūsų rajono gyventojai, o stambiems ūkininkams, verslininkams tai bus paranku. Jie padarė kažkokį kvazimodelį. Iš didelio mėsos bliūdo išsirinko uodegą“, – ironizavo V. Danauskienė.

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: